Report diari sobre el coronavirus: Canvi de protocol en les quarantenes escolars. Les Illes activen una eina per a tramitar la baixa laboral

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

07.01.2022 - 19:50
Actualització: 07.01.2022 - 19:57

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La comissió de Salut Pública de Catalunya ha acordat de recomanar la quarantena per a tota una aula si hi ha, com a mínim, cinc de casos de covid, o si s’ha infectat el 20% dels alumnes, pel cap baix, en un període igual o inferior a set dies. Per tant, si són menys de cinc casos, no s’haurà de fer quarantena, de manera que s’evitarà que es tanqui l’aula cada vegada que hi hagi un cas esporàdic. Fins ara, els grups bombolla dels infants de menys de dotze anys havien d’aïllar-se deu dies si eren contactes estrets. Els alumnes amb la covid s’hauran d’aïllar com a mínim set dies. A Catalunya, el govern ha dit que aplicarà el canvi de protocol, però critica que es modifiqui a dos dies del retorn a les aules

La Conselleria de Salut de les Illes preveu d’activar la setmana que ve una pàgina web per a tramitar les baixes laborals a causa de la covid-19. Fa uns dies, ja va habilitar les extensions per a atendre contactes estrets de positius i per a fer l’autorastrejament dels casos. Dimecres, l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball (AMAT) va xifrar en vora 7.300 les persones que van estar de baixa laboral per covid-19 el desembre a les Illes; un 270% més que al novembre, quan hi va haver unes 1.900 baixes per aquest mateix motiu.

D’altra banda, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública valenciana notificarà per SMS els resultats de les proves diagnòstiques de coronavirus fetes a l’Atenció Primària i més punts centralitzats de presa de mostres. Amb la informació del resultat de les proves, s’adjuntarà un enllaç a una adreça electrònica de la pàgina web de la conselleria amb instruccions del protocol actualitzat sobre les mesures que cal adoptar.

El govern andorrà ha registrat el nombre més elevat de casos de covid-19 en un sol dia. La secretària d’estat de Salut, Helena Mas, ha confirmat 594 casos de covid del 5 de gener, i 525 d’ahir, una xifra que eleva a 26.408 els casos d’ençà de l’inici de la pandèmia.

Un estudi publicat al Green Jornal constata que les dones que han rebut, com a mínim, una dosi del vaccí contra la covid-19 tenen de mitjana un cicle menstrual un dia més llarg de l’habitual. Així mateix, els experts consideren que la diferència no és clínicament significativa i que no hauria de causar preocupació.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 2.310.954 casos i 35.622 morts, i actualment hi ha 775 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: Fins on arribarà l’allau de baixes laborals?

Vet aquí que amb la variant òmicron, l’economia s’enfronta a un xoc sense precedents: la multiplicació dels contagis i dels casos de contactes fa que s’hagi de tancar a casa una xifra encara desconeguda de treballadors. Aquest absentisme ja ha colpejat molts sectors. Alguns efectes més mediàtics, com l’anul·lació de vols o de viatges en tren, ja els hem vist als mitjans, però el fet és que ja ens afecta a tots. L’extrema contagiositat de l’òmicron pesa molt en l’organització de les empreses, si bé, sortosament, no va acompanyada d’un augment dels morts. De moment, arran de la nova i inesperada onada, cada vegada són més els governs de tot el món que decideixen d’alleujar les mesures per als pacients i els seus familiars, per evitar una hipotètica paràlisi econòmica, a força d’escurçar els dies de quarantena.

Fins ara, la variant òmicron ha enfilat la incidència a 2.200 casos per 100.000 habitants a l’estat espanyol, mentre que al novembre eren 100, els casos, cosa que es tradueix en un augment exponencial de les baixes laborals. Això representa una amenaça per a l’activitat econòmica de moltes empreses. Segons les dades de les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social, el desembre va acabar amb 566.175 baixes laborals per coronavirus, set vegades més que el mes anterior.

A Catalunya, diumenge passat, les baixes laborals s’havien triplicat i, segons TV3, en només tres setmanes havien passat de les 27.249 la setmana del 9 al 16 de desembre a 45.117 la del 17 al 23 de desembre, i a 79.484 baixes la setmana de Nadal, la darrera de l’any. Sobta el salt tan espectacular en pocs dies. Dimarts, Comertia alertava de la situació en el seu indicador del desembre. Deia que tres empreses de cada quatre havien tingut problemes de personal aquest mes a causa de les baixes per contagi d’òmicron. “I el gran repte d’aquestes empreses ha estat gestionar els torns per cobrir les baixes de personal per contagi de la nova variant. D’aquest 74%, el 9% de les empreses s’ha trobat amb més del 20% de la plantilla de baixa i el 65% ha tingut entre el 0% i el 20% del total.”

L’impacte és de tal magnitud que els ambulatoris estan saturats i el govern ha demanat que els ciutadans es facin la prova d’antígens per compte propi i, si és positiva, l’utilitzin com a prova de la malaltia i tramitin la baixa laboral per via telemàtica. Poden demanar la baixa els positius, siguin simptomàtics o asimptomàtics, i els contactes estrets que no estan vaccinats, atès que aquests són els supòsits en què una persona està obligada a guardar una quarantena, la qual, com dèiem, s’ha reduït, de deu dies a set (si no hi ha símptomes).

