09.03.2021 - 19:50
|
Actualització: 09.03.2021 - 19:57
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha tornat a exigir que l’estat espanyol aixequi el topall dels cinquanta-cinc anys per a administrar el vaccí d’AstraZeneca. “És una evidència científica. Ningú no té el topall d’Espanya”, ha dit. Un dels arguments que ha adduït és que els ingressos per covid en unitats de cures intensives són sobretot en edats entre els 56 anys i els 78, amb una mitjana de 58. Els governs europeus van limitar d’entrada l’administració d’aquest vaccí adduint falta d’estudis, però a mesura que n’hi ha hagut, països com Alemanya, França, Itàlia, Suècia i Grècia han retirat progressivament el topall i ja l’administren a pacients de totes les edats. Els resultats positius d’un estudi preliminar del servei de salut públic escocès, obtinguts després d’haver vaccinat 1.137.775 persones amb AstraZeneca, la majoria de les quals tenien més de 65 anys, ha apuntalat la rectificació d’aquests països. Argimon també ha demanat d’espaiar més la primera dosi i la segona de Pfizer, Moderna i AstraZeneca per rescabalar l’escassetat de dosis.
Mentrestant, les dades epidemiològiques a Catalunya ja s’acosten a les prèvies del pont de la Puríssima, moment en què va començar la tercera onada de la covid, i el govern sospesa d’aixecar el confinament comarcal per facilitar la mobilitat per Setmana Santa, que serà del 28 de març al 4 d’abril. El comitè del PROCICAT es reunirà demà per revisar les restriccions vigents. Ara com ara, el risc de rebrot ha baixat a 198 punts; la velocitat de propagació a 0,92 i la incidència a catorze dies a 219,46 casos per cada 100.000 habitants. Tots tres indicadors continuen essent molt alts, però han millorat de manera sostinguda aquestes darreres setmanes. Les dades també milloren al País Valencià, on la comissió interdepartamental podria decidir demà passat de flexibilitzar algunes de les mesures. Ara per ara, el president Ximo Puig ha dit que no es trobaven “en situació d’obrir més enllà d’allò que és raonable”.
Avui també s’ha sabut que dilluns vinent començarà la vaccinació al personal docent i treballadors dels centres educatius públics, privats i concertats del País Valencià. Es concentrarà en sis dies i serà una mena d’assaig general per a la vaccinació en massa de la població que hauria de començar el mes d’abril. El govern vol vaccinar 116.032 docents, el 78% del personal de menys de 55 anys, que és el que permet el protocol d’AstraZeneca. El grup d’edat entre 56 anys i 65 serà vaccinat quan hi hagi prou dosis de Pfizer i serà inclòs dins el paquet d’altres treballadors essencials.
Avui fa un any que VilaWeb publica aquest report diari sobre el coronavirus, una eina per a entendre la pandèmia creada quan tot just hi havia quatre morts per coronavirus al país i quan el terme “covid-19” encara no existia. Ací teniu l’explicació de com el fem i com vam decidir fer-lo, i ací el formulari per a apuntar-vos-hi si el voleu rebre per correu a la vostra bústia
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 976.490 casos, 28.885 morts i hi ha 751 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 117.947.572 casos confirmats i 2.615.929 morts. Del total de casos, 93.628.809 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 29.751.543 casos i 538.895 morts;
–L’Índia, amb 11.260.750 i 158.075 morts;
–El Brasil, amb 11.055.480 casos i 266.614 morts;
–Rússia, amb 4.342.474 casos i 89.809 morts;
–Regne Unit, amb 4.228.998 casos i 124.797 morts;
–L’estat francès, amb 3.909.560 casos i 88.933 morts.
–L’estat espanyol, amb 3.164.983 casos i 71.727 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: “Dels 11.000 milions, quants seran ajuts directes?”
No ha estat avui. Ahir al vespre, gairebé a mitjanit, a la Moncloa van decidir d’ajornar el consell de ministres que tenien pensat de fer avui i van emetre una comunicació per Europa Press. Fins divendres vinent no sabrem com acaba tot allò que avançàvem a la píndola d’ahir, sobretot quina part dels 11.000 milions anunciats per Sánchez aniran a pimes i autònoms en transferències directes. Perquè finalment, sí, hi haurà ajuts directes. Sembla que el govern espanyol s’ha adonat que amb les ajudes atorgades fins ara, com els crèdits ICO, la reducció de costs dels ERTO, la moratòria del lloguer i els ajornaments d’imposts o cotitzacions no n’hi havia prou.
Si s’ha ajornat la decisió fins divendres, segons que diuen per Madrid, és per discrepàncies a diverses bandes, entre la CEOE, Unides Podem i la ministra Calviño. La patronal vol que un mínim de 6.000 milions dels 11.000 siguin per a ajuts directes. En canvi, el partit del vice-president parla d’un mínim de 8.000 i a la ministra d’Economia li semblen molts. Aquesta tarda, la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, quan ha sortit del consell de ministres, ha volgut desmentir aquestes informacions. Segons ella, el retard és degut a una qüestió “clarament i purament tècnica”, per a poder examinar més a fons alguns dels elements més complicats en el terreny jurídic. “En cap cas”, ha dit, no és producte de dissensions en el si del govern. Podia dir res més?
El cas és que avui s’han filtrat algunes informacions sobre les característiques dels fons que es crearan. En concret, l’executiu preveu de crear tres fons que configuraran el nou paquet d’11.000 milions d’euros, i que, previsiblement, consistiran en un fons canalitzat mitjançant les comunitats autònomes i dedicat a ajudes directes per a les empreses més afectades per les restriccions de mobilitat.
Quants i com? Sembla que aquí hi ha el nus de la discussió. Pablo Iglesias voldria destinar 8.000 milions d’ajuts directes a les empreses que puguin acreditar una caiguda dràstica, a partir del 30% o 40% de la facturació el 2020 en relació amb el 2019. Les empreses que compleixin aquesta condició, segons la proposta d’Unides Podem, podrien accedir a cobrir fins a un determinat percentatge –a partir d’un 70%– dels seus costs fixos, no dels variables. I una altra diferència és que l’equip econòmic de Podem també defensa que sigui l’administració espanyola, bé per mitjà de la vice-presidència tercera o del Ministeri d’Hisenda, que gestioni el fons, no pas les comunitats autònomes. Evidentment, és el fons més important de tots tres en volum, com acabem de veure amb les xifres de la discòrdia i també per les diferències profundes que hi ha entre els socis de govern.
El segon fons es configurarà per a la reestructuració dels més de 120.400 milions d’euros en crèdits avalats fins ara per l’ICO, un 98% dels quals han anat a pimes i autònoms. És evident que moltes empreses no els poden tornar en els venciments prevists inicialment, per culpa de l’allargament de la crisi. Aquí el problema són els bancs, que no volen arriscar-se a perdre una part del 20% dels crèdits que han prestat –la part no avalada. En aquest punt, Calviño ha estat aparentment molt dura amb els bancs: “Les entitats financeres han de continuar tenint un paper important en les noves mesures i assumiran part del seu cost”, ha dit. Si la ministra manté aquesta posició, doncs, els bancs hauran d’assumir part del cost de les noves mesures. La poca gràcia que els fa, no cal ni explicar-la. I jo afegeixo que molt poca memòria o capacitat d’agraïment tenen els bancs –no és que pensi que n’han tinguda mai gaire–, perquè no fa pas tants anys que entre tots –clients i no clients– vam pagar-ne el rescat i no ens va sortir pas barat…
I el tercer i últim fons serà de recapitalització per a empreses mitjanes, a través de l’empresa pública COFIDES. Serà el més petit de tots, una rèplica del que es va crear fa uns mesos per a les grans empreses i que gestiona la SEPI. L’objectiu d’aquest instrument fiscal serà entrar en el capital de les empreses que passin penúries temporals i que la seva supervivència es consideri clau.
I per acabar d’arrodonir el quadre, el diari El País, citant fonts governamentals, ha avançat aquesta matinada que el govern Sánchez tornarà a prorrogar la moratòria concursal, que acaba diumenge, 14 de març, i aquesta vegada fins el 31 de desembre. Recordem que la moratòria suspèn l’obligació que tenen les societats que han entrat en insolvència de sol·licitar el concurs de creditors en un termini de dos mesos. L’executiu tenia previst d’aprovar-lo avui, però probablement serà en el següent consell de ministres extraordinari de divendres. Com sempre a l’últim minut!
Tanmateix, aquesta vegada el termini d’allargament és molt més gran que els anteriors. En parlo amb Enric Rius, assessor fiscal de la CECOT. Em comenta que, per una banda, això dóna oxigen a moltes empreses que durant aquests nou mesos podran refer una mica el seu balanç, si el negoci torna a rutllar. Pensa, sobretot, en les empreses que envolten al sector turístic, en el cas que el vaccí permeti prou moviment de gent forastera i local. “Si millora l’evolució de la pandèmia, moltes empreses poden capgirar la situació i la moratòria és positiva, sempre que vingui acompanyada d’ajuts directes immediats”, diu.
Però, per una altra banda, nou mesos poden ser molts per a les empreses que no tenen un futur clar i que s’han anat aguantant a còpia de crèdits. Em diu Rius: “És el gran problema que encara avui l’administrador de l’empresa. Ha de fer escenaris de futur versemblants. Si veu reversible la seva situació actual, endavant. La nova moratòria es fa per a aquestes empreses. Però si la veu irreversible, ha d’anar com més aviat millor a aixoplugar-se sota el paraigua concursal.” En definitiva, si no ho fa, aleshores vol dir que s’aprofita deslleialment de la moratòria, no compleix la seva obligació com a administrador i acabarà fent-se més mal, a si mateix i als creditors.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–The Straits Times: La Xina desplega el passaport del vaccí contra la covid (en anglès)
–Ouest-France: Es pot evitar el confinament a Illa de França? Això diuen les xifres (en francès)
–Euronews: Itàlia serà el primer país de la UE a fabricar el vaccí Sputnik V (en anglès)
–Rai News: Johnson & Johnson no assegura a la Unió Europea els cinquanta-cinc milions de dosis del vaccí (en italià)
–Politico: Tot allò que cal saber sobre els vaccins contra el coronavirus de la Xina (en anglès)
–The Atlantic: Les diferències entre els vaccins són importants (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–El govern català estudia d’aixecar el confinament comarcal
–La vaccinació dels ensenyants, un assaig general per a l’administració en massa al País Valencià
–El SEPE rep un atac informàtic generalitzat que bloca la web i la seu electrònica
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?
–Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
Avui fa un any que VilaWeb publica aquest report diari sobre el coronavirus, una eina per a entendre la pandèmia creada quan tot just hi havia quatre morts per coronavirus al país i quan el terme “covid-19” encara no existia. Ací teniu l’explicació de com el fem i com vam decidir de començar-lo; i ací, el formulari per a apuntar-vos-hi si el voleu rebre per correu a la vostra bústia.