07.06.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El País Valencià ja té el nou passaport covid, anomenat oficialment certificat covid digital de la Unió Europa. Servirà per a acreditar tothom qui sigui immunitzat contra la covid, tant si és amb el vaccí com si és perquè ha superat la malaltia o bé perquè té un resultat negatiu de PCR. Oficialment, no entrarà en vigor fins el primer de juliol, però a Alemanya, Grècia, Dinamarca, Bulgària, la República Txeca, Croàcia, Polònia i l’estat espanyol ja es fa servir, com una prova pilot. En canvi, ni el Departament de Salut de Catalunya ni el de les Illes no han començat a tramitar-lo com era previst. Es pot demanar amb el número de la targeta sanitària a la pàgina web de la Conselleria de Sanitat, l’aplicació mòbil GVA +Salut o el portal del pacient.
També al País Valencià, aquesta setmana es preveu de batre el rècord de vaccinació, amb l’aplicació de 406.575 dosis: 283.203 de Pfizer, 42.692 de Moderna, 43.516 d’AstraZeneca i 37.164 de Janssen. En el cas de Pfizer, la major part dels vaccins, 253.000, aniran adreçats a gent nascuda entre el 1962 i el 1981. La resta es repartiran en més de quinze col·lectius d’unes altres edats i, en alguns casos, de professions concretes. També es destinaran 13.000 vaccins a col·lectius de més grans de 66 anys.
A Catalunya prop de la meitat dels treballadors essencials (48,1%) ja ha completat el procés de vaccinació, després d’haver superat ahir els tres milions amb una primera dosi (38,6% de la població), amb 1,7 milions ja totalment immunitzats (22,7%).
Enmig de tot el tràfec de l’epidèmia i el procés de vaccinació, també hi ha lloc per a històries especials. A l’UCI de l’Hospital de Vinaròs una dona que va passar vint-i-quatre dies ingressada per covid-19 durant la tercera onada de la pandèmia ha tingut un nadó sa, segons que ha informat la Conselleria de Sanitat en un comunicat. A l’UCI, la dona va necessitar un control especial de la gestació per a evitar complicacions durant el procés que podien afectar l’embaràs, a ella mateixa o el fetus.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 1.102.629 casos, 30.939 morts i hi ha 260 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 174.210.271 casos confirmats i 3.747.394 morts. Del total de casos, 157.332.572 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.211.687 casos i 612.386 morts;
–L’Índia, amb 28.974.152 casos i 350.631 morts;
–El Brasil, amb 16.947.062 i 473.495 morts;
–L’estat francès, amb 5.712.753 casos i 109.998 morts;
–Turquia, amb 5.293.627 casos i 48.255 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.707.523 casos i 80.236 morts.
La píndola de Jordi Goula: Els contractes d’estiu als Països Catalans seran el 30% de tot l’estat
La campanya d’estiu crearà 62.790 contractes a Catalunya, un 24,6% més que el 2020, quan se’n van signar 50.385, segons que estima l’empresa de recursos humans Randstad en una nota feta pública aquest matí. Amb aquesta xifra ens posem al mateix nivell del 2015, per tenir una referència. L’increment experimentat a casa nostra serà 3,9 punts percentuals més que la mitjana estatal (20,7%). Quant a volums de contractació, el registrat a Catalunya representarà el 13,3% de tot l’estat espanyol, el segon més important, només per darrere d’Andalusia. Val a dir que al País Valencià seran 48.070 contractes, un 20,7% més, i a les Illes, 15.550, un 5,2% més. La xifra global de contractació prevista als Països Catalans, doncs, serà superior a les 126.000 persones, gairebé un 30% del total estatal. Comento a la gent de Randstad que la xifra de les Illes em sembla baixa –també la de les Canàries– i em responen que el volum dels sectors destinats al turisme als arxipèlags és més potent durant tot l’any i a l’estiu necessiten menys treballadors addicionals.
Per fer aquesta anàlisi, els autors han tingut en compte les dades dels sectors del comerç, el transport i la distribució, l’hoteleria i l’entreteniment, que són els que tradicionalment impulsen la incorporació de nous professionals durant aquest període.
En el conjunt de l’estat espanyol, l’estiu deixarà 438.550 persones contractes, un 20,7% més que l’any passat, tot i que encara serà un 29,5% per sota del volum obtingut el 2019. “Aquest increment de gairebé el 21% dels nivells de contractació per a aquest estiu és una de les notícies més bones que podem rebre després del cop de la pandèmia. Tot i que encara som lluny dels volums previs a l’aparició de virus, aquest creixement de la contractació ens indica que caminem de manera decidida cap a la recuperació”, assegura Valentín Bote, director de Randstad Research.
Tot i que cal valorar molt positivament el creixement previst per a enguany, no podem perdre de vista la referència del 2019. En comparació amb dos anys enrere, les previsions de contractació fetes per la mateixa empresa són enguany un 28% inferiors a Catalunya; un 26% menys al País Valencià i un 34% menys a les Illes. En el total dels Països Catalans, són un 28% inferiors, encara que el pes sobre el total estatal continua essent el mateix, al voltant del 30%. Això vol dir que encara hi ha molt de camp per recuperar, si aquesta previsió l’encerta.
Les expectatives de recuperació de l’economia tenen un dels seus punts clau en el turisme: l’arribada de visitants internacionals, al costat del dinamisme dels turistes nacionals i estatals, un cop s’hagin aixecat les restriccions i es recobri la confiança amb la vaccinació, representarà una empenta fonamental per a la nostra economia. La gent de Randstad fa un petit apunt de cadascun dels sectors més beneficiats per l’arribada del turisme estiuenc i el tipus de perfils que necessiten habitualment.
Al comerç, per exemple, la pèrdua de turistes ha fet molt de mal. Segons un estudi presentat per Barcelona Oberta, abans de la pandèmia el turisme de compres tenia una importància cabdal en determinats eixos de la ciutat, com el passeig de Gràcia (35%), el carrer de Pelai, la plaça de Catalunya, la plaça d’Universitat, la Rambla i la Rambla de Catalunya (gairebé el 30%), el Born (26%) i Barna Centre (24%). Habitualment, les incorporacions esperades comencen al juny i s’allarguen durant els mesos de juliol i agost, amb promotors, dependents i llocs d’atenció al client com a perfils més valorats.
L’hoteleria és un altre dels sectors que més impulsen l’ocupació en el període estival i en què s’espera més dinamisme, si es continuen alleujant les restriccions. Recordem que l’any 2019 les pernoctacions d’estrangers als hotels de Catalunya van representar un 72% del total. L’any passat –amb la caiguda del 82%– van representar el 42%. Els perfils més demandats en aquest cas són, habitualment i principalment, de suport a hotels i restauració, com ara cambrers, cambrers de pis, cuiners i personal de recepció, entre més.
Quant al transport, el salt de l’estiu és important en diferents branques del sector. Els perfils més sol·licitats són tots aquells relacionats amb la infrastructura de transport, especialment, el personal de ports, aeroports i estacions de transport, on el coneixement d’idiomes és un aspecte indispensable per a accedir a una ocupació. Finalment, l’oci és un altre dels sectors que aporten dinamisme al mercat laboral, gràcies a l’impuls generat per activitats recreatives i vinculades al turisme.
Randstad explica una sèrie de qualitats que són valorades per les empreses interessades a incorporar talent durant el període estival. En primer lloc, les empreses volen que els candidats tinguin experiència en un lloc similar. D’aquesta manera, volen respondre a l’increment de la demanda en un espai curt de temps, de manera que una adequació ràpida al lloc de feina és un aspecte altament valorat. Per oferir un servei més bo als turistes internacionals, es detecta un increment en les demandes de les companyies de professionals amb un tercer idioma, bé europeu (francès, alemany, nòrdics) bé internacional (rus, xinès, àrab) arran de l’augment de visitants d’aquests països.
Finalment, les companyies també valoren els perfils orientats a l’atenció al client i amb capacitat comercial, perquè són necessaris en el sector comercial i hoteler. Les empreses tenen en compte aspectes com la predisposició a treballar en equip i a resoldre problemes derivats de l’operativa diària.
En definitiva, més bones perspectives de contractació que l’any passat, però lluny encara del 2019. Això, suposant que la pandèmia continuï la reculada que ha propiciat la vaccinació i els principals països emissors de turistes no ens posin entrebancs ni ens apuntin en llistes especials, com ha fet aquests dies el Regne Unit.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Passaport covid: el País Valencià ja permet de tramitar-lo, però Catalunya i les Illes no hi arriben a temps
–Time: Augmenta l’oposició als Jocs Olímpics: així és com ho viuen els primers atletes a arribar (en anglès)
–Politico: Moderna sol·licita l’autorització del vaccí contra el coronavirus de la UE per a adolescents (en anglès)
–Infobae: Sense agulles, més barates i contra totes les variants: com són els vaccins de segona generació contra la covid? (en castellà)
–The Guardian: Podria haver-hi una tercera onada al Regne Unit pitjor que les dues primeres? (en anglès)
–CNBC: Les principals ciutats de la Xina lluiten contra la variant delta, detectada primer a l’Índia, amb confinaments (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
–Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls
–Passaport covid: què en sabem i quan entrarà en vigor?
–Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)