El desafiament de fer sàtira política amb IA: qui s’amaga rere els vídeos virals d’aquest Nadal?

  • United Unknown és un grup de gent anònima que es dedica a fer vídeos de paròdia amb intel·ligència artificial

VilaWeb

Text

Alba Tebar Gutiérrez

12.01.2025 - 21:40
Actualització: 12.01.2025 - 22:25

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras abraçant-se fraternalment. Una mirada de complicitat entre Santiago Abascal i Gabriel Rufián. Un petó als llavis entre l’ex-rei espanyol Juan Carlos de Borbó i la seva esposa, Sofia de Grècia. Aquest Nadal ha corregut com la pólvora un vídeo en què es veia un reguitzell de personatges destacats de la política fent-se abraçades i mostrant-se amor, tot i que realment es porten com el gat i el gos. La definició i versemblança de les imatges era excel·lent, però allò que s’hi veia era massa rocambolesc per a ser real. Quan l’espectador hi feia una mirada més atenta, ho descobria: era un vídeo generat amb intel·ligència artificial (IA).

Qui s’amaga rere aquest vídeo viral? United Unknown, un grup de gent anònima que es defineix com una “guerrilla visual” que crea vídeos i imatges d’humor i sàtira política. Diuen que van començar a fer paròdia política com una vàlvula d’escapament de la realitat que es vivia al país el 2010: “Era una teràpia per a expressar allò que portàvem dins”, explica en Sergey, un dels membres d’aquest col·lectiu. Ell venia del món de la comunicació i del disseny, i va decidir d’ajuntar-se amb uns quants companys de feina per crear aquests vídeos i imatges satírics, mitjançant muntatges de Photoshop. Defensen que no fan activisme polític, sinó humor per a digerir la realitat política: “La gent necessita riure.”

Al principi, el procés de creació era molt rudimentari, fins i tot artesanal: retallaven a mà els caps dels personatges que els interessaven i els col·locaven sobre els vídeos existents. “Són vint-i-cinc imatges per segon, imagina’t fer deu segons, és una brutalitat!”, destaca en Sergey. Ho feien per divertir-se, com a passatemps, però el seu humor va agradar tant que van acabar fent-ne el seu modus vivendi. Ara, per sort, treballen de manera totalment digital gràcies a la IA, i estan contents que els permeti de fer coses que fins ara eren impossibles d’aconseguir: “Quan va aparèixer, per a nosaltres va ser com màgia! Ens permet de produir de manera més senzilla el que abans fèiem a mà. A més, els generadors d’imatges ens obren un camp infinit, perquè abans, si volíem fer un muntatge de bosc, havíem de buscar les imatges, retallar-les amb Photoshop, fer un collage… i estàvem bastant limitats. Ara, amb la IA, entrenem models propis amb els personatges que ens interessen per a poder-los representar. Una vegada els tenim, podem demanar-li qualsevol cosa”, explica en Sergey.

Fins ara, United Unknown ha treballat en campanyes per a la Fundació Arrels, en què van convertir els candidats a la batllia de Barcelona en persones sense-sostre; per a Greenpeace, en què van desplegar una lona gegant en què es veien alguns polítics nus i suant pel canvi climàtic amb el lema “El canvi climàtic us la sua?”; o per a Amnistia Internacional, en què empenyien contra les cordes els polítics espanyols que es presentaven a les eleccions espanyoles del 23-J. I en totes les campanyes, hi ha un fil comú: la sàtira política aconseguida mitjançant  la IA.

L’èxit dels deepfakes

A les acaballes del 2017, un fenomen audiovisual pioner va irrompre amb força a la plataforma Reddit: els anomenats deepfakes (de l’anglès deep, “profund”, i fake, “fals”), uns vídeos que jugaven a manipular la veu i la cara de personatges famosos, amb un grau de realisme extrem, per fer-los dir coses que no havien dit o bé fer-los fer coses que no havien fet. Aquests deepfakes tenen una cara amable, com és el cas de les peces creades per United Unknown. “Si nosaltres no riem, la peça no funcionarà”, diu en Sergey. Per mesurar si una peça tindrà èxit, fan servir el seu criteri humorístic, però admeten que no se sap mai del tot què fa que un contingut es faci viral per sobre d’un altre. “El nostre primer vídeo amb IA era una paròdia de l’Austin Powers amb l’Almeida, el Nadal del 2019, i es va viralitzar.” Creuen que l’època de les vacances de Nadal és un moment idoni perquè aquesta mena de vídeos corrin molt, perquè és un moment en què molta gent s’envia coses per WhatsApp.

Sobre l’èxit del vídeo de les abraçades, en Sergey explica que s’han ajuntat uns quants factors: “Ha coincidit el moment polític i que és una peça que és molt innocent, molt naïf. Són abraçades simplement, però és una cosa que és tan innocent i a la vegada sembla tan impossible! Sobretot perquè les parelles s’han buscat amb tota la intenció”, detalla.

La cara fosca del deepfake

“La IA, com a tecnologia, es pot emprar bé o malament”, avisa en Sergey. Hi ha una cara fosca de la IA, com bé se sap. L’ús malintencionat pot servir per a crear vídeos pornogràfics sense el consentiment dels protagonistes, o bé per a manipular l’opinió pública. El cas de les eleccions parlamentàries del 2023 a Eslovàquia és paradigmàtic. Pocs dies abans de les votacions, van començar a circular unes gravacions d’àudio en què se sentia Michal Šimečka, cap del partit liberal Eslovàquia Progressista, parlant de com falsejar les eleccions. El seu partit va perdre les eleccions, tot i que es va comprovar que eren uns àudios manipulats amb IA. Per això, hi ha gent que diu que poden haver estat les primeres eleccions de la història manipulades mitjançant deepfakes.

A United Unknown són conscients que els vídeos que fan poden induir a la confusió, però defensen que no és res maliciós i que és un contingut humorístic. Per això, en Sergey diu que etiqueten els vídeos perquè es vegi clar que no són imatges reals, com una mena de segell de certificació. Tanmateix, no tothom fa un ús responsable de les tecnologies: “Fa quinze anys que treballem amb la mateixa mena d’humor. Però ara veus el clonat amb vídeo de persones i això pot ser molt perillós perquè es poden fer estafes. I no només a la gent gran”, adverteix.

Considera que ens acostem a un futur incert, en què no sempre serà clar com hem d’interpretar els continguts generats per la IA. Les notícies falses, que han existit sempre, adquireixen una nova dimensió. “Stalin feia esborrar els companys que havia purgat de les fotografies, i ho feien a mà, sense Photoshop. La manipulació sempre ha existit, però com més estris tecnològics tenim per a simplificar aquests processos i més a l’abast de tothom són, més es multipliquen els casos. Quan surts de l’humor i la creativitat, ja t’enfangues. Sobretot ara, que la ultradreta fa servir tota mena de notícies falses per expandir el seu missatge. Aquí ja no parlem d’humor, sinó de política calculada. Això sí que m’espanta, i no veure un mem”, subratlla en Sergey. De fet, un sondatge del Centre per la Governança del Canvi de la IE University diu que tan sols el 27% dels europeus seria capaç de detectar materials generats amb intel·ligència artificial.

En el fons, la poca diversitat de cossos fora de la normativitat, el racisme o la xenofòbia que hi veiem són una conseqüència directa de la realitat social. “La IA amplifica el que som nosaltres, no s’inventa la realitat”, resumeix en Sergey. Diu que ens podem queixar dels models de la IA, però que realment hauríem de fer autocrítica, perquè som nosaltres qui alimentem les dades amb què s’entrenarà la intel·ligència artificial.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 13.01.2025 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor