06.05.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El Tribunal Superior de Justícia de les Illes avala les mesures sanitàries presentades pel govern de Francina Armengol un cop s’acabi l’estat d’alarma, el dia 9 de maig. D’aquesta manera es mantindrà el confinament nocturn –de 23.00 a 6.00– i la limitació a sis persones en les reunions en espais públics i privats. Aquestes mesures tindran una vigència de dues setmanes, entre el 9 i el 23 de maig. A Catalunya és previst que el Tribunal Superior de Justícia s’hi pronunciï demà.
L’alliberament de la propietat intel·lectual dels vaccins contra la covid-19 és una qüestió que estudien molts mandataris internacionals. Fa mesos que ho van proposar Sud-àfrica i l’Índia a l’Organització Mundial del Comerç (OMC), dimecres els Estats Units van dir que estaven disposats a parlar-ne i ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també va dir que estava “preparada per a debatre-ho”.
El debat intern sobre les patents ja té data: demà durant el sopar previst per la Cimera Social d’O Porto, on participaran els principals mandataris europeus. Fonts diplomàtiques europees avisen, però, que la negociació a l’Organització Mundial del Comerç pot trigar “entre sis mesos i un any”.
Continuant amb els vaccins, Moderna assegura que una versió “modificada” del seu antídot contra la covid-19 protegeix de les variants de Sud-àfrica i el Brasil. Així ho indiquen els resultats preliminars anunciats per la companyia d’un estudi en fase 2 que encara és en curs i en què han participat només quaranta persones. L’empresa nord-americana avalua amb aquest assaig estratègies per a augmentar els anticossos en participants vaccinats prèviament i així plantar cara a aquestes variants. La farmacèutica també ha anunciat els “resultats positius” d’injectar una tercera dosi del vaccí actual per combatre les variants.
A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es fa un assaig clínic per provar fins a quin punt filtrar la càrrega viral de la sang pot millorar l’estat de pacients crítics amb covid. És a dir, si eliminant el SARS-CoV-2 de la sang n’hi ha prou per a disminuir la gravetat d’aquests pacients infectats. Per a filtrar la càrrega viral, el centre disposa d’un sistema –anomenat Seraph 100– que permet de disminuir la quantitat de virus o bacteris presents a la sang. “El filtre té aquesta funció, és capaç d’absorbir els virus; ens preguntem en quin benefici clínic es tradueix això”, diu Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 1.073.558 casos, 30.551 morts i hi ha 579 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 156.355.826 casos confirmats i 3.262.661 morts. Del total de casos, 133.731.825 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 33.326.362 casos i 593.244 morts;
–L’Índia, amb 21.417.643 casos i 233.181 morts;
–El Brasil, amb 14.936.464 i 414.645 morts;
–L’estat francès, amb 5.706.378 casos i 105.631 morts;
–Turquia, amb 4.955.594 casos i 41.883 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.559.222 casos i 78.726 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: “L’abril ens ha posat a la rampa de llançament?”
“L’enquesta de l’abril aporta un conjunt de dades extremadament positives, perquè l’activitat comercial va augmentar molt, tant per un creixement de la demanda com pels preparatius de la reobertura dels establiments en previsió de l’aixecament de les restriccions per la covid-19. La confiança entre les empreses millora, cosa que reflecteix en gran manera les expectatives d’un fort augment de l’activitat, vinculades, al seu torn, a l’esperança de l’èxit dels programes de vacunació. Aquest resultat s’afegeix a les opinions recents que l’economia és a punt de començar una pujada forta i sostenible aquests mesos vinents.” Aquesta és la valoració que feia ahir Paul Smith, director econòmic de la consultora IHS Markit i realitzador de l’enquesta mensual als directors de compres (PMI), amb referència als resultats de l’estat espanyol.
És la valoració més positiva que surt d’ençà que va començar la pandèmia i fins i tot els serveis han augmentat l’activitat. Tot això és fruit d’una combinació de factors: a una demanda més ferma, s’hi afegiren la reobertura d’establiments comercials i unes perspectives creixents enmig d’una millora general de l’entorn relacionat amb la covid-19. Les noves comandes han impulsat l’activitat total, i tant els fabricants com les empreses de serveis han registrat creixements notables. Els fabricants, a més, han informat d’un fort augment de noves comandes per a exportacions. Totes aquestes dades corresponen al total de l’estat espanyol.
