09.04.2021 - 19:50
|
Actualització: 09.04.2021 - 19:55
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El govern català i el govern andorrà han arribat a un acord per a facilitar la lliure mobilitat de catalans i andorrans. El cap de govern, Xavier Espot, ha explicat que recomanaven de limitar els desplaçaments a motius justificats i dins la bombolla de convivència. “Una cosa és què està permès i una altra què és raonable”, ha afegit. Per la seva banda, la Generalitat s’ha compromès a tenir en compte Andorra en el pla de relaxament de les mesures.
Avui han entrat en vigor el confinament comarcal a Catalunya, que ha causat moltes queixes –el sector cultural demana un salconduit–, i la flexibilització d’algunes mesures al País Valencià, on s’ha superat el milió de dosis dels vaccins inoculats. A Catalunya Nord, els menors de 55 anys que hagin rebut la primera dosi del vaccí d’AstraZeneca rebran com a segona dosi un vaccí de Pfizer o bé de Moderna, segons que ha confirmat el govern francès. Al conjunt de l’estat, la mesura afectarà mig milió de persones. La majoria dels vaccinats amb AstraZeneca d’aquesta franja d’edat són sanitaris. A Catalunya sud, l’ocupació de les UCI torna a créixer i voreja el mig miler, amb 495 ingressats. A les Illes no arriben a una vintena, mentre que al País Valencià continua el descens lent per sota dels vuitanta.
El president espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat partidari de mantenir la compra de vaccins centralitzada per la Comissió Europea. Ahir, Alemanya es va obrir a negociar bilateralment amb Rússia la compra del vaccí Sputnik V una volta l’autoritzi l’Agència Europea de Medicaments (EMA). Sánchez ha dit que cap estat no s’oposa a comprar el vaccí rus i ha assegurat que podria incorporar-s’hi si rep l’aval de l’EMA. Per la seva banda, l’agència ha anunciat que estudiava quatre casos greus de trombosis per si tenien relació amb la inoculació del vaccí de Janssen, que tampoc no ha rebut encara el vist-i-plau del regulador europeu.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 1.025.166 casos, 29.841 morts i hi ha 627 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 134.902.526 casos confirmats i 2.920.662 morts. Del total de casos, 108.576.482 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 31.729.532 casos i 573.988 morts;
–El Brasil, amb 13.286.324 i 345.287 morts;
–L’Índia, amb 13.189.100 casos i 168.356 morts;
–L’estat francès, amb 4.939.258 casos i 98.065 morts;
–Rússia, amb 4.623.984 casos i 102.247 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.347.512 casos i 76.328 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: “Comença el festival de retallades: ja hi som!”
No ha pogut ser. A la píndola d’abans-d’ahir comentava que el març havia anat raonablement bé, ateses les circumstàncies, però al final han pesat més els mesos de gener i febrer, molt dolents, i sembla que el primer trimestre haurà tancat en negatiu, amb la qual cosa n’hi ha prou per a retallar les previsions de creixement de tot l’any, perquè en principi tothom pensava que el primer trimestre seria positiu. L’FMI, el Banc d’Espanya i l’AIREF, entre les institucions públiques, i Funcas, entre les privades, ja havien rebaixat les previsions, i finalment, aquest matí, el govern espanyol ha anunciat que també s’hi afegia. Això significa que la sortida a la crisi s’allargarà una mica, i tots en culpen l’allargament de la pandèmia i el previsible retard en l’arribada dels fons Next Generation europeus.
Des del primer dia diem que les previsions en una economia subjecta als moviments d’un factor exogen són molt difícils de fer i que caldrien revisions successives i importants cada dos per tres. Ara tot just hem començat, però de cap manera podem donar per vàlides les xifres que ens donen avui, perquè continuem pendents del comportament de la covid-19 i, sobretot, de la velocitat de vaccinació de la població. Per tant, som només al primer esglaó, que pot tornar a variar, positivament o negativa, els mesos vinents.
Sí que pot sorprendre el volum de la retallada del govern espanyol –havia estat el més optimista sobre el creixement del 2021–, que ha passat del 9,8% al 6,5%, segons que ha anunciat aquest matí la vice-presidenta segona espanyola i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. És cert que el 9,8% era la hipòtesi més optimista (comptant la incidència important dels fons europeus) i la part baixa de la forquilla la situava en el 7,2%. De totes maneres, és difícil de creure que, malgrat la rebaixa actual de les previsions calculades el passat mes d’octubre, això no tindrà impacte en el pressupost general de l’estat, com ha dit Calviño; un pressupost elaborat amb l’anterior quadre macroeconòmic. Potser per això vol esperar fins a l’últim moment i ha etzibat: “Els factors que han originat aquesta revisió els sabem bé. Alguns poden representar més despesa pública, com l’extensió dels ERTO o els ajuts directes d’11.000 milions per a les empreses, però altres signifiquen una millora dels resultats fiscals, perquè hi ha hagut una caiguda de la recaptació menor de la prevista l’octubre passat.” Bé, haurem d’esperar a saber la xifra de recaptació fiscal, però, tal com han anat les coses, em sembla una afirmació, com a mínim, plena de dubtes.
De moment, l’única referència que tenim és l’estimació en temps real de l’evolució del PIB que fa l’AIREF i que ara per ara assenyala un creixement del primer trimestre negatiu del -0,6%, una mica pitjor de l’estimació que va fer el Banc d’Espanya i que el deixava en el -0,4%. Si acaba així, l’estat espanyol no haurà entrat en recessió tècnica (dos trimestres seguits amb creixement intertrimestral negatiu) per una dècima, atès que el creixement del quart trimestre de l’any passat va ser rebaixat fa poques setmanes per l’INE del +0,4% al 0%.
Després de les paraules de la ministra Calviño, les previsions d’enguany queden en un creixement del 6,5% per part del govern espanyol, un 6,4% segons l’FMI, un 6% del Banc d’Espanya, un 6,6% de l’AIREF i un 5,9% segons el panel de Funcas, que fa una mitjana de vint serveis d’estudis privats. Com veiem, totes al voltant del 6%, que ens allunyen de la recuperació ràpida de la qual es va parlar en un primer moment. Si la xifra que ha donat avui el govern per al 2021 fos encertada, voldria dir que encara quedaria entre un 5% i un 6% de creixement el 2022 per a arribar al nivell del PIB del 2019. Això vol dir que si les previsions de l’any vinent del 7% anunciades per Calviño, o del 5,6% que ha fet el panel de Funcas, són aproximades, tancaríem la crisi, en termes globals de l’activitat de l’estat, a final de l’any vinent. I, tot sigui dit, de manera molt justeta. De fet, val més pensar que es tancaria ja entrat el 2023.
Voldria afegir només una reflexió encertada que fan a Funcas sobre aquest tema. Diuen que el compliment d’aquestes previsions depèn que s’evitin els riscs a la baixa lligats a la gestió de la pandèmia, l’efectivitat de la política econòmica i l’adopció de reformes. En primer lloc, la rapidesa del desplegament de la vaccinació i la seva efectivitat són factors decisius per a la temporada d’estiu. En segon lloc, diuen que la intensitat de la recuperació serà proporcional a l’efectivitat de les mesures de suport a les empreses que actualment són al llindar de la insolvència malgrat ser viables. I, com anem repetint aquí, recorden que la crisi no representa únicament la destrucció d’una part important del teixit productiu dels sectors més afectats, sinó que, a més, les empreses que sobrevisquin estaran més endeutades i descapitalitzades.
I cal no oblidar en cap moment que aquestes xifres i les que aniran sortint poden tenir importants modificacions, depenent de moltes variables, però la més immediata és com avanci la vaccinació.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Per què fa vint-i-quatre dies que no hi ha malalts de covid a l’hospital Mateu Orfila de Menorca?
–Aljazeera: Bhutan vaccina contra la covid el 60% de la població en un temps rècord (en anglès)
–Infobae: Científics de tot del món analitzen mostres de sang congelada per rastrejar els orígens del coronavirus (en castellà)
–Stat: Els científics treballen per aconseguir una fita complicada: una simple píndola per a tractar la covid-19 (en anglès)
–BBC: Covid-19: Per què s’han disparat les morts al Brasil? (en anglès)
–Deutsche Welle: La Xina utilitza l’ajuda contra la covid per augmentar la influència a Sri Lanka? (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Rafael Vilasanjuan: “L’aspirina i l’ibuprofèn tenen molts més efectes secundaris que la vacuna d’AstraZeneca”
–El govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya acorden la lliure circulació entre els dos territoris
–L’estat francès vaccinarà amb Pfizer o Moderna els qui han rebut la primera dosi d’AstraZeneca
–El DOGV publica la rebaixa de restriccions a les residències de gent gran
–El DOGC publica la tornada al confinament comarcal
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Puc sortir de la meva comarca? Quins documents necessito?
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)