08.09.2022 - 13:58
|
Actualització: 08.09.2022 - 13:59
La plataforma Resposta al MidCat, creada el 2012 per lluitar contra l’excussió del gasoducte, s’ha reactivat per tornar-hi a fer pressió en contra, ara que el govern espanyol, amb el suport del govern català i el canceller Scholz, vol impulsar aquest gasoducte entre l’estat espanyol i el francès per a poder exportar gas a Alemanya.
En una conferència de premsa, un dels portaveus de l’entitat, Philippe Asens, ha dit: “La casa està cremant, i hem de deixar de fer foc.” Asens s’alegra que l’executiu francès s’oposi al projecte perquè, diu, és nefast pels ecosistemes catalans. Ha explicat que, en cas de construir-se el gasoducte, afectaria el massís i les suredes de l’Albera, la plana i les vinyes del Rosselló, els aqüífers del Tec, de la Tet i de l’Aglí i el massís de Cotlliure.
D’altra banda, Josep Nuart, membre de l’entitat i portaveu de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), ha dit que el MidCat no garantirà la seguretat energètica i que només permetria substituir el 3% del gas que es va importar l’últim any des de Rússia. Nuart també ha assegurat que continuaríem depenent d’alguns països que no compleixen amb els drets humans com Algèria o Qatar.
Maria Garcia, del col·lectiu Ecologistes en Acció, ha dit que tot i que s’intenti tenyir de verd, el gas és un combustible fòssil i contribueix al canvi climàtic. Ha avisat que si es vol complir l’Acord de París de 2016, s’ha de deixar l’ús del gas abans del 2035 en vehicles i llars, i abans del 2040, a les indústries.