Report diari sobre el coronavirus: creixement descontrolat de la pandèmia a l’Índia

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

08.09.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Mentre la premsa europea destacava avui que l’estat espanyol havia superat el mig milió de casos de coronavirus i que és l’epicentre de la pandèmia al continent, la covid-19 ha completat un creixement desorbitat a l’Índia, que ha superat el Brasil com a segon país més castigat pel virus. A un ritme de noranta mil positius diaris, l’Índia, un dels països més desiguals del món, té més de 4,3 milions de casos i més de 73.000 morts.

Al nostre país, el govern català ha anunciat que no assistiria a la manifestació de la Diada i ha demanat prudència i responsabilitat a la població. Per una altra banda, el Departament de Salut treballa en un protocol per a flexibilitzar les visites a les residències de gent gran a partir de la setmana vinent, i confia que al desembre pugui començar a vaccinar els col·lectius més vulnerables pel virus, com la gent gran.

En el terreny econòmic, l’estat espanyol ha registrat la pitjor caiguda del PIB i de l’ocupació d’Europa durant el segon trimestre de l’any. La Moncloa confia que hi hagi un rebrot de l’economia aquests mesos vinents i que el turisme comenci a remuntar a partir de Setmana Santa, però ara per ara les dades fan preveure una situació complicada aquests mesos vinents.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 157.492 casos per PCR, 79.897 altes i 14.985 morts i hi ha 263 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 1.126 casos i 8 morts i hi ha 131 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 117.546 casos per PCR, 40.948 altes i 13.103 morts);
–Al País Valencià, 672 casos, 599 altes i 2 morts i hi ha 71 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 28.550 casos per PCR, 29.996 altes i 1.538 morts);
–A les Illes, avui s’hi han afegit 306 casos, 241 altes i 4 morts i hi ha 59 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 9.808 casos per PCR, 7.736 altes i 255 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 327 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i no hi ha cap pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.261 casos, 934 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 27.598.422 casos confirmats i 898.622 morts. Del total de casos, 19.686.700 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.493.058 casos i 193.673 morts;
–L’Índia, amb 4.338.267 casos i 73.502 morts;
–El Brasil, amb 4.150.311 casos i 127.084 morts;
–Rússia, amb 1.035.789 casos i 17.993 morts;
–Perú, amb 691.575 casos i 29.976 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 525.549 casos i 29.516 morts.
*A l’estat francès hi ha 328.980 casos i 30.726 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘La pròrroga dels ERTO ha de ser llarga’

El govern espanyol, la patronal i els sindicats van fer ahir la primera reunió tècnica per a pactar la quarta pròrroga dels ERTO. Diuen que no va anar malament. Dijous hi tornaran, ja amb papers sobre la taula. I els més optimistes creuen que la setmana vinent hi haurà acord. Ja ho veurem. Tant de bo que sigui així. De moment, l’única cosa segura és que a final d’agost hi havia més de 800.000 treballadors afectats pels expedients, dels quals encara n’hi ha que no cobren regularment o no cobren. És cert que tres de cada quatre que hi havia al pic de l’abril han tornat a treballar, però el turisme ha jugat una mala passada.

Les diferències entre els qui negociaran dijous no són pas poca cosa. Per una banda, el govern de Sánchez vol prorrogar l’ERTO només als sectors més afectats i per una altra els agents socials refusen de limitar les ajudes per sectors. Vet aquí el primer punt. Al capdavall tot és qüestió de cost per a l’estat. Un altre element a debat seran les dates. Fins ara s’ha anat decidint de trimestre en trimestre, revisant les condicions en cada renovació. Però ara la patronal vol anar directament al juny del 2021. Probablement, té al punt de mira França i Alemanya, que han allargat la pròrroga tot el 2021. La ministra Yolanda Díaz s’ha limitat a dir fins ara que es prorrogarien ‘el temps necessari’. I, és clar, queden les quantitats de les ajudes per a les empreses –per la via d’exempcions fiscals– que serà l’altra gran variable a decidir.

El punt calent, evidentment, és el cost per a l’estat. El mes d’abril, el govern va fer una estimació de 5.000 milions cada mes. No n’he vistes més, d’estimacions, però cal pensar que si el nombre de treballadors ha baixat d’un 76% de llavors ençà, ara el cost seria d’uns 1.250 milions, que no és pas cap fotesa, sobretot si pensem que a la caixa no hi ha sinó teranyines. Sí, aquests diners es paguen amb els crèdits del SURE europeu i s’hauran de tornar. Però en aquests moments no es pot permetre l’enfonsament de més empreses ni despatxar més treballadors. Al marge del drama familiar que implica, la gent ha de tenir diners per a consumir. El president del Foment, Josep Sánchez Llibre, reclamava diumenge d’injectar urgentment 50.000 milions en ajuts directes a les empreses, petició a la qual s’apuntava al cap de poques hores el nou conseller d’Empresa català, Ramon Tremosa. Aquest començament de tardor és molt important que no fallem en aquest punt. El camí ens el marquen els principals països europeus. I recordem que l’estat espanyol pot fer servir el MEDE i no ho fa. A hores d’ara no s’entén gaire que no ho faci, malgrat la por que pugui tenir. La prioritat ara és clara i indefugible. Però d’aquest fons ja en parlarem un altre dia.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Le Monde: Espanya, país més afectat d’Europa per la segona onada de la covid-19 (en francès)
–The Straits Times: Espanya, primer estat de l’Europa Occidental que supera els 500.000 casos de coronavirus (en anglès)
–Stat: L’Operació Velocitat de la Llum va prometre fer l’impossible. Fins on ha arribat? (en anglès)
–Franceinfo: L’escola francesa no estava tan preparada com la d’alguns altres estats occidentals per afrontar aquesta crisi (en francès)
– Politico: L’economia del coronavirus: fins a quin punt empitjorarà? (en anglès)
–Corriere della Sera: La lliçó sobre la covid que ens donen els ratpenats (i que pot conduir a descobrir noves cures) (en italià)
–The Atlantic: Allò que ha de témer la gent jove i sana de la covid-19 (en anglès)
–CNN: Nou fabricants signen un compromís de seguretat en la cursa pel vaccí contra la covid-19 (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Salut confia a poder començar a vaccinar pacients vulnerables al desembre
El govern no assistirà a les mobilitzacions de la Diada
La desfeta d’Espanya aguditza la crisi econòmica d’Europa
Salut preveu de ‘flexibilitzar’ visites a residències a partir de la setmana que ve
El país doblega la corba de la covid-19


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor