Report diari sobre el coronavirus: el risc de rebrot continua creixent a Catalunya, i Andorra aprova noves restriccions

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

07.10.2020 - 19:50
Actualització: 08.10.2020 - 19:54

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El risc de rebrot de la covid-19 continua creixent a Catalunya i comença a ser preocupant. Avui s’ha situat en els 234,14 punts, mentre que dimecres passat havia arribat a caure fins als 178. A més, la velocitat de contagi s’ha consolidat per sobre d’1, en 1,21. Ahir, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va definir la situació epidemiològica de ‘complicada’ i va demanar un esforç als ciutadans per a contenir el virus.

En l’àmbit econòmic, s’ha anunciat una pluja de milions. La Generalitat de Catalunya ha aprovat una ampliació del pressupost de 220 milions d’euros: 200 per a la sanitat i 20 per a les universitats. Per la seva banda, el govern espanyol ha assegurat que el pla de recuperació mobilitzaria 72.000 milions en tres anys, provinents dels fons europeus. La injecció a l’economia pretén de crear llocs de feina i remuntar la caiguda del PIB, ateses les males previsions econòmiques que manté l’estat espanyol.

A Andorra, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat l’ampliació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) fins al 100% de la cobertura sanitària pels ingressos hospitalaris llargs derivats de la covid-19. Benazet ha defensat la mesura amb l’argument que la malaltia ‘pot comportar despeses molt importants’ als ciutadans. A més, el govern aprovarà un decret de noves restriccions en els àmbits de l’educació, la cultura, la restauració i l’esport, i prohibeix les sortides dels centres sociosanitaris i les visites.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 211.364 casos per PCR, 101.491 altes i 15.514 morts i hi ha 284 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 1.477 nous casos, 2 morts i 169 pacients a les UCI (en total, 149.747 casos per PCR, 40.948 altes i 13.425 morts);
País Valencià, avui hi ha 380 nous casos, 574 altes, 6 morts i 63 pacients a les UCI (en total, 43.989 casos per PCR, 46.467 altes i 1.680 morts);
Illes, avui hi ha 139 nous casos, 202 altes, 1 mort i 42 pacients a les UCI (en total,14.717 casos per PCR, 12.078 altes i 317 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 3 pacients a les UCI (en total, 343 casos, 283 altes i 40 morts);
Andorra, avui hi ha 198 nous casos i 100 altes i 7 pacients a les UCI (en total, 2.568 casos, 1.715 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 36.161.849 confirmats i 1.056.419 morts. Del total de casos, 27.219.915 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.733.218 casos i 216.089 morts;
–L’Índia, amb 6.764.710 casos i 104.651 morts;
–El Brasil, amb 4.970.953 casos i 147.571 morts;
–Rússia, amb 1.248.619 casos i 21.865 morts;
–Colòmbia, amb 869.808 casos i 27.017 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 865.631 casos i 32.486 morts.
*A l’estat francès hi ha 634.763 casos i 32.365 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Com tornaran els crèdits ICO els autònoms?
’

‘Al Banc dels Aliments atenem un nou col·lectiu, el dels autònoms, que ja representen el 20% del total de persones ateses.’ Amb aquestes paraules, dilluns passat, la directora de la institució de Barcelona, Roser Brutau, deixava astorats els espectadors –i la presentadora– del programa matinal ‘Reset’ de BTV. Molta gent sabia que la cosa anava molt malament per al col·lectiu, però potser no fins aquest límit. En aquestes píndoles hem parlat sovint de la situació precària en què es troben molts dels gairebé 550.000 autònoms que hi ha a Catalunya i, fins i tot, hem qualificat d’heroïcitat la supervivència de molts.

Ara han d’afrontar un problema addicional. Recordem que el passat mes d’abril molts autònoms amb necessitats financeres o de refinançament van sol·licitar préstecs ICO en el primer paquet de crèdits. El valor d’aquests ajuts va ser de 20.000 milions d’euros, dels quals la meitat, com a mínim, anaven destinats a autònoms i pimes. Aquesta primera línia d’ajuts garantia fins el 80% dels préstecs que els autònoms i pimes sol·licitessin als bancs per a fer front als pagaments derivats dels seus negocis durant l’estat d’Alarma.

Bé, el venciment del primer pagament de molts d’aquests crèdits als autònoms arribarà aquest mes, atès que tenien una carència de sis mesos. Amb aquesta situació, milers d’autònoms que encara no han pogut facturar res, bé per impediment legal bé per una activitat econòmica molt baixa durant els mesos d’estiu, hauran de fer front al pagament d’aquest primer retorn. Com ho faran?

Moltes associacions i patronals ja han demanat una carència fins al mes de març del 2021, és a dir, com la que ja tenen altres crèdits ICO a pimes. El problema rau en el fet que el govern espanyol diu que això no és cosa seva. El Ministeri d’Afers Econòmics diu que el govern espanyol no té capacitat per a determinar les condicions dels préstecs ICO. Diuen que els períodes de carència o amortització que s’estableixen són una qüestió que fixa l’entitat bancària amb el seu client i l’estat no pot modificar els terminis que en cada cas hagin aplicat els bancs en els contractes. L’única cosa que fa l’estat és posar un aval perquè, en el cas que hi hagi impagament, l’ICO cobreixi el 80% del crèdit. Sorpresa!

Parlo amb gent qualificada de banca i em fan una reflexió que em sembla correcta. ‘Els crèdits ICO són una col·laboració publico-privada i la decisió de canviar un contracte també hauria de ser-ho.’ D’acord. Però, i si el client que intueix problemes de pagament els va a veure? ‘És una bona idea’, em diuen. ‘Sempre es poden buscar solucions temporals.’ Bé, sembla que uns i altres es passen la pilota, però, per sentit comú, penso que és el govern qui ha de tenir l’última paraula en aquest punt.

‘A més, a l’octubre s’ha de fer front als impostos’, em diu Sandra Zapatero, presidenta de la CTAC- Autònoms. ‘O es repensen les carències i els imposts o tindrem un merder considerable damunt la taula, perquè molts autònoms no tenen diners per a pagar.’ I m’explica, a tall d’exemple, quins són els col·lectius més afectats, a banda del comerç i els bars i restaurants, que són els més coneguts. ‘Les acadèmies no reglades, com les de ball, idiomes, pintura… Moltes, per problemes d’espai, que no els permeten de seguir les normes de seguretat, la qual cosa els rebaixa els ingressos –quan poden obrir– a la meitat o menys. Els paradistes ambulants de productes no “necessaris”, que es troben amb la prohibició de vendre en molts municipis. Parlaria també dels serveis personals, com les perruqueries, fisioterapeutes, dels taxistes, dels fotògrafs, dels professionals que hi ha al voltant del muntatge d’esdeveniments i fires… Però m’allargaria molt’. I acaba: ‘És un problema molt greu perquè més de la meitat dels autònoms catalans té més de cinquanta anys i el reciclatge no és fàcil.’

Amb aquesta situació, sembla lògic ampliar els períodes de carència, igual com s’han allargat els ERTO, abans que la mora bancària es dispari i molts autònoms acabin tenint un problema per a fer front als préstecs. Cal tenir molt clar que, tal com han anat les coses, a hores d’ara molts autònoms no poden assumir l’amortització de capital, perquè l’activitat per a molts va pitjor ara que els mesos de maig i juny. I això no ho vam preveure pas, quan es van decidir els períodes de carència a l’abril.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Stat: Vuit preguntes que encara tenim sobre el cas de la covid-19 de Trump (en anglès)
–Le Figaro: Coronavirus: cafès i bars tanquen durant un mes a Brussel·les (en francès)
–Financial Times: La pandèmia fa recular el progrés en igualtat a la feina (en anglès)
–Corriere della Sera: Algú que es cura de la covid ha de fer quarantena si entra en contacte amb un positiu? (en italià)
–The Conversation: Covid-19: La ventilació en centres educatius, una assignatura pendent (en anglès)
–Vox: Les ciutats turístiques miren de recuperar-se del coronavirus (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Andorra cobrirà el 100% dels ingressos hospitalaris als pacients de covid-19 de llarga durada
La fiscalia veu indicis de delicte en la desatenció a la residència DomusVi de Llíria
Sánchez anuncia que el Pla de Recuperació mobilitzarà 72.000 milions en tres anys
El govern aprovarà una ampliació del pressupost de 220 milions d’euros
Crisi al govern de Madrid: Ayuso cessa la vice-consellera d’assistència sanitària


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor