16.07.2016 - 17:32
Després del cop d’estat fallit aquesta nit passada, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha aplicat immediatament una repressió duríssima contra els qui considera responsables de la rebel·lió, sobretot militars i jutges. A part dels 265 morts que han deixat les hores que ha durat l’intent de cop, hi ha 2.839 militars detinguts, entre els quals dos generals. Vuit militars més han fugit en helicòpter a Grècia, on han demanat asil, una sol·licitud que examinen les autoritats gregues. A més, la policia ha detingut deu jutges del Danistay, un dels organismes suprems de la judicatura turca. Hi ha trenta-vui membres més d’aquest organisme que són en cerca i captura, i s’ha emès una ordre d’arrest contra 140 jutges del Tribunal Suprem. Les detencions s’han practicat contra aquells jutges sospitosos de tenir relació amb Fteul·là Gülen, exiliat als EUA i rival polític del partit governant, l’islamista AKP. A més, les autoritats turques han informat de la destitució de 2.745 jutges més.
No només això: el govern turc ha admès que es planteja la possibilitat de reintroduir la pena de mort, abolida en aquest país el 2002, en una mesura que es va prendre per a obrir camí cap a la Unió Europea.
“Es tracta d’un acte de traïció. Els responsables pagaran un preu molt alt”, ha afirmat el president Erdogan des de l’aeroport d’Attaturk i enmig d’un bany de masses quan hi ha arribat a primera hora del matí després del fracàs del cop.
Després d’una reacció inicial tèbia de la comunitat internacional, el suport explícit dels Estats Units al govern d’Erdogan poc després de la una de la matinada ha començat a decantar la balança. En un breu comunicat, Obama ha fet una crida “a totes les parts” implicades en el conflicte de Turquia a donar suport al govern “elegit democràticament”, evitant qualsevol tipus de violència i bany de sang. Pocs minuts després, el suposat cap de la conspiració s’hauria entregat. El secretari general de la OTAN, Jens Stoltenberg, ha estat el següent a reaccionar i ha fet una crida a la calma i al respecte per les institucions democràtiques i la Constitució de Turquia, un país que ha definit com un “valuós aliat”. Just abans de les dues de la matinada, el Servei d’Intel·ligència de Turquia (MIT) ha donat per fracassat l’intent colpista, tot i reconèixer que encara quedaven alguns focus de resistència de militars rebels.
Un cop d’estat de sis hores
Des de primera hora de la nit de divendres soldats armats de diverses unitats de l’exèrcit turc han tancat els ponts a Istanbul, han ocupat durant unes hores l’aeroport i s’han desplegat en algunes zones de la capital, Ankara. Grups de soldats han ocupat també diaris, televisions i alguns edificis del govern. Erdogan havia portat a terme els darrers anys una important purga entre els militars, que es veuen a ells mateixos com els garants del laïcisme, contra l’islamisme, però no s’esperava que pogués passar un cop d’estat en un moment com aquest.