07.10.2021 - 19:50
|
Actualització: 07.10.2021 - 19:53
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la reobertura total del lleure nocturn a partir d’aquesta mitjanit i amb l’exigència als clients de presentar el passaport covid. El tribunal considera que el passaport és una mesura necessària i proporcional per a poder reobrir i, alhora, no es vulneren drets fonamentals. També té en compte la taxa d’incidència de la covid, que s’ha reduït aquestes darreres setmanes. Les patronals del lleure nocturn celebren l’aval de la justícia, però calculen que tan sols un 40% dels establiments reobriran aquesta nit amb l’horari habitual de tancament, a causa del poc marge de temps per a organitzar-se. A partir de divendres, diuen, obriran el 70% dels locals. Tanmateix, el sector demana que el govern aclareixi uns quants aspectes tècnics de protocol com ara la verificació del codi QR del certificat covid i l’accés als establiments mitjançant una prova d’antígens. Quant a l’obligatorietat de dur màscara, demanen que el decret indiqui que la responsabilitat dels empresaris és limitada a recordar a través dels cartells i a insistir en l’obligatorietat de dur-la mentre no es begui per evitar possibles sancions i la criminalització del sector.
L’ús del passaport covid ha estat un dels aspectes centrals de la reunió de la comissió interdepartamental al País Valencià. El govern de Ximo Puig ha descartat, ara per ara, la implantació del certificat per a accedir als establiments de vida nocturna. Quant a la resta de mesures, Puig ha anunciat que la màscara tan sols serà obligatòria en espais tancats i quan no es pugui garantir la distància en espais exteriors. Ha dit que es prohibirà de fumar en terrasses i la resta d’espais exteriors si no hi ha dos metres de separació. Cauen tots els límits de cabuda, també en esdeveniments. Es permetran els festivals de música amb un protocol específic que anunciarà la conselleria de Sanitat. També decauen cabudes en hostaleria i restauració i l’ocupació de les taules serà de deu persones com a molt i també es podrà consumir a la barra. Segons les darreres dades de la Conselleria de Sanitat, el País Valencià ha registrat la xifra de contagis diària més baixa d’ençà del mes de maig. S’han notificat cent vint-i-sis casos nous de covid-19 i un mort, sense especificar si és d’aquests darrers set dies.
Per una altra banda, la farmacèutica Pfizer ha demanat autorització als Estats Units per a vaccinar els infants entre 5 anys i 11, atès que diuen que les proves clíniques han demostrat que el vaccí origina una resposta immunitària elevada en aquesta franja d’edat.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 1.586.187 casos i 33.231 morts, i actualment hi ha 184 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 237.307.046 casos confirmats i 4.844.227 morts. Del total de casos, 214.432.628 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 44.925.677 casos i 727.809 morts;
–L’Índia, amb 33.914.012 casos i 450.152 morts;
–El Brasil, amb 21.517.514 casos i 599.414 morts;
–Regne Unit, amb 8.046.390 casos i 137.417 morts.
–Rússia, amb 7.690.110 casos i 213.549 morts.
–L’estat francès, amb 7.038.701 casos i 116.957 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.971.310 casos i 86.701 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Vox: Què ens hauria de preocupar sobre la covid-19 en nens? (en anglès)
–Franceinfo: El 15 d’octubre s’acaba la gratuïtat de les proves de la covid: les PCR costaran 44 euros i els antígens almenys 22 (en francès)
–The Straits Times: Nou coses que heu de saber sobre la nova píndola de tractament contra la covid-19 de Merck (en anglès)
–Deutsche Welle: Per què causa controvèrsia un fons d’emergència a l’Índia? (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
–Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
–Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)