06.10.2020 - 19:50
|
Actualització: 06.10.2020 - 19:58
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El Procicat ha aprovat que les discoteques i els locals d’oci nocturn puguin reobrir, a partir de demà, fins a les tres de la matinada. Ara bé, no es podrà ballar a la pista, que haurà d’estar ocupada per taules i cadires o només cadires. A més, es limitarà la capacitat al 50%, s’hauran de programar actuacions en directe i el públic haurà de portar la màscara posada mentre no consumeixi.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, creu que Catalunya està ‘en una situació epidemiològica complicada’ i ha remarcat la gravetat de la situació de les Terres de l’Ebre, on en dues setmanes s’ha passat de 80 positius per cada 100.000 habitants a més de 300. Actualment, el risc de rebrot a Catalunya continua a l’alça i se situa en 215,15; un indicatiu que es considera alt per sobre de 100.
A les Illes, la presidenta, Francina Armengol, creu que ‘es va doblegant la segona corba’. Per això ha anunciat que aviat es relaxaran les restriccions que hi ha a Menorca i s’estudiarà de fer igual en altres zones de les Illes. ‘Espanya no és Madrid i les mesures s’han d’adaptar a cada territori’, ha dit Armengol al ple, on ha defensat que les restriccions s’estableixen en funció de la situació epidemiològica de cada zona.
El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, es troba en aïllament d’ençà d’aquest vespre, perquè aquest matí ha estat en contacte amb un cas positiu de covid-19 durant una reunió de treball.
Per la seva banda, la consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana, Gabriela Bravo, ha demanat a la policia que investigui la festa que sembla que va donar origen al brot de contagis al col·legi major Galileo Galilei, que ha registrat 138 casos de la covid-19, i determinar-ne la responsabilitat dels organitzadors i participants. La investigació també determinarà les possibles sancions derivades per l’incompliment de les mesures de prevenció de la covid, segons que ha informat la Generalitat en un comunicat.
Avui, l’epidemiòleg de l’Hospital de Can Ruti Oriol Mitjà ha criticat la gestió de la pandèmia que fa el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries espanyol (CCAES), Fernando Simón, de qui ha dit que ‘no té la talla’. En una entrevista a RAC1, Mitjà ha dit que ‘Fernando Simón va errar i no ho fa tan bé com hauria de fer-ho’. I ha afegit: ‘No se li qüestiona que sigui una bona persona i un bon orador, però ha quedat palès que no té les habilitats per a gestionar una pandèmia. No té el currículum per a fer això, no té la talla. No té especialitat MIR, no té doctorat, no té publicacions rellevants.’
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 209.170 casos per PCR, 100.615 altes i 15.506 morts i hi ha 286 pacients a les UCI:
–Principat: avui hi ha 1.063 nous casos, 8 morts i 172 pacients a les UCI (en total, 148.270 casos per PCR, 40.948 altes i 13.423 morts);
–País Valencià, avui hi ha 589 nous casos, 638 altes, 13 morts i 66 pacients a les UCI (en total, 43.609 casos per PCR, 45.893 altes i 1.674 morts);
–Illes, avui hi ha 95 nous casos, 3 altes, 5 morts i 41 pacients a les UCI (en total,14.578 casos per PCR, 11.876 altes i 316 morts);
–Catalunya Nord, avui hi ha 1 nova mort i 3 pacients a les UCI (en total, 343 casos, 283 altes i 40 morts);
–Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 4 pacients a les UCI (en total, 2.370 casos, 1.615 altes i 53 morts).
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 35.893.179 confirmats i 1.051.146 morts. Del total de casos, 26.998.272 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.691.856 casos i 215.271 morts;
–L’Índia, amb 6.737.544 casos i 104.179 morts;
–El Brasil, amb 4.946.913 casos i 146.908 morts;
–Rússia, amb 1.237.504 casos i 21.663 morts;
–Colòmbia, amb 862.158 casos i 26.844 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 852.838 casos i 32.225 morts.
*A l’estat francès hi ha 624.274 casos i 32.299 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘Durant el tercer trimestre el PIB creix d’un 13,5%’
En la compareixença d’avui, Christine Lagarde, presidenta del BCE, ha advertit que no veu que la recuperació econòmica de la zona euro sigui completa fins al final del 2022, per culpa dels rebrots de la covid-19. Lagarde està preocupada per la repercussió que les mesures de contenció que han hagut de prendre les autoritats –i les que hauran de prendre– tindran en la recuperació. I ha afegit: ‘De manera que en lloc d’aquesta V que tots esperem, tinc por que aquest segon braç de la V pugui ser una mica més vacil·lant.’ Però, per a la tranquil·litat general, ha dit: ‘Estem preparats per a utilitzar totes les eines que tinguin un resultat eficaç i proporcional.’ No cal insistir que el BCE és el pilar que sosté la situació a la zona euro, amb una actuació decidida.
Això que ha dit implica un retard sobre les previsions anteriors referides a la data de sortida de la crisi. De fet, cada dia que passa tots –autoritats i analistes– són més conscients de la lleugeresa de les seves previsions, perquè hi ha una consciència creixent de la dependència d’un virus amb comportament imprevisible. Veiem que la recuperació no serà sòlida fins que no desaparegui la pandèmia, que és quan s’eliminaran també les restriccions a l’activitat i la incertesa. Mentre no desaparegui, no es consolidarà cap millora de l’activitat. Això porta a una conclusió molt evident, en què coincideixen tant els analistes com els agents socials: garantir la salut pública és un fet prioritari en aquesta situació, si bé veient això que veiem a Madrid no sembla que aquesta conclusió la tingui tan clara tothom.
De moment, avui el govern espanyol ha empitjorat dos punts la previsió de PIB per a enguany, en comparació amb la que formulà a la primavera, i ha fixat l’expectativa de caiguda de l’economia del 9,2% de llavors a una de bastant més profunda, de l’11,2%. La vice-presidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha atribuït aquesta revisió al fet que el creixement es va comportar pitjor que no es preveia durant el segon trimestre, quan les mesures de confinament van originar una aturada que va blocar l’economia durant setmanes. Incertesa i més incertesa, en definitiva.
El Banc d’Espanya preveu dues situacions en què al tancament del 2022 faltarien per recuperar encara entre dos i sis punts de PIB, cosa que, en condicions normals, faria necessaris entre un i tres anys addicionals per a tornar a la situació prèvia a la pandèmia. Vegem per què. El tercer trimestre és molt important en aquesta apreciació. De fet, el Banc d’Espanya treballa amb dos supòsits de creixement trimestral: el 13% i el 16%. Com més s’acosti al primer, més es pot endarrerir el final de la crisi. Doncs bé, l’AIReF –que calcula l’evolució del PIB en temps real– publicava que ahir, 5 d’octubre, el creixement intertrimestral estimat era del 13,5%. Una xifra que, com podeu comprovar, s’acosta molt a la banda baixa prevista pel Banc d’Espanya.
Per als menys avesats a les xifres, cal recordar que el primer semestre el PIB de l’estat espanyol ha baixat d’un 23%. I que per recuperar aquesta pèrdua cal que el PIB creixi d’un 30%. Bé, pot créixer d’un 13%-14% el tercer trimestre i es parla de l’1,5%-2% el quart. Les previsions del Banc d’Espanya i Funcas per al 2021 indiquen creixements entre el 4% i el 7%, segons els supòsits, i per al 2022 entre el 2% i el 3%, cosa que significaria no haver recuperat tota la caiguda, com hem comentat abans. La recuperació efectiva no arribaria, doncs, fins ben entrat el 2023. Tenim, doncs, un parell d’anys difícils davant… si no empitjora l’aspecte sanitari.
Ve’t aquí si n’és, d’important, que les autoritats se centrin en la lluita contra la covid-19. En el binomi salut-economia, és clar que sense solucionar la primera, la segona sempre anirà a remolc. No seguir aquest criteri –al marge del cost humà que podria tenir– ens pot allargar encara més la sortida de la crisi.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Com demostren les dades científiques que les escoles no són motor de contagi
–Stat: L’accés a l’oxigen mèdic: una flagrant inequitat global (en anglès)
–Ouest-France: StopCovid. Quatre mesos després de l’activació, només un 3% de la població s’ha descarregat l’aplicació (en francès)
–South China Morning Post: Singapur s’acosta a la ‘bombolla de viatges aeris’ d’Hong Kong, considera una obertura unilateral de la frontera (en anglès)
–El Observador: L’autoritat sanitària dels EUA reconeix una ‘aclaparadora’ evidència que la covid-19 es transmet per l’aire (en castellà)
–Aljazeera: A Síria, colpejada per la covid-19, la gent ‘prefereix morir que venir a l’hospital’ (en anglès)
–The Straits Times: El nombre de casos de la covid-19 disminueix a l’Índia, però els experts demanen precaució (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Armengol assegura que a les Illes ‘la segona corba es va doblegant’
–La Conselleria de Justícia ordena d’investigar la festa origen del brot al col·legi major Galileo Galilei
–El president de la Generalitat, Ximo Puig, esclata contra Díaz Ayuso i denuncia la manca de recursos per al País Valencià
–Oriol Mitjà diu que Fernando Simón ‘no té la talla ni les habilitats’ per a gestionar la pandèmia
–Espot, en aïllament per haver estat en contacte amb un cas positiu de covid-19
–Trump torna a la Casa Blanca entre dubtes sobre el seu estat de salut real
–Màscares transparents per a facilitar la comunicació als alumnes sords
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)