Reprenen les excavacions a la base de l’exèrcit republicà a Pujalt després de catorze anys

  • Els treballs se centren en un barracot amb capacitat per a quaranta soldats on dormien i menjaven abans de tornar al front

VilaWeb
ACN
06.07.2022 - 09:21
Actualització: 06.07.2022 - 10:04

El Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt (Anoia), un espai museïtzat únic, ha reprès enguany les campanyes d’excavacions arqueològiques després de catorze anys sense fer-ne cap. Es tracta de la Base d’Instrucció del XVIII Cos de l’Exèrcit Popular de la República que va instal·lar-se a Pujalt durant la guerra del 1936-39 i que va estar en funcionament fins al 15 de gener del 1939, quatre dies abans de l’entrada de les tropes franquistes al municipi. Ara, l’empresa CatPatrimoni ha engegat novament una campanya d’excavacions en aquest indret i s’ha centrat en un dels barracons on dormien els soldats. És un espai amb capacitat per a una quarantena de persones. S’hi han trobat llaunes de conserva, plats, bales i tinters de tinta xinesa que els soldats feien servir per escriure cartes als seus familiars.

Durant la primavera de 1938 van arribar a Pujalt contingents del XVIII Cos de l’Exèrcit Popular de la República per crear-hi un camp d’instrucció militar. La base tenia capacitat per a un miler de soldats i, tot i que no se sap exactament quants soldats van fer ús de les instal·lacions, s’estima que van ser entre 8.000 i 10.000.

La base es va planificar com una instal·lació militar de nova planta amb el suport logístic i organitzatiu que oferia el municipi de Pujalt, a mig camí entre el front —situat a uns seixanta quilòmetres— i les grans ciutats de la rereguarda catalana. Les principals instal·lacions es trobaven al bosc dels Obacs, a la zona de la Muntada, i comptava amb quatre refugis antiaeris, camp de tir, barracons, rentadors, etc. Els soldats anaven a instruir-se en aquestes instal·lacions i s’hi estaven pocs dies abans de tornar al front.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

L’any 2008 va ser l’últim en què es va dur a terme una campanya de prospecció arqueològica en aquesta zona, però aquest estiu l’empresa CatPatrimoni, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Pujalt, les ha reprès. Ho ha fet amb l’ajut d’una quinzena de joves participants en un camp de treball organitzat per la cooperativa de lleure Quàlia amb el suport de la Direcció General de Joventut.

La campanya se centra a excavar la zona on hi havia un dels barracots de fusta que allotjava una quarantena de soldats i que va ser incendiat quan es va evacuar la base davant la imminent arribada de les tropes franquistes. Entre els elements que s’han descobert hi ha objectes de la vida quotidiana dels soldats com un tub de pasta de dents, tinters, un plat, unes piles de llanterna o també llaunes de conserva. A més, també s’han localitzat diverses bales que s’haurien fet servir en combats que van tenir lloc als barracons.

El responsable de CatPatrimoni, Pere Tardà, ha explicat a l’ACN que aquests barracots allotjaven els soldats “que venien a reorganitzar-se i tornaven a ser enviats al front”. “Hi trobem molts elements de la vida quotidiana com ara tinters de tinta xinesa que els soldats feien servir per escriure cartes als seus familiars”, relata. A més, afirma que els soldats dormien i menjaven als barracots, però també feien focs a l’exterior “per escalfar-se, ja que els mesos de novembre, desembre i gener eren molt freds en aquesta zona”.

Tardà destaca el bon estat de conservació en què es troben la majoria dels espais de la base militar pel fet d’estar situada enmig d’un bosc on, amb els anys, no s’hi ha fet res. Tot i això, apunta que “encara hi ha molts elements patrimonials que cal estudiar, preservar i museïtzar”. “Es tracta d’un espai històric de primera magnitud, únic a l’estat i que té una importància cabdal per entendre el funcionament de l’exèrcit republicà”, puntualitza.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor