17.12.2020 - 21:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El govern valencià ha endurit les restriccions amb vista a les festes de Nadal. El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, han comparegut després de la reunió de la comissió interdepartamental per a anunciar que s’anul·larien les excepcions de reunir deu persones durant les festes i han fixat el màxim en sis persones. A més, s’enforteix el confinament perimetral –només podran viatjar al País Valencià aquells que hi tinguin la residència habitual– i s’avança el confinament nocturn a les 23.00, llevat de les nits de Nadal i Cap d’Any, que serà a mitjanit. Les mesures entraran en vigor dilluns i s’allargaran fins al 15 de gener.
Per una altra banda, el govern català ha ajornat la presa de decisions fins demà, almenys, després d’un nou dia d’empitjorament dels indicadors sanitaris, amb un augment destacat de pacients ingressats als hospitals i també de la taxa de reproducció i del risc de rebrot. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que es prendrien decisions “impopulars” i ha demanat que cap dels possibles sectors afectats no s’ho agafi com un càstig. S’ha especulat amb una reculada en el confinament comarcal el cap de setmana i amb l’establiment de franges horàries en el sector de la restauració, però no hi ha res confirmat. A la tarda, s’ha filtrat una compareixença conjunta del vice-president, Pere Aragonès, i de la portaveu i consellera de Presidència, Meritxell Budó, però la Generalitat finalment no ha ofert cap conferència de premsa ni ha anunciat cap decisió. Avui l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha impulsat un programa pilot de proves salivals a 32.600 persones per a detectar la covid-19. Si els resultats obtinguts són satisfactoris, podria ampliar-se a tot el Principat. El programa es farà en una cinquantena de farmàcies del districte de les Corts de Barcelona mitjançant una PCR d’automostra.
Mallorca també ha entrat de ple en les restriccions a causa de l’augment dels casos d’aquests últims dies. El govern de les Illes ha prohibit el consum dins els bars, cafeteries i restaurants a partir d’avui i pot prendre mesures més contundents si els indicadors empitjoren.
El copríncep d’Andorra i president francès, Emmanuel Macron, té covid-19 i haurà d’estar aïllat set dies i tornar-se a fer una PCR. Diversos dirigents europeus, com el president espanyol, Pedro Sánchez, s’han posat en quarantena perquè hi han estat en contacte. Pel que fa als vaccins, l’Agència Europea del Medicament ha anunciat que dilluns vinent explicarà la seva decisió sobre el de Pfizer/BioNTech. I el govern alemany ha avançat que els estats de la UE podrien començar la vaccinació el 27 de desembre, una data que ha ratificat la presidenta de la Comissió Europea. Quant al vaccí de Moderna, el segon que pot ser aprovat dins la Unió Europea, s’ha avançat la reunió per a parlar-ne al 6 de gener, sis dies abans de la data prevista.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 494.057 casos, 19.856 morts i hi ha 621 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 74.928.265 confirmats i 1.662.489 morts. Del total de casos, 52.640.295 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 17.449.445 casos i 315.641 morts;
–L’Índia, amb 9.974.944 i 144.786 morts;
–El Brasil, amb 7.053,486 casos i 183.959 morts;
–Rússia, amb 2.762.668 casos i 49.151 morts;
–L’estat francès, amb 2.427.316 casos i 59.619 morts;
*A l’estat espanyol hi ha 1.782,.56 casos i 48.596 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘Parlem i parlem… mentre Madrid s’ho mira de lluny’
“Amb les dades de contagis d’avui no s’haurien de permetre les excepcions que el govern havia previst per a Nadal. És a dir, poder compartir taula amb deu persones de dues bombolles diferents i ampliar la mobilitat nocturna fins a dos quarts de dues de la matinada.” Amb aquesta contundència s’ha expressat el cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, avui al matí a RAC1. Tenim també una petició, en aquest cas adreçada a la societat, d’una cinquantena de professionals sanitaris dels hospitals Vall d’Hebron, Clínic, del Mar i Sant Pau perquè la gent es prengui seriosament les recomanacions sanitàries de les autoritats. En un comunicat publicat aquesta mitjanit, diuen que s’han de fer sacrificis perquè l’impacte d’una hipotètica tercera onada sigui mínim.
Els metges catalans són partidaris d’un confinament dur, com s’ha fet a Alemanya, perquè els indicadors emprats per mesurar l’evolució de la pandèmia són dolents i empitjoren. Fan la seva feina i saben què necessiten per a fer-la bé. La dicotomia entre salut i economia ha quedat clara, en teoria, i des de fa mesos s’ha dit que és falsa. Sense salut no hi ha economia. Però és lògic que als qui pateixen les conseqüències dels tancaments, els resulti difícil d’acceptar. Els restaurants i bars continuen essent els establiments que més crítiques reben dels sanitaris, com a punts de contagi. El sector n’està ben tip i ha engegat una campanya publicitària amb gent molt coneguda, en què anuncien que menjar al restaurant és més segur que no pas menjar a casa.
Però el fet és que els restaurants avui són tancats a la Gran Bretanya, a França, a Alemanya… com a punts d’interacció del personal més fàcils de tallar. Tanmateix, hi ha una diferència cabdal amb els altres països –amb Alemanya, per exemple. He llegit queixes de professionals del ram alemanys, que ben segur que aquí no es farien si tinguessin la situació que tenen allà. És clar, em refereixo als ajuts directes generosos que reben en compensació pel tancament, mentre que aquí són senzillament una misèria, quan arriben.
Sobre això, fa ben poc el catedràtic d’economia Xavier Sala i Martín deia que s’havien d’haver fet els deures quan les coses anaven bé per poder gastar ara com fa Alemanya, que ajudarà els autònoms amb 11.000 milions d’euros mensuals. Per això criticava que aquí s’havia obligat a tancar les empreses sense donar-los ajudes econòmiques. “Cada cop que anem obrint i tancant espais, anem identificant els factors de risc. Sembla que els gimnasos no són la gran font de risc, ni tampoc la cultura. Si és veritat que són els restaurants, destinem diners només als restaurants i mantinguem-los vius fins que els deixem tornar a obrir.”
Es així. Aquí parlem i parlem, però els ajuts no arriben… Aquest vespre, per exemple, sobre la taula del govern hi ha la possibilitat de tornar a implantar restriccions a la restauració. Però aquestes restriccions ara sembla que no serien el tancament de bars i restaurants, sinó més aviat una mena d’intervenció quirúrgica que els faria tancar entre àpats. Sobre la taula, a més, hi ha la idea de mantenir el confinament municipal i, pel que fa al dispositiu per a les festes, també sembla que es revisaran les modificacions del confinament nocturn per Nadal i per Cap d’Any. Amb tot aquest desori, no cal dir que alguns sectors, sobretot els restauradors, treuen foc pels queixals, perquè no saben quina serà la decisió final del govern, quan falta només una setmana per Nadal. I s’hi juguen molt, en aquesta situació, que ja fa nou mesos que dura. Només cal mirar què passa amb els concursos de creditors exprés.
Precisament aquest matí, he rebut un estudi d’Informa D & B en què s’arriba a la conclusió que gairebé el 70% dels concursos iniciats en els sectors d’hoteleria i educació han implicat el tancament del negoci. L’ús de concursos exprés ha augmentat des que començà la crisi sanitària. El concurs exprés és una modalitat de concurs de creditors per a empreses que no tenen cap mena de béns per a liquidar o no tenen patrimoni. En aquests casos es fa una declaració de concurs i tot seguit s’arriba a una conclusió. Amb aquest procediment, el concurs deixa de ser una possibilitat per a ajudar empreses amb dificultats i esdevé senzillament una opció barata de tancament ràpid.
No voldria ser a la pell del govern, perquè la decisió que té a les mans és molt difícil i, sigui quina sigui, rebrà crítiques ferotges del sector de la salut o dels afectats per les restriccions. Els ajuts directes, que d’ençà del començament de la pandèmia s’han demanat i que haurien d’haver arribat ja fa temps, continuen desapareguts. I, mentrestant, Madrid s’ho mira de lluny.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Com si cada dia s’estavellés un Boeing 747: carta de quaranta-sis sanitaris demanant prudència
–Stat: En el camí cap a la immunitat de grup, la vaccinació accelera el viatge (en anglès)
– Franceinfo: Set raons per a creure que el 2021 pot començar amb una tercera onada (en francès)
–CNN: És per això que Pfizer no pot proporcionar més ràpidament vaccins de la covid-19 (en anglès)
–Infobae: Per què gran part del món no accedirà al vaccí fins el 2022? (en castellà)
–The Straits Times: Suècia perd la confiança en el màxim estrateg de la covid que va refusar el confinament (en anglès)
–Politico: El soroll torna a Europa després d’un parèntesi durant la covid (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
—El govern valencià endureix les restriccions de cara a Nadal
—El govern català no anunciarà avui les noves restriccions per l’augment de contagis de covid-19
–Els estats de la UE començaran a vaccinar a partir del 27 de desembre
–Un programa pilot a farmàcies fa proves salivals per detectar la covid a 32.600 persones
–Emmanuel Macron és positiu de coronavirus
–Mallorca entra de ple en les restriccions per a prevenir l’expansió de la covid
–Francisco, cinc mesos ingressat i una fotografia que va fer la volta al món: “He tornat a néixer”
–Com ha aconseguit Nova Zelanda de tenir menys mortalitat que l’any passat tot i la pandèmia?
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
–Puc visitar la família per Nadal? Quines restriccions de mobilitat hi haurà?
–Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
–Quins són els límits del confinament comarcal?
–Consulteu ací el pla de reobertura a Catalunya
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)