Report diari sobre el coronavirus: nova pròrroga de les restriccions a Catalunya i pujada mundial de les borses per l’anunci sobre el vaccí

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

09.11.2020 - 19:50
Actualització: 10.11.2020 - 11:45

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Procicat aprovarà probablement aquesta setmana, a proposta del Departament de Salut, una pròrroga de les restriccions vigents. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha valorat positivament les dades epidemiològiques recents, que mostren una millora lleugera de la situació a conseqüència de les mesures que van entrar en vigor fa quinze dies, i ha dit que ‘aquesta setmana es podria arribar al pic de pressió assistencial’. A més, ha afegit que Salut preveia una possible tercera onada a l’hivern, sense concretar res més. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha tornat avui a la feina de manera presencial, una volta superada la covid-19. I encara en l’àmbit sanitari, s’ha viralitzat a les xarxes un vídeo d’un minut del doctor Oriol Mitjà en què explica l’efectivitat de les proves d’antígens.

Per la seva banda, el Departament de Treball s’ha vist obligat a ajornar fins demà la sol·licitud dels ajuts per als autònoms perquè la web ha col·lapsat aquest matí. La xarxa s’ha omplert de queixes dels autònoms per la incapacitat del govern de gestionar les peticions. Els usuaris també han criticat que aquest ajut només beneficiï els quu el demanin primer, fins a exhaurir la partida pressupostària, que és de vint milions d’euros. El govern calcula que se’n beneficiaran 10.000 autònoms, a raó de 2.000 euros per a cadascú, i el dia límit per a demanar l’ajut és el 20 de novembre.

El món, que ahir va assolir els cinquanta milions de casos, ha rebut avui una bona notícia de la farmacèutica Pfizer, que ha anunciat que el seu vaccí tenia un 90% d’eficàcia, segons les dades preliminars de l’assaig clínic en fase 3 que desenvolupa en col·laboració amb BioNTech. La companyia nord-americana calcula que elaborarà 50 milions de dosis del vaccí abans que s’acabi l’any i uns 1.300 milions durant el 2021, i la Unió Europea ja hi negocia per comprar 200 milions de dosis. La notícia ha disparat l’eufòria de les borses a tot el món. L’Íbex 35 ha arribat a superar els 7.500 punts, més d’un 8%, justament quan vorejava la barrera dels 7.000 punts després de moltes setmanes, i el CAC 40 de París ha pujat d’un 6,3%. Als parquets europeus, el DAX alemany ha pujat més d’un 5%, els parquets britànics han augmentat d’un 5% el valor de les seves accions i els italians d’un 4,8%.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 369.429 casos, 17.104 morts i hi ha 907 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 51.019.347 confirmats i 1.266.074 morts. Del total de casos, 35.935.030 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 10.302.758 casos i 243.820 morts;
–L’Índia, amb 8.582.773 casos i 126.954 morts;
–El Brasil, amb 5.664.754 casos i 162.397 morts;
–Rússia, amb 1.796.132 casos i 30.793 morts;
–L’estat francès, amb 1.787.324 casos i 40.439 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.426.602 casos i 39.345 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘No em deixen treballar i em fan pagar imposts’

El dissabte 14 de març, quan el BOE feia efectiu l’estat d’alarma, molts vam pensar que allò de seguida passaria. Si més no, no ens imaginàvem que vuit mesos després estaríem en una situació sanitària semblant, amb semiconfinaments i amb establiments tancats. Probablement, Hisenda pensava igual quan va decidir la moratòria, primer d’un mes i després de mig any, en el pagament d’imposts del primer trimestre a les pimes i autònoms que facturessin menys de 600.000 euros. Tot era tancat, fins i tot les oficines de l’administració. No hi havia gaires solucions alternatives. Però els mesos han anat passant i aquesta moratòria s’acaba la setmana vinent. Les coses no han anat com esperaven els uns i els altres: l’anunciada ‘nova normalitat’, no l’hem vista enlloc. I vet aquí la realitat. Si l’endemà del dia del venciment no s’han pagat els imposts, hi haurà automàticament un recàrrec del 20% sobre el deute.

Ja hi som, com aquell qui diu. Això sí, una altra vegada amb els bars i restaurants tancats, sense poder tenir activitat, amb tot l’entorn cultural i d’oci a les fosques, els centres d’estètica, els espais d’esports, els centres comercials… I si ens aturem a pensar quants dies han pogut treballar normalment els restaurants tots aquests mesos, per exemple, sense restriccions de clientela? A més, han hagut d’eixamplar les distàncies de seguretat entre taules. Quines inversions han hagut de fer els restaurants i molts altres establiments, com els teatres, els cinemes, les discoteques, els gimnasos, per complir les normes de seguretat antipandèmica? I, finalment, resulta que els tornen a tancar, que els ingressos han estat un desastre –els que n’han tinguts– i el final de la moratòria dels imposts els cau al damunt.

Això m’ho defineix d’una manera contundent Enric Rius, assessor fiscal de la Cecot. ‘Moltes empreses i autònoms poden trobar-se amb una actuació administrativa de reclamació i embargament del deute, cosa que seria l’estocada final.’ I afegeix: ‘Per això, a la Cecot divendres vam demanar als ministeris d’Hisenda i d’Afers Econòmics de prorrogar sis mesos més els ajornaments d’impostos del primer trimestre concedits a pimes i autònoms que les empreses sol·licitants de la moratòria hauran de fer efectiu el dia 20 d’aquest mes.’

De fet, fa poques setmanes, el vice-president de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, ja va demanar, també en una carta, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una moratòria en el pagament de l’IVA, l’impost sobre societats i les cotitzacions de la Seguretat Social per als sectors més afectats per les mesures aplicades per frenar la pandèmia de la covid-19.

La realitat és que continua havent-hi moltes empreses que, obligades pels governs a tancar arran de la crisi sanitària, encara no han pogut reprendre l’activitat. Aquesta ampliació de termini seria de gran ajuda perquè petites i mitjanes empreses, com també els treballadors autònoms, poguessin garantir el manteniment de la feina tan bon punt reprenguin l’activitat. I les que tot just han pogut començar a reactivar-se, poguessin sostenir l’activitat.

Rius em diu que cal fer una distinció –sense generalitzar– entre empreses industrials i de serveis. Les primeres, amb molts entrebancs, van fent, però el problema greu rau en els serveis, sobretot en els comerços, bars i restaurants. I que farà Hisenda? Em posa d’exemple la moratòria d’un any de carència sobre els préstecs ICO concedits per fer front a l’impacte de la covid-19, que molts empresaris, bancs i institucions van demanar a la primeria de setembre. Sembla que aquests crèdits començaran a retornar-se a partir del març del 2022, un any més tard del termini estipulat al principi. Segons mitjans madrilenys, això ho podria tenir ja definit la vice-presidència d’Afers Econòmics espanyola, amb vista a una previsible allau d’impagaments.

En definitiva, ara no es demana res més que un pas addicional per a ajudar el teixit empresarial a recuperar-se de l’impacte de les mesures preses per fer front a la pandèmia. Cal pensar que en aquest aspecte anem a la cua d’Europa, on els ajuts directes han tingut, i continuen tenint en aquesta segona onada, un paper decisiu en els objectius dels governs. Mentrestant, aquest matí hi ha hagut una allau de sol·licituds per a accedir als ajuts de la Generalitat als autònoms, que es poden demanar fins al 20 de novembre o fins a exhaurir la dotació pressupostària. Tothom volia ser el primer… Aquesta és la trista realitat.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Bloomberg: Els resultats encoratjadors dels vaccins poden significar que hi hagi una eina per a controlar el virus (en anglès)
–Franceinfo: Tres signes que suggereixen que no s’exclou un Nadal confinat (en francès)
–Deutsche Welle: Suècia manté la seva relaxada estratègia contra la covid (en anglès)
–Infobae: Covid-19: les claus per a entrenar l’olfacte per recuperar-lo després de la malaltia (en castellà)
–The Guardian: ‘Esborrats del mapa’: petits pobles italians pateixen per l’amenaça de la covid (en anglès)
–Vox: Pfizer afirma que el seu vaccí té un 90% d’efectivitat. Això és el que en realment sabem (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Pfizer assegura que el seu vaccí contra la covid-19 té un 90% d’eficàcia
[VÍDEO] Oriol Mitjà aclareix en un minut quina efectivitat tenen els tests d’antígens
Salut prorrogarà quinze dies més les restriccions i preveu una tercera onada a l’hivern
La Barcelona invisible vol sortir a la llum en ‘streaming’ al festival de novel·la històrica
Indignació pel col·lapse en el sistema d’ajuts per als autònoms de la Generalitat
[VÍDEO] Josep Maria Argimon torna a la feina entre aplaudiments després d’haver superat la covid-19
Norwegian, al límit: el govern noruec li denega més ajuda financera
El DOGC publica la pròrroga del confinament nocturn fins el 23 de novembre


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor