26.07.2021 - 19:50
|
Actualització: 27.07.2021 - 19:23
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Tenir una edat avançada, ser home i tenir unes certes malalties cròniques com ara diabetis i obesitat són factors que s’han relacionat amb el desenvolupament de formes greus de covid-19. Ara un estudi nou ha identificat dues noves variants al gen TLR7 que poden predisposar a tenir una malaltia més greu, i que explicarien per què alguns homes joves sense antecedents clínics desenvolupen una pneumònia greu arran de la covid. L’estudi ha anat a càrrec de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital Universitari de Bellvitge i la Universitat de Barcelona, conjuntament amb la Universitat Radboud de Nimega, als Països Baixos.
Al País Valencià els responsables sanitaris asseguren que ja es va doblegant la quarta onada –la cinquena a Catalunya i a les Illes– i són optimistes sobre els efectes de les restriccions imposades fa quinze dies. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, creu que es comença a frenar la transmissió i ha anunciat que el 9 d’octubre el 70% de la població valenciana més gran de dotze anys ja haurà estat completament vaccinada.
A Catalunya també hi ha bones notícies. El director de l’agència de Salut Pública, Xavier Llebaria, ha dit que el ritme d’infeccions havia baixat aquests darrers dies. Avui, el Departament de Salut ha notificat 2.892 casos nous de la covid-19, una xifra molt inferior a la de dilluns de la setmana passada. El grup d’investigadors BIOCOMSC també confirma aquest descens, sobretot en els menors de cinquanta anys, però alerta que les dades sobre el nombre de positius en els més grans de setanta anys continuen essent dolentes: “Tot i tenir incidències més baixes que la resta d’edats, el fet que augmenti el nombre de casos en aquest segment és una notícia molt dolenta. Les setmanes vinents veurem la magnitud dels seus efectes, que poden ser importants.”
La Direcció General d’Afers Penitenciaris ha suspès totes les visites –les comunicacions per vidre i els vis-a-vis– a la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, on s’han detectat dos brots de coronavirus entre els presos. Ara només s’hi podran mantenir les comunicacions per telèfon i videotrucada.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 1.402.581 casos i 31.228 morts, i actualment hi ha 565 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 195.725.856 casos confirmats i 4.188.011morts. Del total de casos, 177.452.027 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 35.288.745 casos i 628.769 morts;
–L’Índia, amb 31.470.122 casos i 421.613 morts;
–El Brasil, amb 19.707.092 i 549.134 morts;
–Rússia, amb 6.078.522 casos i 152.296 morts.
–L’estat francès, amb 5.999.510 casos i 111.667 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.368.453 casos i 81.323 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Theu Guardian: El confinament de Sydney podria durar mesos, ja que els casos diaris arriben a màxims històrics (en anglès)
–Le Monde: En els països vaccinats, morim molt menys per covid-19 tot i l’augment de casos (en francès)
–The New York Times: La pandèmia no s’ha acabat, però diversos països creuen que cal aprendre a viure amb el virus (en espanyol)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–A quins municipis del país s’ha decretat el confinament nocturn? Tota la informació
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
–Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Com demanar hora per a vaccinar-se? Tots els detalls
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)