I no hi ha por de picaresca? Sens dubte. Però amb els ambulatoris col·lapsats per a ratificar aquests positius, les autoritats de Salut consideren que aquesta és la millor fórmula. És una manera de dir que van desbordats per totes bandes. Les empreses confien que la mesura sigui passatgera i puguin reforçar-se ben aviat els controls mèdics sobre els autodiagnòstics fets a casa. Això no obstant, de moment, no hi ha cap mena de control, una situació sense precedents.

Tot plegat fa que aquesta sisena onada sigui molt preocupant des del vessant econòmic. Parlo amb Pere Ribes, que és el president d’AEDIPE, l’associació de directors de recursos humans, qui em comenta que el nombre de baixes s’ha enfilat a les empreses. Fa la distinció molt ràpida de les que ho passen pitjor. “Són les que no poden fer teletreball. Les que necessiten treball presencial. Amb teletreball, molts continuen fent l’activitat des de casa.” Sobre la possible picaresca, em diu que, ara com ara, és una situació impossible de saber. “És un tema molt delicat. Sí que hem notat que les baixes són més curtes que en onades anteriors.” Aconsella, com a pla de contingència, que les empreses que no han volgut posar el teletreball per qüestions culturals, però que el poden tenir, l’activin ben aviat. I conclou que la casuística és molt variada i que “on hi ha activitat amb autònoms es treballa més”. Els autònoms, això, de segur que ja ho saben de fa temps.

Vull saber més sobre la gravetat de la situació. Contacto amb Maica Enriques, directora de GM Integra, una assessoria laboral catalana amb un volum de feina important. “Gestionem 27.000 nòmines cada mes d’empreses de diferents sectors”, per la qual cosa, és una mostra interessant de què passa al mercat. Les dades que em dóna em deixen astorat. “Durant la pandèmia, hem anat observant com la covid era responsable del 20%-25% del total de baixes laborals. Doncs, bé, al desembre han estat el 60% i les dades dels primers dies de gener ens fan pensar que aquest mes poden ser entre un 50% i un 60%”.

M’assegura que els sectors més damnificats són els de feina presencial, sobretot, comerç, bars i restaurants. I de seguida hi afegeix les pimes de menys de deu treballadors, en general. “Quan a aquestes empreses els cauen tres o quatre persones, es queden amb el 50% de la plantilla blocada i ho passen molt malament, perquè habitualment cadascú té una feina específica. Cal afegir que, a més, tenen pocs recursos a l’abast. Ho solucionen com poden, fent més hores… Les grans poden buscar més solucions.” Em diu que, en nombre de baixes, és sense dubte l’onada de la pandèmia que més afecta les empreses.

Del mateix parer és Joan Carles Calbet, president de RetailCat, un dels sectors més afectats. “Sí, de totes les onades de la pandèmia que hem passat fins ara, aquesta és la pitjor, amb molta diferència”, diu. “Tenim un nivell de baixes mitjà del 20% i, la veritat és que no ens ho esperàvem. Pensàvem que això ja estava superat amb els vaccins i hem despertat de cop. En el comerç té mala solució, perquè ens ha agafat en els moments que més feina hi pot haver. Mirem de repartir treballadors entre les botigues, però conec casos, sortosament pocs, en què han hagut de tancar per les baixes.”

Això és cert, sobretot, en comerços especialitzats. M’ho ratifica Maria España, que és la gerent d’Esports Cuylàs, amb botigues a Barcelona i la Vall d’Aran. “En el nostre cas, és molt complicat. No podem substituir les baixes, són venedors molt especialitzats a qui els clients demanen consell molt sovint. No podem agafar eventuals en una ETT. No necessitem gent per a embolicar regals, per exemple”, em diu. “Ens en sortim com podem. Fent més hores i donant un servei més dolent al client, que s’ha d’esperar a ser atès. Sortosament, la majoria comprèn la situació en què ens trobem i no ens porta més problemes, per aquesta banda.”

En definitiva, aquesta és la situació anguniosa de moltes empreses. Però no podem oblidar les que són qualificades d’estratègiques. I aquest és un punt i a part. És bastant difícil de pensar que no hi ha un pla de contingència. Salut i el transport públic en són només dos exemples. Són serveis necessaris per al funcionament de la societat i sembla mentida que no hi hagi hagut la previsió adient per part de les autoritats.

Fa dos anys que tenim experiència amb la pandèmia, prou perquè no es pugui considerar inesperat això que passa. Entenc que ho pugui ser per a moltes empreses, sobretot pimes, però no per a qui té tota la informació disponible i l’experiència que se li suposa adquirida en aquests dos anys. En canvi, ens trobem amb dubtes i més dubtes en la recerca de l’equilibri entre sanitat i economia, mentre la societat està angoixada i sense saber què fer. Sóc conscient de les dificultats i de les pressions existents, però al cap de tant de temps, hauríem de tenir una confiança que no hi és i que es va fent més minsa cada dia que passa.


A tot el món, les darreres xifres són de 302.057.272 casos confirmats i 5.493.628 morts. Del total de casos, 257.979.999 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 59.628.973 casos i 856.137 morts;
–L’Índia, amb 35.226.386 casos i 483.178 morts;
–El Brasil, amb 22.395.322 casos i 619.730 morts;
–Regne Unit, amb 14.193.228 casos i 149.744 morts.
–L’estat francès, amb 11.511.452 casos i 125.206 morts;

–A l’estat espanyol hi ha 66.922.466 casos i 89.837 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor