Report diari sobre el coronavirus: primer cas de confinament a Palma i turbulències amb el vaccí d’Oxford

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

09.09.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Notícia d’impacte mundial. La farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d’Oxford han anunciat que aturaven temporalment els assaigs del vaccí de la covid-19, fins ara considerat un dels projectes més avançats i fiables. El motiu ha estat que un dels voluntaris havia emmalaltit. Concretament, ha tingut una inflamació a la medul·la espinal. VilaWeb ha entrevistat un dels 45.000 voluntaris que hi participen, Joan Pons, que ha llevat importància a la situació i ha assegurat que el procés es podria reprendre aviat.

Per una altra banda, el govern ha decidit de confinar 23.000 persones a Palma pels rebrots de covid-19 a la ciutat. És el primer confinament que hi ha hagut a les Illes d’ençà del desconfinament progressiu d’abans de l’estiu i pot tenir efectes sobre el començament del curs escolar, que serà demà. Avui ha començat a Andorra, on la tornada a l’escola ha estat tranquil·la, perquè la majoria d’alumnes i docents s’han sotmès a proves. El virus manté tancades, de moment, set aules a Catalunya Nord.

En l’àmbit econòmic, la Comissió Europea ha dit que preveu la destrucció del 8% dels llocs de feina a la UE enguany, i això vol dir uns dotze milions de treballadors arreu del continent. Ha advertit del perill que la desocupació esdevingui estructural i tem que les pèrdues siguin més altes, atès que no es recullen dades dels llocs de feina basats en projectes i de les ‘formes de feina atípiques’, susceptibles de rebre els efectes del coronavirus.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 158.954 casos per PCR, 80.329 altes i 15.000 morts i hi ha 257 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 679 casos i 10 morts i hi ha 131 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 118.225 casos per PCR, 40.948 altes i 13.113 morts);
–Al País Valencià, 743 casos, 428 altes i 5 morts i hi ha 67 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 29.293 casos per PCR, 30.424 altes i 1.543 morts);
–A les Illes, avui s’hi han afegit 329 casos, 276 altes i 1 mort i hi ha 57 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 10.137 casos per PCR, 8.012 altes i 256 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 327 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui s’hi han afegit 36 casos i 4 altes i no hi ha cap pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.301 casos, 938 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 27.888.126 casos confirmats i 904.654 morts. Del total de casos, 19.950.639 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.526.938 casos i 194.473 morts;
–L’Índia, amb 4.433.708 casos i 74.613 morts;
–El Brasil, amb 4.179.471 casos i 128.119 morts;
–Rússia, amb 1.041.007 casos i 18.135 morts;
–Perú, amb 696.190 casos i 30.123 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 543.379 casos i 29.628 morts.
*A l’estat francès hi ha 335.524 casos i 30.764 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Les exportacions podran mantenir el bon ritme del juny?’

Les exportacions van baixar d’un 11,7% interanual a Catalunya al juny. Aquest és el lacònic titular que llegim o sentim avui a molts mitjans de comunicació. No em diu res de nou: era evident que la dada seria negativa. Però, quant hem recuperat de l’abril ençà? Quin ritme segueixen? Penso que en aquests mesos, més que la comparació amb el mateix mes de l’any passat, ens interessa de veure i valorar què hem fet respecte del mes anterior. Som a l’arrencada de la recuperació i és això que cal mirar amb més atenció.

Doncs bé, respecte del maig, l’augment de les exportacions ha estat del 26%. Una xifra que em sembla molt correcta, perquè al maig només havíem crescut d’un 11%. Això vol dir que des del pou de l’abril la recuperació ja és del 41% en dos mesos i, si no s’ha torçat massa –que tot podria ser–, al juliol hauríem d’assolir els valors de pre-pandèmia.

Això, enmig de la situació d’aquests mesos a Catalunya, ens obliga a valorar positivament la vitalitat de les vendes a l’exterior i la velocitat a l’hora de recuperar el temps perdut. Tots els subsectors presenten creixements intermensuals importants, llevat del químic, que s’ha encallat. El de vehicles i material de transport, per exemple, ha crescut molt i ha estat l’artífex principal de l’augment total registrat, gràcies a l’activació de moltes instal·lacions.

Val a dir que, en relació amb el juny del 2019, hi ha dos sectors en què el juny d’enguany es va exportar més: el sector agrícola i ramader –un 24% més– i l’alimentari –un 10,6%. Ambdós abasten el 18% del total dels béns exportats. Déu n’hi do!

I manquen un parell d’aspectes que m’agradaria de destacar. El primer, que Catalunya continua molt a la vora d’atènyer la quarta part de les exportacions de l’estat espanyol (un 23,9%); i el segon, que hi ha una certa sorpresa en la destinació de les vendes exteriors catalanes. Aquí es tracta de comparacions interanuals. Doncs bé, pot sorprendre que una tercera part del valor total de la davallada de les exportacions catalanes del juny hagi estat deguda a dos països, el Regne Unit i Portugal (-35% i -26%, respectivament), i alhora hagin augmentat les adreçades a Alemanya (+6,5%), Suïssa (+17%) i, indubtablement, la Xina, amb un 61% i un valor absolut de 176 milions, és a dir, el 3,2% del total exportat. Veurem si és una flor d’estiu o el mercat xinès va agafant pes els mesos vinents.

En definitiva, crec que és una xifra interessant de creixement intermensual d’exportacions, dins la mar de males notícies en què naveguem de fa tants mesos. Evidentment, les dades del juliol ens serviran per a poder valorar de manera més fefaent si la recuperació per aquesta via evoluciona tan correctament com fins ara.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Joan Pons, voluntari del vaccí d’Oxford: ‘No és estrany que s’hagi d’aturar temporalment un estudi’
–BBC: L’Amazònia: al punt de mira del coronavirus i dels incendis forestals (en anglès)
–Franceinfo: Quatre qüestions sobre les proves d’antigen que el govern vol desenvolupar (en francès)
–Financial Times: Les teràpies de plasma i d’anticossos poden ajudar mentre el món espera el vaccí de la covid? (en anglès)
–Infobae: Quan s’ha de considerar de fer un trasplantament de pulmó en infeccions per la covid-19 (en castellà)
–Los Angeles Times: Per què hi ha casos greus de la covid-19 vinculats a l’obesitat? Els científics cerquen respostes (en anglès)
–Público: Vora el 90% dels casos van passar desapercebuts als EUA (en portuguès)
–The Local: Les aplicacions de rastreig de la covid que han tingut més èxit, de quins estats són? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Primer confinament a les Illes: 23.000 persones a Palma durant quinze dies
AstraZeneca i la Universitat d’Oxford aturen els assaigs del vaccí contra la covid-19
Paluzie: ‘No sé per què el dret de manifestació és l’únic dret al qual hem de renunciar’
La Setmana obre amb gust d’èxit, tot i que el sector podria perdre un 25% de la facturació el 2020
Brussel·les preveu que es perdin gairebé el 8% dels llocs de feina a Europa el 2020
Tornada a classe tranquil·la a Andorra, on la majoria de docents i alumnes s’han sotmès a proves
Catalunya Nord manté tancades set classes una setmana després d’haver començat  l’escola
El Mercat de Música Viva de Vic combina música en viu i en línia ‘per donar suport al sector’
La Generalitat i la fiscalia investiguen una residència de Llíria arran d’una denúncia per desatenció dels residents


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor