Report diari sobre el coronavirus: El BIOCOMSC atribueix a carnestoltes la frenada en el descens de contagis, però preveu que no hi hagi un repunt

  • Cada vespre us oferim un report diari amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

10.03.2022 - 12:31
Actualització: 10.03.2022 - 13:31

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Un estudi coordinat pel Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) ha analitzat l’efectivitat de les màscares en l’entorn escolar durant el primer trimestre d’aquest curs. I els investigadors no han trobat pas que la incidència o la transmissió de la covid fos significativament menor en els grups amb màscara, cosa que suggereix que aquesta mesura no va ser eficaç. Per contra, indiquen que l’edat és el factor més important per a explicar el perfil de transmissió. Els resultats revelen que la incidència de la covid va ser significativament menor a infantil que a primària. Concretament, els infants de tres anys i quatre van presentar les taxes més baixes, i els d’onze, les més altes.

El BIOCOMSC també ha constatat que, si bé la baixada de contagis per covid-19 es va aturar durant el carnestoltes, aquestes darreres setmanes no hi ha hagut cap pujada generalitzada dels casos al Principat ni un canvi de tendència. Tanmateix,  el grup sí que detecta un repunt de casos especialment en les zones en què hi va haver més activitat en període festiu, com ara Solsona i Sitges. Els investigadors indiquen dues hipòtesis pandèmiques: que les altes taxes d’immunització facin que els casos tornin a baixar una vegada passada l’època de carnestoltes o bé que la baixada de casos s’aturi i el nivell de circulació del virus es mantingui relativament alt.

Per una altra banda, la Conselleria de Sanitat del País Valencià ha informat que, d’ençà de divendres, s’ha inoculat la quarta dosi del vaccí contra la covid-19 a 2.683 persones. Aquesta segona dosi addicional s’administra a les persones del grup 7, és a dir, les qui tenen patologies de risc, com són els pacients en tractament immunosupressor. La Comissió de Salut Pública va acordar al gener que les persones immunodeprimides podien rebre una dosi addicional del vaccí contra la covid cinc mesos després d’haver-ne rebut la darrera dosi.

En aquest grup 7 també s’inclouen les persones de risc molt alt, com són els pacients amb fibrosi quística, trasplantament de progenitors hematopoètics, trasplantament d’òrgan sòlid i en llista d’espera per a trasplantament d’òrgan sòlid, trasplantament pulmonar, renal, pancreàtic, cardíac, hepàtic o intestinal. També malalts de càncer amb quimioteràpia o sense, a més de diversos casos de VIH, immunodeficiències i síndrome de Down.

El govern d’Andorra ha aprovat avui de retirar l’obligació de presentar el certificat covid en la majoria dels casos. A partir de demà no serà necessari en allotjaments turístics, activitats culturals i esportives, restauració, museus i cinemes, gimnasos, dominis esquiables, balnearis, centres d’estètica i perruqueries i sales de jocs. El ministre portaveu, Eric Jover, ho ha argumentat atès l’actual context de la pandèmia especialment amb la variant òmicron, “que és molt menys agressiva i fa que el certificat tingui ara poc valor”. Ara bé, la mesura es manté per accedir als centres sociosanitaris, als centres de dia i a les llars de jubilats i casals d’avis. D’altra banda, s’elimina el límit de cabuda i l’ús de la màscara a les aules i als llocs de treball on es mantinguin grups estables.

Fora del país, Àustria ha comunicat 47.795 casos nous de covid-19 les darreres hores, coincidint amb l’anunci del govern de suspendre l’obligació de vaccinar-se. La norma havia entrat en vigor feia un mes i establia multes de 3.600 euros per als més grans de divuit anys que no haguessin rebut cap dosi. El govern austríac diu ara que no hi ha cap raó perquè la vaccinació sigui obligatòria.

Finalment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha observat, per ara, que la variant de la covid-19 que combina l’òmicron i la delta sigui més greu que les dues variants per separat. “És una combinació que s’ha detectat a l’estat francès, als Països Baixos i a Dinamarca, però a nivells baixos”, segons que ha explicat la doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga de l’OMS.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 4.115.150 casos i 37.800 morts, i actualment hi ha 272 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: El 16% de pimes catalanes, en risc de tancar, pel preu de l’energia

“Cal retirar urgentment el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista de l’electricitat, perquè, en les circumstàncies actuals, és responsable de més del 50% de l’augment dels preus de l’electricitat. Avui hem enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb les mesures que cal prendre de manera immediata per frenar aquesta escalada de preus insostenible. Moltes pimes s’hi juguen la continuïtat.” Aquest era el clam que feia aquest matí el president de PIMEC, Antoni Cañete, a la presentació de l’enquesta sobre l’impacte de l’augment del preu de l’energia en les pimes catalanes, feta el mes de passat, tot just abans de la invasió d’Ucraïna.

Els resultats de l’enquesta són molt preocupants. El 62% de les empreses són afectades per aquesta situació i un 16% poden tenir dificultats per a mantenir l’activitat per l’escalada de preus. Evidentment, no tots els sectors se’n ressenten de la mateixa manera. Ara, si el preu de l’energia continua pujant o es manté en aquests nivells perjudicarà de manera preocupant o molt greu el 83% de les empreses d’hoteleria i restauració i el 68% de les industrials. En més de la meitat de les pimes el cost de l’electricitat s’hi ha apujat més d’un 50%, i en algunes ha arribat fins al 200%. La situació és insuportable per a moltes pimes. No cal afegir-hi gran cosa més.

L’enquesta, que probablement tindria un resultat pitjor si s’hagués fet després de començada la guerra, posa de manifest l’absurditat de la situació. Pot semblar una blasfèmia, però això que passa amb el desbocament de l’electricitat no es culpa del gas, sinó d’un sistema de càlcul aberrant, que ens entestem a mantenir. Bé, no nosaltres, sinó Brussel·les. Sembla que vulguem tirar-nos pedres sobre la nostra teulada. El sistema de càlcul fixa el preu de tota l’electricitat segons el de l’últim kilowatt, que és el més car (ve de la fabricada amb gas). Això és un disbarat. Ací fa de bon recordar que el dia abans de la invasió russa d’Ucraïna el preu del gas a l’estat espanyol no arribava a 80 euros/MWh i avui és de 200,9 euros/MWh, segons les dades del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas). Sí, el gas s’ha desbocat, però com és possible que l’electricitat hagi pujat tant, si per fabricar electricitat només s’ha utilitzat un 22% de gas?

Segons els càlculs de l’informe de PIMEC, a aquest preu del gas i amb el sistema actual de càlcul, li correspon un preu marginal de l’electricitat de 423 euros. En canvi, si el càlcul es fes seguint un sistema més real, ponderat pel preu de cada font usada, seria de 178 euros, molt menys de meitat. Això vol dir que, globalment, paguem un sobrecost de 1.348 euros per capita. I tot, per un sistema de fixació de preus irreal. És obvi que els qui s’embutxaquen aquests diners i s’enriqueixen de manera fàcil, sense gens d’esforç ni cap inversió addicional, són les empreses productores d’electricitat.

Ahir la Comissió Europea en va parlar i va proposar als estats membres d’aplicar imposts temporals a les elèctriques i reduir-los els beneficis “extraordinaris”. Concretament, va dir: “Excepcionalment, podran decidir de capturar una part d’aquests ingressos per redistribuir-los després entre els consumidors.” I de quants diners parlem? Amb els preus actuals de la llum, deu vegades més cars que fa un any, les elèctriques europees ingressen 200.000 milions d’euros extra, segons càlculs de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE). Són coneguts amb el nom de “beneficis caiguts del cel”. L’impost temporal suggerit ajudaria els governs a reduir la factura elèctrica dels consumidors. Això sí, no és clar com es retornarien els diners als consumidors, particulars i empreses.

La Comissió també va dir que permetria els països d’ajudar les empreses més castigades per la pujada de l’electricitat i del gas. “Els estats membres podran ajudar aquestes companyies a reduir la seva exposició a la volatilitat dels preus de l’energia a mitjà i llarg termini.” És a dir, primer les enfonsem amb preus estratosfèrics que no tenen a veure amb la realitat i després les revifem. Quin sentit té? No és més racional impedir que s’enfonsin i no haver-les de salvar en acabat?

Francament, trobo que és un procediment molt més complicat que no pas desacoblar el preu del gas del de l’electricitat, tot canviant el sistema marginalista actual de fixació de preus, tal com proposa la PIMEC. Un pas que, realment, no entenc per què no es vol fer ni per què la Comissió Europea s’hi oposa tan aferrissadament. Per això el president de PIMEC ha fet una demanda als governs de Catalunya i d’Espanya: “Que prenguin mesures fiscals per capturar alguns dels rendiments que obtenen certs generadors d’electricitat, tal com recomana Europa, i per revertir en la millora del preu de l’energia, i que hi hagi una inversió en renovables i subvencions realistes i flexibles.”

Precisament sobre aquest punt, ahir, la ministra de Transició Energètica espanyola, Teresa Ribera, després del consell de ministres, reconeixia: “Creiem que el mercat està trencat. Es genera una distorsió molt important a conseqüència del preu del gas, que no reflecteix els costs del sistema.” Em sembla tant de sentit comú això que deia, que –hi insisteixo–, no sé què espera la Comissió Europea a canviar el sistema de fixació de preus de l’electricitat.


A tot el món, les darreres xifres són de 450.675.294 casos confirmats i 6.039.087 morts. Del total de casos, 384.792.397 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 81.012.955 casos i 987.615 morts;
–L’Índia, amb 42.975.883 casos i 515.386 morts;
–El Brasil, amb 29.144.964 casos i 652.936 morts;
–L’estat francès, amb 23.164.872 casos i 139.618 morts;
–Regne Unit, amb 19.373.884 casos i 162.482 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 11.159.574 casos i 100.859 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor