29.03.2022 - 20:40
|
Actualització: 29.03.2022 - 22:40
Després de les Falles, a València creixen els casos de coronavirus, tal com demostren les dades. A començament de març, la incidència acumulada a 14 dies era de 487 i avui és molt superior: 566. A Alacant, en canvi, l’evolució és contrària. El 3 de març la incidència a 14 dies era de 481 i actualment de 377. Malgrat l’obligació de complir les mesures covid, en la majoria d’actes multitudinaris molta gent no duia màscara.
Però les dades del País Valencià encara podrien empitjorar més les setmanes vinents. És aviat per a comparar les dades de Castelló, perquè les festes de la Magdalena es van acabar aquest cap de setmana. Però s’espera un comportament semblant al de les Falles de València. Malgrat tot, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, espera que aquest augment de contagis no es traslladi als hospitals.
Augment de casos, coincidint amb la nova fase de la pandèmia
Precisament, aquesta setmana els governs han entrat en una nova etapa de control de la covid-19 i ja no caldrà que els asimptomàtics ni els qui tenen símptomes lleus facin quarantena. I, encara més important, la gent que surti positiva de covid-19 ja no ho haurà de notificar. Ja no es controlaran tot els casos ni se’n donaran xifres diàries.
L’epidemiòleg del Fiabio Salvador Peiró creu que s’hauria pogut esperar un parell de setmanes abans d’aplicar aquesta nova estratègia. “Caldria haver esperat un poc per veure com evolucionava aquest repunt, que és cert que tothom l’esperava. Les Falles no són el dia de Sant Josep, comencen molt abans amb activitats als casals. A més, s’hi han d’afegir els episodis de pluja abundant que hem tingut. Això es tradueix en la presència en espais interiors, on és probable que hi haja més contagis o brots”, subratlla.
Aquest fenomen no és pas nou. Una cosa molt semblant va passar a les Decennals de Valls o al Carnestoltes de Sitges i Solsona. Tal com constatava en una entrevista a VilaWeb el doctor Manel Cervantes, amb aquestes festes multitudinàries hi va un repunt de casos. Però en aquests casos es va estabilitzar ràpidament i no es va propagar.
L’augment pot ser causat també per l’alleujament de les restriccions?
D’una altra banda, Peiró creu que l’augment de la incidència no sols es deu a les festes, sinó també a l’alleujament d’unes quantes restriccions contra la covid. “L’augment de contagis s’observa aquí i també a la resta d’Europa. És per la reducció de restriccions i, sigui oficial o no, el compliment de les mesures s’ha reduït moltíssim, afegint-hi també la variant sigil·losa. És normal que hi hagi un augment d’infeccions i després torni a baixar.”
A més, creu que l’estratègia d’aplicar o retirar les mesures contra la covid hauria de ser específica de cada territori, perquè l’evolució de la pandèmia també és diferent. La setmana passada al País Valencià es va anunciar que s’eliminaven totes les restriccions que depenen de la Generalitat. D’aquesta manera ja no caldrà presentar el certificat covid per a entrar en residències de gent gran, per exemple. Solament es mantindran vigents les restriccions que depenen de l’estat espanyol, com ara l’obligació de dur la màscara als espais interiors i la prohibició de fumar a les terrasses.
Què passarà les setmanes vinents?
Peiró pronostica que, aquests dies de final de mes, les xifres seran semblants a les d’aquesta setmana i durant les setmanes vinents es reduiran els casos i la resta d’indicadors. “Ara hi ha mesures importants que s’han llevat, com els aforaments. No tenim prohibicions per a fer festivals multitudinaris; cinemes i teatres també han aixecat restriccions. En teoria, per tant, s’hauria de veure aquest petit repunt durant dues o tres setmanes i després començar la baixada.” També és crític amb la nova estratègia, perquè només s’ha anunciat mitjançant un comunicat i ara resta a les mans de la població. Per ell, convindria preparar-se més bé per reduir l’impacte sanitari i social de la transmissió. Això implica, diu, informar correctament la població sobre l’aplicació i l’evolució de la nova estratègia.