27.03.2023 - 18:35
|
Actualització: 27.03.2023 - 21:09
Investigadors de l’Acadèmia de Ciències de la Xina han descobert que les perles de vidre derivades de l’impacte de meteorits amb el sòl de la Lluna contenen aigua. L’estudi, publicat avui a la prestigiosa revista Nature, revela que aquestes perles de vidre s’acumulen en dipòsits a la superfície lunar, on formen una nova font d’aigua.
La presència d’aigua la Lluna, tant si és en forma de gel al fons de cràters com en petites quantitats a la superfície, ja l’havien acreditada investigacions prèvies. Tot i evaporar-se constantment a causa de l’efecte de la llum solar, la presència d’aquesta aigua en la superfície lunar es mantenia constant, cosa que semblava assenyalar que al subsòl hi havia un dipòsit d’aigua “fantasma” prou gran per a proveir-ne la superfície cíclicament.
Fins ara, tanmateix, cap estudi no havia reeixit a explicar el paper que exercia en aquest cicle l’aigua preservada en l’interior dels grans minerals d’origen meteorític. Ara els investigadors de l’Acadèmia de Ciències de la Xina suggereixen que la reserva d’aigua que permet la continuïtat d’aquest cicle és a l’interior de les perles de vidre que es generen quan les gotes de roca fosa dels meteorits cristal·litzen per les altes temperatures degudes a l’impacte amb la superfície lunar.
Segons la investigació, les perles de vidre presenten una concentració de fins a 2.000 micrograms d’aigua per cada gram de materials. Els autors estimen que la quantitat d’aigua present en aquestes perles de vidre a la Lluna fluctua entre 300 milions i 270.000 milions de tones.