Restauren pintures del segle XIV i uns guixos del segle XVII al Museu Arqueològic de Banyoles

  • Les pintures són a la planta superior i mostren motius florals, mamífers i aus

VilaWeb

ACN

25.04.2023 - 15:55
Actualització: 25.04.2023 - 17:37

El Museu Arqueològic de Banyoles ha recuperat unes pintures de la primera meitat del segle XIV i uns guixos de principis del segle XVII amb les obres de restauració de l’edifici. Les pintures es troben a la planta superior i mostren motius florals, com també mamífers i aus.

VilaWeb
VilaWeb

El conjunt es troba en els arcs de la sala gòtica del museu, i ja havia estat restaurat el 1992, tot i que ara s’ha aprofitat per recuperar algunes de les formes bàsiques que feia la pintura original però que s’ha perdut. L’objectiu és que el visitant vegi la continuïtat de l’obra.

La restauració s’emmarca en les obres en què està immers el Museu Arqueològic de Banyoles per a posar al dia l’equipament. El projecte preveu la construcció d’un mòdul nou, com també de la restauració integral de l’equipament actual. Aquesta intervenció integral preveia la intervenció dels guixos que hi havia al sostre de la planta baixa, on hi havia l’accés principal d’aquest museu fins ara.

En aquest punt s’havien documentat guixos ornamentals amb pintura a sobre, i originalment es preveia retirar aquesta pintura per conservar l’estat original del guix. Durant aquesta intervenció, però, les restauradores han descobert el guix original i diversos motius florals entre biga i biga. També hi ha diversos escuts heràldics. La conservadora del museu, Andrea Ferrer, ha detallat que ara caldrà estudiar aquesta nova troballa, que ha estat “tota una sorpresa”.

La restauradora Sandra Caballero ha explicat que hi havia diverses capes d’encalat que s’hauria posat per tapar el mal estat del guix original, que era molt porós. Ferrer ha assegurat que el guix és de principis del segle XVII, atès que el 1636 es van fer obres de restauració a l’edifici i el 1655 la ciutat va patir un bombardeig. Per això creuen que els guixos podrien ser posteriors a aquestes obres de rehabilitació.

Restauració de pintures gòtiques

A la planta de dalt, a la sala gòtica de l’edifici de la Pia Almoina, s’està treballant en la restauració d’unes pintures de la primera meitat del segle XIV. La pintura ja s’havia descobert el 1948 en una reforma de l’edifici, i el 1992 es va fer una primera restauració d’aquest mural. Són pintures que decoren els dos arcs i el pilar que hi ha en aquesta sala. Malgrat tot, el 1992 tan sols es va actuar en una part d’aquestes pintures i ara s’ha optat per intervenir-hi en totes.

Per fer-ho, les restauradores han optat per fer una nova proposta d’intervenció que consisteix a pintar un llenç blanc i franges grises amb les formes bàsiques que tenien les pintures en aquelles zones en què no s’han pogut conservar. Això permetrà que el visitant “tingui una idea del que era inicialment” aquesta obra.

En paral·lel a la restauració, les actuacions també han permès observar amb més precisió alguns grafits que hi ha en una de les columnes on hi ha les pintures gòtiques. En una hi ha una galera dibuixada i també diverses línies que es farien servir per comptar. A més, han descobert una estrella que no estava identificada. Andrea Ferrer ha detallat que se n’està estudiant el significat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor