24.11.2020 - 19:50
|
Actualització: 24.11.2020 - 19:53
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El pla de desconfinament presentat pel govern català podria topar amb el que prepara el govern espanyol. El de l’executiu de Sánchez, que s’ha filtrat però encara no s’ha confirmat, vol limitar a sis persones les reunions d’aquestes dates i endarrerir el confinament nocturn fins a la una de la matinada les nits de Nadal i Cap d’Any. Aquesta recomanació topa de moment amb el pla del govern català, que preveu reunions fins a deu persones si no hi ha repunt de casos. Vegeu-ne els punts principals.
Sí que és oficial el pla de vaccinació que es farà a tot l’estat espanyol a partir del mes de gener. Tindrà tres etapes. En la primera, que durarà entre el gener i el març, s’immunitzaran residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de gent gran i de gent amb discapacitat, la resta de personal sanitari i “persones dependents no institucionalitzades”. Aquest primer grup es calcula que serà d’uns 2,5 milions de persones a tot l’estat espanyol. La segona etapa, entre el març i el juny, abastarà progressivament més gent. I a la tercera etapa, a partir del juny, la previsió del govern espanyol és cobrir tots els grups prioritaris.
Segons el Ministeri de Sanitat espanyol, no s’ha acabat de decidir la quantitat de dosis que rebrà cada comunitat autònoma. En canvi, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya assegura que al Principat li’n pertocaran 350.000 del vaccí de Pfizer. Aquestes dosis es podran administrar a 175.000 individus, amb dues dosis cadascun. Al País Valencià la consellera de Sanitat, Ana Barceló, tractarà demà del pla del govern espanyol a la Comissió de Vacunes.
La pandèmia no afectarà el dret de vot dels ciutadans i la Junta Electoral espanyola (JEC) ha autoritzat que qualsevol ciutadà pugui demanar el vot telemàtic per a les eleccions del 14 de febrer i emetre’l sense sortir de casa. Es garantirà que tothom –no tan sols qui estigui confinat– pugui votar sense sortir de casa.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 427.774 casos, 18.468 morts i hi ha 896 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 59.817.960 confirmats i 1.408.332 morts. Del total de casos, 41.364.169 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 12.805.017 casos i 264.179 morts;
–L’Índia, amb 9.193.982 i 134.383 morts;
–El Brasil, amb 6.090.197 casos i 169.569 morts;
–L’estat francès, amb 2.144.660 casos i 49.232 morts;
–Rússia, amb 2.138.828 casos i 37.031 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.606.905 casos i 43.131 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘Quants diners europeus arribaran a les pimes?’
“Cal treballar per finançar la recuperació i les reformes perquè les economies siguin més resilients i modernes. A més, tot el deute que es crea ara l’hauran de reemborsar les generacions futures. Per això, considero necessari de fer inversions i reformes encaminades a crear ocupació i tendir cap a economies més sostenibles i digitalitzades.” Aquest va ser el missatge que ahir va deixar la directora de la Unitat Especial de Recuperació de la Comissió Europea, Maria Teresa Fàbregas, durant l’acte digital “Els nous fons europeus. Com i quan arribaran a les pimes?”, organitzat per la PIMEC. I va afegir: “Les pimes tenen un paper important en aquest projecte i esperem que es beneficiïn d’aquests fons, perquè el mecanisme de recuperació augmentarà d’una manera important les inversions públiques.”
Quan van sentir aquestes paraules, estic segur que molts dels empresaris assistents a la trobada van respirar més tranquils. “Ens ho diuen des de Brussel·les, no des de Madrid”, van pensar. Probablement un dels motius de l’organització de l’acte va ser el neguit que hi ha entre els petits empresaris catalans de quedar-se amb les escorrialles, en vista de l’allau de milions que arribaran a l’estat espanyol –uns 140.000 milions, entre subvencions directes i préstecs– i la por que entre les grans consultores i les grans empreses acabin guanyant la partida final, una vegada més.
Potser per això durant l’acte també va dir-hi la seva el secretari general d’Indústria i Pimes espanyol, Raúl Blanco, de Saragossa estant: “Les línies que es van dissenyant, sobretot, van adreçades a les pimes”, va destacar. I encara va afegir allò que molts volien sentir de boca d’un càrrec del ministeri: “Aquí no es tracta de projectes presentats per les consultores Big-4 al govern espanyol, sinó que es tracta del pressupost de l’estat, de les convocatòries al BOE i de la presentació dels projectes de les empreses individualment.” Aquest és un dels punts clau: la transparència. Poder veure què s’ha presentat a Madrid i què han escollit per a presentar a Brussel·les. Sens dubte, és el punt que suscita més maldecaps i cabòries, perquè no seria la primera vegada que no hi ha joc net. I aquesta vegada això que ens hi juguem és decisiu per a moltes empreses i per al futur del país. Cal esperar que Europa ho exigeixi. Són els seus diners i diuen que avaluaran el govern espanyol, semestralment i anualment, respecte de les palanques de canvi del seu pla, que hauran d’adaptar-se als objectius marcats: transició verda, transició digital, cohesió territorial, igualtat de gènere… I que en faran una vigilància amb tots els ets i uts.
Em comenta Antoni Cañete, secretari general de la PIMEC, que la impressió que es va endur de l’acte va ser que aquest punt Europa el tractarà molt seriosament. “Són conscients que aquests diners que ens donaran, ells els han de manllevar i que això hipoteca la generació següent.” I em recorda algunes de les principals conclusions de la reunió. “La nostra economia ha de ser més resilient perquè situacions com la de la covid-19 no ens perjudiquin d’aquesta manera. El deute condicionarà les futures generacions i tots tenim una responsabilitat en la gestió d’aquests diners. El repartiment i la destinació dels fons seran clau per a la recuperació econòmica. Per això la participació de les pimes és crucial.” Tant de bo sigui així. Però, de moment, que es desbloqui ben aviat el fons que, ara per ara, Polònia i Hongria tenen captiu. I després, com sant Tomàs, ja ho sabeu…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Reobren bars i restaurants: consells per a fer reunions segures amb els amics i la família
–Politico: Un petit poble belga es converteix en el centre mundial del vaccí contra el coronavirus (en anglès)
–Corriere della Sera: Obligació del vaccí: “És perillós deixar en circulació aquest virus”. Aquí en teniu el perquè (en italià)
–New Scientist: Què cal per a portar un vaccí contra la covid arreu del món? (en anglès)
–Infobae: Error i cop de sort: com es va elevar l’eficàcia del vaccí d’Oxford (en castellà)
–Vox: Per què és diferent el vaccí AstraZeneca-Oxford de la covid-19 (en anglès)
–Euronews: Aviat es pot requerir un certificat de vaccinació als viatgers internacionals, diu el cap de Qantas (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Josep Roca (Celler de Can Roca) o com afronta la crisi un dels restaurants més prestigiosos del món
–El govern espanyol filtra un esborrany de restriccions per Nadal que topa amb el pla de la Generalitat
–El govern activarà els dies vinents un nou registre per a distribuir els ajuts als autònoms
–Els primers vaccinats contra el coronavirus seran residents i personal sanitari de residències de gent gran
–S’aprofundeix la crisi al Botànic: Oltra es desmarca de l’estratègia de recuperació de Puig i diu que no l’han acordada
–Protecció Civil constata incompliments a les terrasses i avisa d’un repunt per Nadal si no es compleixen les mesures
–La JEC autoritza que els carters recullin el vot per correu del 14-F als domicilis
–Nou usuaris de la residència de la Pobla de Vallbona s’han mort per covid-19
–Ponsa sobre la cultura com a salconduit els caps de setmana: “Serà el següent escull que podrem salvar en una revisió”
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
– Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
– Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
– Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)