08.03.2021 - 19:50
|
Actualització: 08.03.2021 - 19:51
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Anunci pioner als Estats Units: els vaccinats amb la segona dosi podran acollir-se a unes mesures específiques i més flexibles que la resta de la població. El Centre de Control Prevenció de Malalties ha aprovat que els immunitzats puguin reunir-se amb més immunitzats sense cap mena de restricció (llevat de la màscara, si la reunió és en un lloc públic), i que puguin reunir-se sense distància ni màscara amb persones no vaccinades, sempre que cap dels no vaccinats no formi part d’un col·lectiu de risc. Tampoc no hauran fer quarantena ni fer-se proves si tenen una exposició coneguda al virus, tret que desenvolupin símptomes d’infecció –aleshores s’han de posar en contacte amb el seu metge. Així i tot, sí que han d’evitar les aglomeracions i les reunions amb molta gent. La lentitud en la vaccinació a la Unió Europea fa que encara no hi hagi cap pla semblant.
Avui han entrat en vigor les noves mesures a Catalunya, que seran vigents quinze dies pel cap baix. Les més destacades són l’obertura de bars i restaurants de 7.30 a 17.00, la recuperació gradual de les classes presencials a la universitat, amb un 30% de cabuda, la reobertura del lleure, les extraescolars per a secundària, les competicions d’esport federat per a més grans de setze anys i els vestidors als gimnasos, i la possibilitat que museus i biblioteques facin actes culturals. Les dades continuen millorant al Principat, tot i que encara no s’inscriuen en el rang recomanat dels indicadors: avui els ingressats a les UCI han baixat per sota de la barrera dels 500. Són especialment bones les dades a les escoles del País Valencià, on la darrera setmana el 99,9% dels grups de la pública han fet classes presencials sense cap incidència relacionada amb la covid.
D’una altra banda, els pobles afectats pel tancament dels passos fronterers a Catalunya Nord en reclamen la reobertura. Diuen que ni la situació sanitària actual ni els motius expressats per la prefectura no justifiquen el tancament i recorden que els municipis de les comarques afectades “comparteixen moltes coses més que el veïnatge”.
I, finalment, els organitzadors del Mobile World Congress han assegurat que la fira “va endavant a tota velocitat” en les dates previstes, del 28 de juny al 1r de juliol vinents. Segons les previsions, el congrés, que es fa a Barcelona, podria acollir enguany entre 45.000 i 50.000 persones, aproximadament la meitat de l’afluència que és habitual. Per a poder-lo fer s’han impulsat mesures com ara l’obligatorietat de tenir una prova amb resultat negatiu de coronavirus amb setanta-dues hores de validesa per entrar al recinte. L’any passat el Mobile va ser el primer gran esdeveniment cancel·lat al país arran d’una crisi sanitària que aleshores encara era incipient a casa nostra.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 975.140 casos, 28.820 morts i hi ha 763 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 117.607.417 casos confirmats i 2.608.386 morts. Del total de casos, 93.091.517 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 29.704.563 casos i 537.976 morts;
–L’Índia, amb 11.244.092 i 157.964 morts;
–El Brasil, amb 11.019.344 casos i 265.500 morts;
–Rússia, amb 4.333.029 casos i 89.473 morts;
–Regne Unit, amb 4.223.232 casos i 124.566 morts;
–L’estat francès, amb 3.909.560 casos i 88.933 morts.
–L’estat espanyol, amb 3.160.970 casos i 71.436 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: “Pimes i autònoms, entre l’espasa i la paret”
Fem memòria. Per pal·liar els efectes econòmics produïts per la crisi sanitària actual, el 28 d’abril de l’any passat el govern espanyol va ampliar la suspensió del termini per a sol·licitar la declaració de concurs de creditors, primer fins al 31 de desembre de 2020 i, més tard, fins al 14 de març de 2021. D’aquesta manera, el deutor que s’ha trobat en situació d’insolvència durant aquest temps no ha estat obligat a sol·licitar el concurs de creditors fins… diumenge vinent. I ja el tenim al damunt, amb molts empresaris preocupats perquè senten dir coses, rumors dels mitjans, però res oficial.
És cert que aquesta mesura ha evitat molts concursos de creditors aquests últims mesos, però pocs dies abans que acabi la moratòria inevitablement hom es pregunta què passarà d’ara endavant. Tot fa pensar que el govern espanyol acabarà fent una tercera pròrroga, però en un moment o altre ens trobarem amb una autèntica allau de sol·licituds de concursos. Cal fer-hi alguna cosa més. No n’hi ha prou d’anar aprovant moratòries. Això no fa sinó ajornar el problema i fer-lo més gros.
I ja ho és prou, de gros. Divendres passat el Consell General de Col·legis de Gestors Administratius publicava el seu baròmetre amb unes dades molt preocupants. Malauradament, em diuen que no les tenen desglossades per comunitats. El baròmetre diu que a escala estatal continuen tenint ERTO més de 300.000 empreses. Una dada reveladora és que totes aquestes empreses –o la gran majoria– necessiten més finançament per sobreviure en aquests moments. I de les pimes que compten amb alguna operació ICO, però no tenen ERTO, calculen que unes 120.000 necessiten més finançament per a poder continuar. En canvi, de les que no han sol·licitat encara operacions avalades per l’ICO, o que no els el van concedir, compten que més de 200.000 han d’obtenir finançament per a assegurar el seu futur. Per una altra banda, s’apunta que avui el 6% de les pimes no poden atendre els seus compromisos de pagament. I finalment ve la dada que em sembla més forta. Segons que diuen els gestors, unes 130.000 pimes esperen a presentar concurs de creditors que, fins ara, han frenat per la moratòria.
Com podem veure, el panorama és angoixant. No sé el grau de fiabilitat de les xifres que surten de l’enquesta a sis mil gestors feta a tot l’estat espanyol. Però, malgrat semblar molt alt, el problema hi és i el govern espanyol hauria de dir què pensa fer. Enric Rius, assessor fiscal de la CECOT, em comenta que probablement al consell de ministres vinent hi haurà una nova moratòria, però que si no va acompanyada d’ajuts directes no farà sinó agreujar els problemes de moltes empreses i dels seus creditors. “Una moratòria no resol mai el problema de fons. Si ara l’allarguen uns quants mesos, estarem igual quan venci, si no es fa res més, perquè el problema de la insolvència de les empreses només es pot resoldre amb diners.” I vol deixar clar que no es tracta de més crèdits. “Moltes pimes i autònoms ja van prou ‘dopats’ de crèdits; necessiten ajuts directes, diners que els permetin d’encarar els deutes o una quitança que els alleugi el seu balanç enfront dels bancs.”
Creu que les empreses que van malament ja havien d’haver presentat concurs –malgrat la moratòria–, perquè si el futur no el veuen clar, com més esperin, pitjor per a tots. Dit això, entén que moltes no ho vulguin fer, perquè la llei concursal implica estar marcat per tota la vida. “Avui –afegeix– és una estigmatització. A una pime que hagi passat pel concurs i se’n surti, li queda l’estigma, la qual cosa vol dir que bancs i proveïdors li faran les coses més complicades per a la seva activitat.”
En aquest context, el govern espanyol ja fa tard, tot i que sembla que molt aviat (potser demà) sabrem alguna cosa més sobre el pla de reforç de la solvència empresarial, dotat amb 11.000 milions d’euros, que va anunciar el president Sánchez, amb molt rebombori mediàtic, fa unes quantes setmanes. A Madrid diuen que aquests diners anirien a parar a tres fons. Un, a injectar ajudes directes a les empreses més afectades per la crisi mitjançant les comunitats autònomes; un altre, a reestructurar els crèdits avalats per l’ICO, en el qual les quitances serien l’últim recurs; i el tercer, de menor grandària, a recapitalitzar pimes.
Això aniria acompanyat d’una altra moratòria, que tindria l’objectiu de deixar en suspens els procediments per donar temps que el nou paquet d’ajudes faci efecte i permeti d’evitar part d’aquests concursos, donant marge també al govern espanyol perquè revisi l’actual legislació concursal. Molta feina i molt poc temps. Enric Rius és molt clar sobre aquesta possibilitat. “Si la moratòria es fa per tres mesos més, per exemple, els diners transferits han d’arribar de seguida. Si és així, encara salvarem empreses. Però si triguen gaire, la nova moratòria no haurà servit de res i es causaran problemes més forts i a moltes més empreses.”
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Vox: Per què comparar les xifres d’eficàcia dels vaccins contra la covid pot ser enganyós (en anglès)
–Infobae: Un grup internacional de científics qüestiona l’OMS i demana una nova investigació sobre l’origen del virus (en castellà)
–Time: Les dones i la pandèmia (en anglès)
–Franceinfo: Hi ha un vincle entre la contaminació i el contagi de la covid? (en francès)
–The Guardian: Com la pandèmia pot enfonsar les famoses cases flotants del Caixmir? (en anglès)
–The Atlantic: La recerca per desblocar els misteris de la covid persistent (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Els pobles afectats pel tancament dels passos a Catalunya Nord en reclamen la reobertura
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
–Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?
–Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)