[VÍDEO] El reportatge de la BBC sobre Catalunya que deixa retratat l’estat espanyol

  • Recull testimonis de la repressió contra el referèndum i parla amb Carme Forcadell just abans de ser empresonada

VilaWeb
Redacció
02.07.2018 - 09:59
Actualització: 02.07.2018 - 17:07

‘Crisi a Catalunya’ és el títol d’un reportatge de la BBC de mitja hora de durada, publicat ara fa un mes al programa ‘Our world’. Fins ara no s’ha pogut veure fora del Regne Unit, però ja hi ha la possibilitat de mirar-lo a YouTube, i aquestes últimes hores ha esdevingut viral a la xarxa. El vídeo parla de la persecució durant el franquisme, de l’autogovern amb la recuperació de la Generalitat i del creixement més recent de l’independentisme, fins a la repressió contra el referèndum del primer d’octubre. El programa, de fet, comença destacant com van aconseguir fer arribar les urnes del referèndum als col·legis, amb la col·laboració de nord-catalans. L’autor del reportatge parla amb alguns dels qui hi van col·laborar, que manté en l’anonimat. S’hi poden veure algunes de les imatges més dures de la repressió de la policia i de la violència que van exercir contra els ciutadans; i s’hi recullen també testimonis, que expliquen la seva experiència aquell dia. Es concentra en el col·legi Verd de Girona.

https://www.youtube.com/watch?v=-gltmW4bq7M

Recollits aquests testimonis, la BBC els ensenya a Enric Millo, que en el moment de l’enregistrament del reportatge encara era delegat del govern espanyol. I després explica com, malgrat el decomís de milers de butlletes per part de la policia, dos milions de catalans van participar en el referèndum.

El testimoni de Forcadell, el llaç groc, els presos polítics
Hi apareixen més testimonis, com ara el de Carme Forcadell, amb qui el periodista explica que van conversar molt poc abans de ser empresonada. En l’entrevista, Forcadell parla de la nit que havia passat a la presó abans de sortir-ne amb fiança. ‘Quan tanquen la porta de la cel·la és una sensació molt dura, i vaig pensar: “Carme, això és una nit”. Em vaig sentir profundament trista per totes aquelles persones que hi eren de feia més d’una setmana i que no sabien quan en sortirien. Em va impressionar pensar que aquelles persones eren lluny de la seva família, un sentiment d’impotència.’

El reportatge mostra també les impressionants manifestacions per l’alliberament dels presos polítics i la veu de molta gent que hi ha participat. El contrapunt és Enric Millo. El periodista visita també l’Hospitalet de Llobregat, com a mostra d’una ciutat on l’independentisme no té tant suport. I dóna veu a gent que explica per què no vol la independència. Finalment, destaca la victòria independentista a les eleccions del 21 de desembre, i en el procés d’extradició de Carles Puigdemont. Conclou: ‘Els catalans no saben quan s’haurà resolt la qüestió de la independència.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor