Report sobre el coronavirus: El Principat desactiva totes les alertes per la covid-19

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
17.03.2023 - 19:50

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

Les autoritats del Principat han desactivat la fase de pre-alerta del Procicat per la covid-19, pràcticament tres anys després de l’estat d’alarma. El 12 de març de 2020 es va activar el pla especial per pandèmies en fase d’emergència, i el maig del 2022 va passar a la fase de vigilància i seguiment.

Ara, per primera vegada d’ençà del març del 2020, no hi ha vigent cap mena d’alerta per la covid, atès que les dades s’han estabilitzat, que no hi ha repercussió assistencial i que no hi ha canvis en les variants detectades. S’ha conclòs, doncs, que no hi ha un risc elevat i, si bé el virus continua existint, ja és tractat com una malaltia més, segons que ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells. El comitè tècnic havia fet durant aquests tres anys gairebé tres-centes reunions.

Per una altra banda, en el tercer aniversari de la declaració de la pandèmia l’11 de març de 2020, el director de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha desitjat que enguany la covid deixi de ser una emergència de salut pública internacional. També ha explicat que ara es negociava estat per estat un acord pandèmic que permeti de treballar en cooperació i donar una resposta conjunta en cas d’una nova pandèmia. Hauria de ser un tractat o un acord com ho són, en altres àmbits, la Convenció de l’ONU sobre el Canvi Climàtic o el de control del Tabac.

Sobre l’origen de la covid, segons Tedros Adhanom, han sabut que la Xina va aportar noves dades que poc temps després van ser retirades. Concretament, anàlisi de mostres del mercat de Wuhan del 2020. Per això ha demanat a les autoritats xineses que siguin transparents a l’hora de compartir dades. L’OMS ha remarcat que el “gran problema” ara mateix és que aquestes dades existeixen i no són a la disposició de la comunitat internacional.

Per una altra banda, la Xina ha anunciat que a partir d’aquesta setmana tornarà a emetre pràcticament tots els visats per a estrangers i restablirà les possibilitats de determinades entrades sense visat, incloses les de l’illa turística de Hainan o les autoritzades per als passatgers de creuer que facin escala a Xangai.

Aquesta setmana també s’ha sabut que el govern britànic de Boris Johnson va pressionar la BBC perquè evités de fer servir la paraula “confinament” i perquè fos més crític amb el Partit Laborista.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 614 i 20 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 681.301.970 casos confirmats i 6.810.359 morts. Del total de casos, 654.192.815 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 105.547.760 casos i 1.148.391 morts;
–l’Índia, amb 44.689.512 casos i 530.779 morts;
–l’estat francès, amb 39.639.112 casos i 165.073 morts;
–Alemanya, amb 38.249.060 casos i 168.935 morts;
–el Brasil, amb 37.085.520 casos i 699.310 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.770.429 casos i 119.479 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Stat: La vigilància de la covid-19 va afegir noves càrregues als treballadors essencials i els va donar poques dades per a protegir la seva salut (en anglès)
–Franceinfo: França estaria preparada per a una nova pandèmia? (en francès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor