Els rescats en espais naturals van augmentar un 40% en el primer estiu de pandèmia

  • Els investigadors han pogut demostrar que l'augment més notori d'operacions de rescat es va registrar a les zones amb altituds baixes

VilaWeb

ACN

03.06.2021 - 16:20
Actualització: 03.06.2021 - 19:29

L’estiu passat, el primer en context de pandèmia de la covid-19, es va registrar un augment important dels rescats en espais naturals. Així ho determina un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, que calcula que van incrementar-se un 40% entre juliol i agost de 2020 respecte del mateix període dels anys 2016-2019. L’escenari de pandèmia i les restriccions de viatjar a l’estranger van incentivar moltes persones a anar a la muntanya, en molts casos, sense la preparació necessària o amb un excés de confiança. Els investigadors del Departament de Geografia han pogut demostrar que l’augment més notori d’operacions de rescat es va registrar a les zones de menys de cinc-cents metres.

Entre les conclusions obtingudes, el grup investigador confirma que la zona on es van registrar més accidents l’any passat va ser l’àrea de més altitud del Pirineu. Així, el Parc Natural d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici van ser els dos punts més conflictius en referència a rescats en espais naturals. A continuació, s’hi trobava la zona muntanyosa de l’àrea metropolitana de Barcelona.

A l’hora d’elaborar l’estudi, els investigadors han analitzat les dades sobre els rescats en els quals va intervenir el cos dels Bombers de la Generalitat. Per fer-ho, han utilitzat les dades compreses entre el primer de juliol i el 31 d’agost de 2020 per comparar-les amb els anys 2016-2019. També s’hi han inclòs una sèrie de variables, com ara si els rescats es van produir entre setmana o durant el cap de setmana, el nombre de persones ferides o mortes, el moment en el qual va començar el rescat, l’altitud, la distància respecte de la ciutat més pròxima amb més de cent mil habitants o el nivell de protecció de l’àrea on es va fer el rescat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor