Report diari sobre el coronavirus: Sánchez admet, mig any després, que el virus entén de territoris i decreta l’estat d’alarma a Madrid

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
09.10.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha decretat finalment l’estat d’alarma a la Comunitat de Madrid. La negativa del govern regional d’Isabel Díaz Ayuso a prendre mesures per a frenar la propagació de la covid-19 aquestes darreres setmanes ha portat la Moncloa a tirar pel dret per restringir la mobilitat, una volta ahir el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va resoldre contra el confinament perimetral que hi havia vigent. La decisió és una contradicció per al govern espanyol, atès que Sánchez i els seus ministres van repetir desenes de vegades durant l’estat d’alarma conjunt que el virus no hi entenia, de territoris. La realitat, tossuda, els ha desmentit. Tanmateix, l’endarreriment de la publicació del decret al BOE ha fet que centenars de vehicles hagin intentat sortir de Madrid per aprofitar el pont del Pilar. A Castella i Lleó, en canvi, el Tribunal Superior de Justícia ha avalat el tancament de dues ciutats. La diferència de criteri dels jutges origina una inseguretat jurídica remarcable en un moment en què els esforços se centren a contenir la segona onada de la pandèmia.

A Andorra la situació també és molt preocupant. El govern va anunciar noves restriccions i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha obert la porta a decretar un confinament total si la situació no millora els pròxims dies. La taxa de reproducció és d’1,9 i l’últim dia s’han registrat cent vint-i-vuit casos i dues morts. D’ençà del 12 d’agost no s’havia notificat cap defunció. Avui, el Centre Europeu de Malalties ha publicat un mapa d’Europa amb el risc de rebrot, i el país en general es manté a la franja alta, malgrat que no es troba pas en la pitjor situació.

La pandèmia ha afectat notablement les commemoracions del Nou d’Octubre. La manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre es va haver de suspendre, però l’entitat ha llegit un manifest reivindicatiu davant les Corts Valencianes i ha fet una crida a compartir imatges d’altres anys a les xarxes. La processó cívica també es va suspendre, i l’únic acte que s’ha mantingut és l’institucional a la Generalitat. El president, Ximo Puig, ha exaltat la via valenciana per a arribar acords en la reconstrucció i ha demanat a l’estat espanyol que reaccioni com ja ha fet Europa per a resoldre la crisi social i econòmica que ha causat la covid-19.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 216.729 casos per PCR, 102.883 altes i 15.568 morts i hi ha 279 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 2.326 nous casos, 26 morts i 157 pacients a les UCI (en total, 153.446 casos per PCR, 40.948 altes i 13.463 morts);
País Valencià, avui hi ha 576 nous casos, 562 altes, 6 morts i 74 pacients a les UCI (en total, 44.695 casos per PCR, 46.998 altes i 1.682 morts);
Illes, avui hi ha 114 nous casos, 81 altes, 3 morts i 40 pacients a les UCI (en total,14.973 casos per PCR, 12.278 altes i 323 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 3 pacients a les UCI (en total, 343 casos, 283 altes i 40 morts);
Andorra, avui hi ha 128 nous casos, 99 altes, 2 morts i 5 pacients a les UCI (en total, 2.696 casos, 1.814 altes i 55 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 36.892.150 confirmats i 1.068.658 morts. Del total de casos, 27.746.316 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.841.854 casos i 217.851 morts;
–L’Índia, amb 6.935.401 casos i 106.877 morts;
–El Brasil, amb 5.029.539 casos i 149.034 morts;
–Rússia, amb 1.272.238 casos i 22.257 morts;
–Colòmbia, amb 886.179 casos i 27.331 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 884.381 casos i 32.688 morts.
*A l’estat francès hi ha 671.638 casos i 32.521 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Sabrem gestionar els nous fons europeus?’

Només hi ha una cosa pitjor que no tenir diners. Poder disposar-ne, no fer-ho per ineptitud i acabar perdent-los. I això ha passat a l’estat espanyol durant molts anys. Fixeu-vos-hi bé. Entre el començament de gener del 2014 i del 2020, el programa de fons estructurals comunitaris havia reservat per a Espanya un total de 56,3 milions, dels quals un 70% venien del pressupost europeu. A les portes de l’últim curs del sexenni, l’estat espanyol tot just havia gastat el 33% d’aquests ajuts. En realitat, no tan sols no es va emprar el 67% dels recursos disponibles, sinó que el 31% dels projectes exigits encara no s’havien compromès.

En voleu més? Els fons FEDER, de desenvolupament regional, i els FEADER, de desenvolupament rural, presenten taxes d’execució inferiors al 60%. Les iniciatives que financen els dos programes arriben per actuacions d’ocupació, digitalització, competitivitat, R+D… No obstant això, moltes d’aquestes iniciatives no han arribat a materialitzar-se a causa de l’embús burocràtic i la incapacitat de gestió.

A la vista de la mala gestió administrativa existent, s’entenen més les paraules de Sánchez en el recent discurs de presentació del pla de recuperació, en què s’hauran de gestionar 72.000 milions transferits i 68.000 més a un tipus d’interès molt baix. Són xifres molt altes –molt superiors a les mai rebudes– i el govern espanyol creu, senzillament, que l’administració no està preparada per a gestionar-les, veient què ha passat repetidament en el passat.

‘No ens podem permetre que la burocràcia obstaculitzi la recuperació’, va admetre Sánchez. I per mirar de solucionar-ho, vol reciclar 120.000 funcionaris públics (són més de 2,5 milions en total) amb programes d’adaptació digital i emprendre una reforma profunda de les lleis de l’administració general de l’estat per a eliminar ‘tots els colls d’ampolla’ en la gestió dels fons. Cal suposar que començant per la modificació de la llei de contractes del sector públic –que Brussel·les fa anys que reclama– i la llei general de subvencions.

Al començament de la pandèmia es van succeir un seguit d’episodis dramàtics per la rigidesa burocràtica de l’administració. Un exemple el tenim a final de març, quan als hospitals faltava material de protecció i diagnòstic. Havia arribat alguna cosa, però no n’hi havia prou. S’hauria pogut resoldre si els mecanismes oficials de compres s’haguessin agilitzat, però el govern sembla que va prioritzar la seguretat burocràtica de la compra que no pas la compra en si. De manera que, per no pagar al comptat, molt material es va quedar a la Xina, i els professionals es van continuar contagiant a un ritme paorós.

El problema era, senzillament, que la Xina volia cobrar l’import de la comanda al comptat. Això no ho va acceptar, el govern espanyol, que va prioritzar la burocràcia –pagar a noranta dies, com dicta Hisenda–, circumstància que va propiciar que la Xina aturés els enviaments, i que els nostres hospitals anessin perdent dies per assortir-se del material necessari per a afrontar la pandèmia. Per no parlar d’altres problemes interns, com els temps per a aconseguir l’homologació d’un projecte d’enginyeria mèdica, les autoritzacions per a començar un assaig clínic o els permisos per a volar als països que tenien les peces necessàries per a culminar els prototips que s’anaven creant.

Són només uns pocs exemples dels molts que trobaríem. I això, en situació d’emergència! Sembla impossible que en un país desenvolupat passin coses com aquestes, on la flexibilitat sembla que no existeixi, però són reals i ben recents. La burocràcia ha fet, i fa, una mala passada al país. Hem de recordar què ha passat amb la gent que no ha cobrat els ERTO o que els ha cobrat tard i parcialment? O amb la renda mínima vital? No sé si la solució que va apuntar Sánchez resoldrà un problema endèmic del país, que ja ens ha portat durant molts anys a la cua dels països desenvolupats en tots els rànquings on es mesurava l’agilitat, en aspectes tan cabdals per a l’economia com els tràmits i els terminis per a la creació d’empreses.

Ara tenim davant un desafiament molt important, potser el més important de l’era moderna. I l’estat no es pot permetre de perdre ni un euro dels que han d’arribar per ineficiències i inutilitats com les comentades. Ho acabo d’escriure i sento vergonya que, ben entrat el segle XXI, hagi de parlar d’això. Esperem i desitgem, pel bé de tots, que en els mesos que falten perquè arribin els primers diners europeus del nou fons tinguem l’administració a punt. Però si us he de ser sincer, avui no m’hi jugaria ni un pèsol.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Guardian: ‘Hi ha força ressentiment’: la covid aprofundeix la divisió nord-sud?(en anglès)
–Corriere della Sera: Quan la covid-19 no es cura del tot: els símptomes que de vegades romanen al cos (en italià)
–New Statesman: Tot allò que he après a la primera línia contra un coronavirus de llarga durada (en anglès)
–Le Parisien: Covid-19: alerta reforçada, màxima… El nou mapa de l’epidèmia (en francès)
–South China Morning Post: La Xina s’uneix a l’esquema Covax promogut per l’OMS per compartir equitativament els vaccins contra el coronavirus (en anglès)
–Deutsche Welle: Tendència del coronavirus: la pandèmia és lluny d’acabar (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Sánchez decreta l’estat d’alarma a Madrid per tancar la ciutat
Ximo Puig demana a Espanya de reaccionar com ja ho ha fet Europa per resoldre els problemes derivats de la pandèmia
Andorra obre la porta a un nou confinament total si la situació no millora
El país deixa d’estar entre les zones d’Europa de més risc pels rebrots en el nou mapa del Centre Europeu de Malalties
Embussos a les sortides de Madrid pels controls policíacs
Grífols comença l’assaig clínic de la immunoglobulina hiperimmune contra la covid-19 en fase 3


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor