08.07.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Reculada en l’obertura al País Valencià. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un enduriment de les restriccions que freni el nombre de contagis. Tanquen els locals de vida nocturna, que només podran funcionar com a bars fins a dos quarts d’una de la nit, s’aplicarà el confinament nocturn en quaranta municipis on la incidència és més gran i s’estableix un topall de deu persones en les reunions socials, tant dins dels habitatges com al carrer. Les noves restriccions entren en vigor la mitjanit del divendres al dissabte i duraran fins al 25 de juliol. Vegeu les noves mesures.
Per una altra banda, la primera setmana d’agost començarà la vaccinació dels qui tenen entre 20 anys i 29 al País Valencià. D’aquesta manera s’avança una setmana respecte de la primera planificació. A les Illes i al Principat es vaccina aquesta franja des de la setmana passada.
Al Principat, es retallarà l’estratègia de detecció de positius. Salut deixarà de fer proves PCR i d’antígens als contactes estrets de persones contagiades amb la covid-19 que no tinguin símptomes. Els afectats hauran de fer igualment una quarantena de deu dies, però no podran saber si es van arribar a infectar. Aquesta mesura ja s’havia pres amb els contactes de positius que estiguessin totalment vaccinats. Salut també preveu que la setmana vinent les farmàcies puguin dispensar proves d’antígens.
El dia en què el món ha superat els quatre milions de morts per covid, l’estat francès ha desaconsellat de viatjar al Principat, al País Valencià i a les Illes, arran del creixement d’infectats. També recomana de no anar a l’estat espanyol i a Portugal. “Els qui encara no han reservat res, que evitin Portugal i Espanya com a destins vacacionals“, ha dit el secretari d’estat d’Afers Europeus, Clément Beaune.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 1.186.760 casos i 31.043 morts, i actualment hi ha 185 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 186.093.735 casos confirmats i 4.021.422 morts. Del total de casos, 170.241.821 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.650.257 casos i 621.962 morts;
–L’Índia, amb 30.741.833 casos i 405.503 morts;
–El Brasil, amb 18.909.037 i 528.611 morts;
–L’estat francès, amb 5.794.665 casos i 111.259 morts;
–Rússia, amb 5.707.452 casos i 140.775 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.897.996 casos i 80.969 morts.
La píndola de Jordi Goula: Més del 40% d’empreses catalanes vol contractar al segon semestre
El baròmetre més clar per a indicar com va la recuperació és, sense cap mena de dubte, l’evolució del mercat laboral. Les dades més recents d’afiliació a la Seguretat Social del juny ens diuen que encara no hem arribat al nivell que registraven el febrer del 2020, últim mes abans de l’inici oficial de la pandèmia. A l’estat espanyol hi ha una diferència de més de 200.000 persones, si bé caldria afegir-hi una part dels 440.000 que consten com a afiliats, però que estan afectats per un ERTO i no saben com es resoldrà. Pertanyen fonamentalment als serveis perquè l’agricultura, la indústria i la construcció ja hi han arribat o els hi manca molt poc. En síntesi, globalment la xifra real és entre un 1% i un 3% per sota del nivell pre-pandèmia. A Catalunya no disposem de dades sectorials, però fent el mateix càlcul dels afectats per ERTO i les diferències d’afiliats, ens falta una mica menys, concretament entre un 0% i un 1,5% i, cal suposar, que també són del sector dels serveis.
Sembla, doncs, que si no s’espatllen les coses amb la cinquena onada de covid, que comença a treure el cap, a l’estiu arribarem a Catalunya al nivell d’afiliats que hi havia el febrer de l’any passat. Falten les dades de l’EPA del segon trimestre, que sabrem a final d’aquest mes, i que l’Eurostat fa servir de referència en totes les comparacions amb Europa, per a fer afirmacions més contundents.
Si hem de fer cas a l’enquesta que avui ha publicat la consultora Hays, feta durant el mes de juny, sembla que la recuperació està assegurada els mesos vinents perquè estima que gairebé la meitat de les empreses enquestades a tot l’estat espanyol (49%) està disposada a contractar personal durant el segon semestre, un 33% de les quals permanentment. He parlat amb la consultora i m’han passat els resultats de l’enquesta per a Catalunya, que no són gaire diferents dels de l’estat, però és interessant de veure’ls.
Resulta que a casa nostra els percentatges d’empreses futures contractadores són una mica inferiors, 43% i 29%, respectivament. Però em continua semblant una bona notícia perquè vol dir que l’augment clar que hi ha a l’activitat industrial i les expectatives millors en el món dels serveis finalment cristal·litzen en un canvi de tarannà de les companyies en contractar. El decalatge entre una millora de l’activitat i la contractació és normal i la durada té a veure amb la intensitat de les comandes que arriben i que es preveuen en el futur immediat.
A l’enquesta hi ha dos fets que considero molt rellevants. El primer és el que acabo de comentar. Que gairebé un 30% de les empreses catalanes vulguin contractar professionals indefinidament, em sembla molt important. I el segon és que l’enquesta apunta que el 26% de les companyies pensa contractar més professionals que no preveia a principis d’any. El 43% manté les previsions. Només un 4% diu ara que contractarà menys, mentre que un 25% ja no tenia pensat d’incorporar nous treballadors durant aquest exercici. Aquest 26% que augmenten les expectatives de contractació és encoratjador. Val a dir que la xifra a l’estat espanyol és una mica inferior, cosa que em fa pensar que aquí les perspectives han millorat més de pressa que a la resta de l’estat… o que eren pitjors fa uns mesos.
A l’enquesta també apareixen uns resultats positius en termes de facturació, si bé amb diferències notables entre sectors. El 66% d’empreses ja tenen resultats de negoci per sobre dels nivells de 2020 i pertanyen, probablement, tal com s’apunta a l’informe, a sectors que no han patit tant, com l’agricultura, el comerç en línia, la sanitat, la farmàcia, les assegurances o les telecomunicacions. En canvi, el 19% que manté els nivells de 2020 i el 15% que són per sota, corresponen a sectors que depenen del turisme que han patit molt la crisi, però que, si tot va bé, remuntaran a l’estiu.
Per acabar, l’enquesta de Hays pregunta a les empreses quan esperen de recuperar els nivells de facturació del 2019. Els resultats també van per barris, però no ens diuen quins. El 26% d’empreses catalanes diuen que el 2020 ja van facturar més que l’any anterior. Evidentment, corresponen als sectors gens afectats –o afavorits– per la pandèmia. Un 31% diu que hi arribarà aquest any, un 40% l’any vinent i un 3% el 2023. Les perspectives són millors a Catalunya. A la resta de l’estat espanyol, les que pensen arribar-hi l’any vinent, són un 34% i el 2023, un 9%.
Em semblen, en definitiva, uns resultats positius de cara als mesos vinents. Si les coses van pel camí que marca l’enquesta –i la variant delta de la covid-19 no ho esberla tot– no dubto que després de l’estiu veurem les coses diferents i de manera més positiva. I això ha d’animar als consumidors a repensar la seva estimable prudència amb una part dels estalvis embassats –els qui n’han pogut fer, és clar–, que en aquests moments no els donen cap satisfacció, ni real, ni monetària. El cercle virtuós s’anirà tancant…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Euronews: Els homes anglesos tenen més probabilitats d’encomanar-se de la covid que les dones, i el futbol en podria ser el culpable (en anglès)
–BBC: Rússia torna a oferir vaccins a Corea del Nord a mesura que empitjora la situació sanitària (en anglès)
–Franceinfo: Tres qüestions sobre la vaccinació obligatòria dels cuidadors (en francès)
–Balkan Insight: Viatjar als Balcans? Les normes contra la covid que s’hi apliquen
–The Hill: La Unió Europea vincula vora de 2.500 casos de la covid amb l’Eurocopa (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Salut deixarà de fer proves PCR als contactes estrets sense símptomes
–Un estudi on ha participat Can Ruti troba marcadors genètics que fan passar una covid greu
–Els JJOO de Tòquio es faran finalment sense públic
–El govern francès desaconsella de viatjar al Principat, al País Valencià i a les Illes
–Quines són les noves restriccions contra la covid-19 al País Valencià?
–El País Valencià començarà a vaccinar els joves de 20 anys a 29 la primera setmana d’agost
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
–Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
–Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)