28.03.2020 - 22:15
|
Actualització: 28.03.2020 - 23:11
Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.
Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.
Què ha passat avui?
El govern espanyol està cada cop més tocat pels girs de guió continuats amb què intenta gestionar la crisi pel coronavirus. L’últim exemple, avui. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decretat avui el confinament total de la població de l’estat espanyol, tal com demanaven el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i desenes de científics. El cap de l’executiu espanyol ha explicat que tots els treballadors d’activitats no essencials s’hauran de quedar a casa durant les pròximes dues setmanes. ‘Per això aprovarem un permís retribuït recuperable que s’aplicarà a tots els treballadors d’activitats no essencials de manera que no hauran d’anar al lloc de treball del 30 de març al 9 d’abril. Durant aquest temps continuaran cobrant el seu salari’, però hauran de recuperar les hores de feina. Sánchez ha remarcat que la mesura s’emmarca enmig de la Setmana Santa, i ha insistit que les seves mesures són ‘d’una extraordinària duresa’. S’ha negat, però, a tancar Catalunya i Madrid.
Avui ha fet quinze dies que va declarar l’estat d’alarma, tot restringint la mobilitat amb un confinament parcial, que mantenia oberts ports, aeroports i la majoria de llocs de feina. No haver ordenat el tancament de Madrid, segons que demostren les estadístiques, ha fet que el brot s’estengués arreu de l’estat, disparant Espanya com un dels dos estats que evolucionen pitjor del món, frec a frec amb els Estats Units. Diversos científics han demanat repetidament al president del govern espanyol que ordenés el confinament total, i li han recordat que les mesures no eren prou dures. Just abans del decret d’estat d’alarma, hi havia 4.209 casos confirmats i 120 morts, 81 dels quals a Madrid. A Catalunya, 4; al País Valencià, 1 i a les Illes, 1. Avui, quinze dies després, hi ha 72.248 casos confirmats i 5.690 morts, 2.757 dels quals a Madrid. A Catalunya, 1.070; al País Valencià, 234 i a les Illes, 26. Han passat quinze dies i hi ha hagut 5.570 morts, entremig.
El president Torra ha ofert un missatge institucional des de la Casa dels Canonges, on és encara confinat, per a dir que l’anunci de Sánchez és una bona notícia, i li ha agraït que ‘finalment hagi escoltat les demandes de Catalunya’. No se n’ha estat d’afegir, tanmateix, que ‘és evident que si això d’ara és un confinament total, és perquè fins ara no n’hi havia.’ El vicepresident Pere Aragonès ha fet un piulet on també parla de satisfacció, i el president Carles Puigdemont, més crític, ha retret a Sánchez que hagi retardat el confinament total ‘perquè coincidís amb la Setmana Santa’. Avui mateix, la consellera Alba Vergés ha anunciat que aquesta setmana la Fira de Barcelona començarà a servir d’hospital temporal per a pacients lleus i estables de coronavirus 2019, primer amb tres-cents llits, amb l’objectiu que n’acabin essent dos mil. El Departament de Salut també ha publicat un mapa interactiu on s’observen cinc focus més de propagació al Principat on el govern de la Generalitat no ha pres mesures especials, a part de la conca d’Òdena.
El govern del Principat també ha anunciat una injecció milionària de liquiditat per als ajuntaments, i ha afirmat que arribarà un avió amb 130.000 mascaretes i 10.000 bates gràcies a la cooperació amb la comunitat xinesa de Catalunya. També han arribat 25.000 proves ràpides. D’altra banda, el director de Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries espanyol, Fernando Simón, ha insistit que s’està ‘molt a prop’ del pic de contagis per coronavirus a l’Estat però que la saturació de les UCI va ‘amb retard’ i podria arribar a finals de la propera setmana o inicis de la següent. La tendència a l’alça ha estat subscrita per tots els governants. Finalment, avui el govern d’Andorra ha anunciat que ha arribat a un acord amb el govern de Cuba perquè vuitanta-cinc metges i infermers del país caribeny viatgin fins a l’estat per a reforçar-hi el sistema sanitari.
L’editorial de Vicent Partal
‘La tardana rectificació de Sánchez no tapa els 5.500 morts’
La píndola de Jordi Goula sobre l’economia: ‘Permisos retribuïts i acomiadaments més cars‘
Avui a la tarda ha saltat la sorpresa. Després d’haver negat mil vegades al govern català un confinament més rigorós de la població, Pedro Sánchez ha anunciat fa unes hores que el seu govern aprovarà demà que tots els treballadors d’activitats no essencials romanguin a casa durant aquestes dues setmanes. Ha avançat que aprovarà un permís retribuït recuperable que s’aplicarà als treballadors afectats, de manera que no s’hagin de desplaçar al lloc de feina a partir dilluns, 30 de març, fins al dijous 9 d’abril, tots dos inclosos. Ara falta veure la lletra petita, sobretot, quines són les activitats no essencials. Fins que no ho llegim al BOE, tot seran cabòries. I… què passa amb els ERTE? I amb els que fan teletreball? Quin desori! Per si hi havia poc embolic entre els empresaris, vet aquí que amb la sorpresa d’avui n’hi ha una mica més…
La veritat és que vivim uns dies de vertigen, amb molta informació. Potser massa. I això fa que els titulars tinguin una importància superior a la que ja tenen habitualment. Llegim el titular i ja donem per llegida la notícia. Quan són temes senzills, de vegades n’hi ha prou, però si entrem en el laberint de les lleis, la cosa es complica molt i la interpretació automàtica esdevé molt arriscada. Ahir, per exemple, el consell de ministres va fer un decret que va generar un titular únic als mitjans: ‘prohibit acomiadar’, i fins i tot ha estat una etiqueta a les xarxes. És contundent, clar i curt. I, evidentment, les reaccions després de la compareixença explicativa de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, van ser immediates. La CEOE i la Cepyme van denunciar ràpidament que les mesures ‘impediran de posar les bases de la necessària recuperació econòmica d’Espanya i portaran, en última instància, a un nivell encara més alt d’atur’; en la seva opinió, el govern espanyol ha optat per una decisió que ‘no va en la direcció correcta, sinó que, molt al contrari, serà perjudicial per a l’economia espanyola’. No cal dir que el missatge va córrer com la pólvora.
Després d’haver llegit el decret al BOE avui al matí alguns advocats laboralistes ho veuen diferent i apunten que caldria esmenar aquest titular i deixar-lo en un ‘encariment de l’acomiadament’, la qual cosa és molt diferent. Segons que fan notar, allò que ha fet el Ministeri de Treball és anul·lar com a causa objectiva d’acomiadament totes les de força major, econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, però no s’han determinat com a nul·les ni s’han modificat els acomiadaments improcedents. Això vol dir, simplificant, que continua oberta la via de l’acomiadament improcedent que, això sí, és més cara per a l’empresari. Recordem que, en termes de cost, la principal diferència per a l’empresa entre un acomiadament per causes objectives i un improcedent radica en la indemnització: mentre que en el primer cas cal pagar vint dies per any treballat amb un topall de dotze mensualitats, en el segon cal abonar trenta-tres dies per any amb un màxim de vint-i-quatre mensualitats. En definitiva, segons el decret, l’acomiadament objectiu, durant l’estat d’alarma per la Covid-19, es transforma en un acomiadament improcedent. Això vol dir que el jutge tindrà l’última paraula sobre si és nul o no. Però de prohibir, res de res…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
– VilaWeb: Salvador Macip, metge i investigador: ‘Aquesta pandèmia no és la grossa’
– The New York Times: Algunes ciutats dels Estats Units podrien tenir brots de coronavirus pitjors que el de Wuhan (en anglès)
– Le Monde: D’Alger a Kinshasa: com es protegeix l’Àfrica per intentar evitar l’epidèmia (en francès)
– Nature: Què revelen els brots a creuers sobre el coronavirus (en anglès)
– Diário de Notícias: ‘Air4All’, un projecte portuguès per a fabricar ventiladors pels hospitals. (en portuguès)
– The Straits Times: El Vietnam acumularà 190.000 tones d’arròs per a la seguretat alimentària enmig del brot de coronavirus (en anglès)
– La Repubblica: Iemen, Síria, Filipines, Camerun… es proclama l’alto al foc als països en guerra per por a la pandèmia (en italià)
– Politico: A Espanya, el llegat de l’austeritat paralitza la lluita contra el coronavirus (en anglès)
– South China Morning Post: Per què els tests ràpids potser no són la solució ràpida que alguns governs esperen (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?
– [MAPA] Com es reparteixen els casos de coronavirus 2019 al Principat?
– Metges de Catalunya denuncia la conselleria de Salut al TSJC per incomplir la normativa de riscos laborals
– Sánchez cedeix i decreta el confinament total quinze dies tard i 5.500 morts després
– Quan l’estat d’alarma es converteix en un estat policíac
– La lentitud de la resposta del sistema immunitari: una causa que la letalitat del coronavirus sigui més alta en la gent gran
– Una metgessa prejubilada: ‘En aquesta situació, no et pots plantejar quedar-te a casa si tens la capacitat de treballar’
– Així es reparteixen els vals i targetes de les beques menjador durant l’epidèmia
– Article urgent d’Oriol Mitjà i desenes de científics per a interpel·lar Sánchez a la revista mèdica més prestigiosa
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
A tot el món, les darreres xifres són de 657.523 casos confirmats i 30.428 morts. Del total de casos, 141.419 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.
Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 119.684 casos i 1.988 morts.
—Itàlia, amb 92.472 casos i 10.023 morts.
—La Xina, amb 81.394 casos i 3.295 morts.
—L’estat espanyol, amb 72.335 casos i 5.820 morts.
—Alemanya, amb 57.695 casos i 430 morts.
A l’estat francès hi ha 37.575 casos i 2.314 morts.
Als Països Catalans hi ha 20.142 casos i 1.524 morts.
—Al Principat, 15.026 casos i 1.226 morts (763 casos i 156 més que no ahir).
—Al País Valencià, 4.034 casos i 234 morts (502 casos i 36 morts més que no ahir).
—A les Illes, 862 casos i 26 morts (107 casos i 5 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 179 casos i 9 morts (20 casos més que no ahir, cap mort nou).
—A Andorra, 300 casos i 4 morts (39 casos i 1 mort més que no ahir).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
– Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
– ‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?
– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)