28.11.2024 - 16:15
La inflació anual estimada de l’IPC aquest novembre és del 2,4%, d’acord amb l’indicador avançat elaborat per l’INE. Aquest indicador proporciona un avanç de l’IPC que, en cas de confirmar-se, representaria un augment de sis dècimes en la taxa anual, atès que a l’octubre aquesta variació va ser de l’1,8%. Aquesta evolució és conseqüència, principalment, de l’augment del preu de l’electricitat i dels carburants, contràriament a la baixada el novembre de l’any passat. Per la seva banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix d’una dècima, fins al 2,4%.
Aquesta és tota la informació que aporta l’INE sobre l’avenç de la inflació del mes de novembre. Potser caldria afegir que en dos mesos l’augment ha estat de gairebé un punt (+0,9) i que ara som 0,8 punts per sota del mateix mes de l’any passat. A més dels motius que explica l’INE, caldria apuntar que ha tingut un paper decisiu l’anomenat “efecte base”, és a dir, el fet que l’índex es calcula sobre el d’un any enrere i depèn, per tant, de com es va comportar aquell mes. Doncs bé, resulta que llavors va baixar de 0,3 punts percentuals i que el d’enguany ha pujat de 0,2 punts. Amb les centèsimes, que no ens donen, resulta l’augment anual dels 0,6 punts percentuals.
Per això, dono més importància a la baixada d’una dècima mensual i dels 2,1 punts percentuals anuals en l’evolució de la inflació subjacent, que, per cert, es torna a posar al mateix nivell que la general, una situació que ja vam tenir al juliol, al 2,8%. De llavors ençà, la subjacent ha continuat a la baixa i la general ha fet una oscil·lació, primer a la baixa i ara a l’alça, molt pronunciada.
No ens hauria de sorprendre. Recordem que la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ja va anunciar que hi hauria sorpreses amb la xifra de l’IPC, després d’una baixada a un nivell molt baix el setembre –a l’estat espanyol, a l’1,5%. Doncs bé, si mirem l’evolució de l’IPC de fa un any, dels mesos vinents, ens adonem que el desembre i el gener va pujar de 0 i 0,1 punts, respectivament, la qual cosa fa pensar que el 2,4% que hem sabut avui té molts números per a tornar-se a enfilar els dos mesos vinents.
El Ministeri d’Economia espanyol ha publicat, a primera hora del matí, una nota tan breu com la de l’INE (o més), que titula com a “valoració”. L’única novetat sobre allò que diu l’INE és que fa el càlcul de la inflació mitjana aquests darrers dotze mesos, que s’ha situat al 2,8%, “i manté el camí descendent respecte del pic aconseguit el 2022”. En concret, s’ha reduït d’un punt respecte de la mateixa mesura de l’any passat i és gairebé tres vegades inferior a la del 2022. Evidentment, explica que bé que ho ha fet el ministeri. I diu: “Aquesta reducció posa de manifest l’eficàcia de les mesures de política econòmica aplicades, que permeten de compatibilitzar el creixement més gran entre les principals economies de la zona euro i continuar reduint la inflació continuadament.” La realitat és que no sé sí d’ací a dos mesos dirà el mateix. El temps ho dirà.
La importància que té la inflació mitjana d’aquest mes, avançada pel ministeri, és que serveix de pauta per a l’augment de les pensions de l’any que ve. Així, les pensions contributives es revaloraran el 2025 previsiblement d’un 2,8%. La xifra definitiva es confirmarà el 13 de desembre, dia en què es publicarà. Com calia esperar, la ministra de Seguretat Social espanyola, Elma Saiz, s’ha afanyat a destacar que aquesta mesura era “una garantia de tranquil·litat” per als deu milions de pensionistes de l’estat espanyol, “ciutadans que han treballat i cotitzat durant dècades”.
Segons que apunta la nota oficial de la Seguretat Social, la revaloració significarà, aproximadament, 600 euros addicionals l’any per als qui tinguin una pensió mitjana de jubilació. Així, un pensionista que percebi una pensió de 1.441 euros el mes –coincident amb la pensió mitjana de jubilació d’enguany– el 2025 passarà a rebre una pensió de 1.481,35 euros mensuals; és a dir, un augment anual de 564,87 euros. Aquests són els primers càlculs aproximats que s’hauran d’oficialitzar el mes vinent.
I, manca, finalment, veure si l’evolució dels preus de l’estat espanyol és la mateixa a la resta de la zona euro, que sabrem demà. De moment, el consens de les previsions dels analistes que fan avui és que també pugi, concretament, del 2,0% al 2,3%. Caldrà veure què en pensen els consellers del BCE amb vista a abaixar el tipus d’interès de referència al desembre. En principi, els analistes creuen que baixarà de 0,25 punts percentuals, però n’hi ha de més optimistes, que parlen de mig punt. Jo no sóc tan optimista.
En qualsevol cas, abans-d’ahir, el vice-president del BCE, Luis de Guindos, en una entrevista en un mitjà finlandès deia: “Els tipus d’interès continuaran baixant si es compleixen les previsions d’inflació de la institució.” I quines eren? Recordem que, el setembre proppassat, els funcionaris de banc van mantenir la previsió sobre la inflació en el 2,5% per al 2024. Ara veurem si a la reunió del desembre la retoquen.
En definitiva, un repunt dels preus que continua el del mes anterior, que va trencar de moment la tendència a la baixa; que arriba en un moment important per a les decisions de política monetària i que marca un augment del 2,8% de les pensions per al 2025, el cost de les quals, per cert, ha representat a l’octubre un rècord històric per a la Seguretat Social.