En relació amb Catalunya, avui s’ha publicat el mòdul d’actualitat empresarial, referit al primer trimestre del 2021, dins l’enquesta de clima empresarial. En la publicació de la Cambra de Comerç i l’IDESCAT, el fet més destacat és que el 55,3% dels establiments empresarials de Catalunya es declaren afectats per la crisi sanitària de la covid-19 el primer trimestre del 2021, una xifra que és 8,3 punts percentuals menor que la del trimestre anterior. Cal destacar que, per sectors d’activitat, en tots s’ha reduït l’afectació, encapçalats per la construcció, amb el 37,2% dels establiments (-13,2 punts). A l’altre extrem, l’hoteleria és el sector que menys ha millorat (solament 2 punts menys que el trimestre anterior) i hi persisteix un grau d’afectació fort, amb el 93,4% dels establiments. Una situació del sector que pot canviar significativament ben aviat si, amb la vaccinació i les facilitats previstes a la UE, augmenta la mobilitat i arriben turistes de l’estat espanyol i de la resta del món. De fet, si l’enquesta es fes avui, probablement, els resultats globals i sectorials serien millors.
La reducció d’establiments afectats va acompanyada d’una millora de la majoria d’indicadors relacionats amb l’impacte de la covid-19. Únicament empitjora el percentatge dels qui declaren haver disminuït la facturació (79,8%), que havia anat millorant d’ençà que començà la pandèmia, però que és normal en un trimestre en què ha baixat el PIB, amb uns mesos de gener i febrer molt dolents. En canvi, són menys els qui han tingut impacte en l’ocupació (45,0%), els qui s’han trobat amb una aturada total de l’activitat (11,5%) i els qui han tingut dificultats de liquiditat (27,1%).
Aquestes dades em fan pensar que és molt clara la separació entre allò que ha estat el primer trimestre i les d’expectatives de futur. Són dos mons. Probablement, el mes d’abril ha estat el preludi del punt d’inflexió que esperàvem de feia tant de temps, quant a l’activitat. Per una altra banda, la recaiguda del primer trimestre pot haver significat una recomposició futura més realista per als propietaris sobre l’afectació negativa al seu establiment i en les possibilitats de continuar el negoci. Ho dic perquè hi ha una lleugera davallada en les previsions de recuperació de la facturació: un 49,9% no preveu recuperar-la abans d’un any, percentatge que puja de 4,2 punts en relació amb les previsions del quart trimestre del 2020. I també –i aquest punt sí que em sembla cabdal, perquè les previsions cada vegada s’acosten més a la realitat–, perquè el percentatge d’establiments que veuen difícil de recuperar el nivell habitual de facturació, o creuen que no el recuperaran i hauran de tancar, ha passat de l’11,2% el quart trimestre del 2020 al 15,8% el primer trimestre del 2021.
I resten per comentar les opinions dels comerciants de Comertia, que ahir van fer pública una baixada del 13,8% de vendes a l’abril, respecte del 2019. Addueixen com a causa el tancament de la restauració a partir de les cinc de la tarda i a centres comercials, la pluja i les restriccions de cabuda en comerços que han perjudicat les vendes de la majoria de sectors, exceptuant els d’alimentació i llar, que s’han reforçat. Però el fet important és com veuen el futur. Doncs el 50% dels empresaris enquestats té l’esperança dipositada en una recuperació progressiva de la normalitat a partir del 9 de maig, tot i que hi ha opinions diverses sobre la situació de consum que es preveu a partir de la fi de l’estat d’alarma. Però, de moment, a curt termini, la previsió de vendes dels empresaris de Comertia per al mes de maig és significativament positiva. Preveuen un augment del 28% sobre el mateix mes del 2019, gràcies a la recuperació de la restauració als centres comercials i els sopars fins a les 23.00 a partir de diumenge.
Ja deveu haver vist que parlo de tres fonts molt diferents –geogràficament i sectorial–, però el denominador comú és que a l’abril-maig sembla que va prenent cos una millora important de les expectatives dels mesos vinents. La llum al final de túnel ja es comença a veure –alguns més a la vora que uns altres– i tot plegat hauria de significar un punt d’inflexió en el pessimisme que ens ha amarat aquests últims catorze mesos. Tant de bo sigui així!
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Per què al País Valencià no s’ha notificat cap mort en els darrers set dies?
–Vox: Els vaccins contra la covid-19 protegeixen contra les variants? Nou qüestions sobre les variants, respostes (en anglès)
–Infobae: Sputnik Light: Rússia autoritza el seu vaccí d’una sola dosi contra la covid i pot ser eficaç contra les noves variants (en castellà)
–Aljazeera: Tot allò que heu de saber sobre la batalla pels drets sobre les patents dels vaccins contra la covid (en anglès)
–Franceinfo: Covid-19: què cal fer en cas de perdre l’olfacte? (en francès)
–Euronews: Sèrbia és el primer estat del món que ofereix als ciutadans vint-i-cinc euros per vaccinar-se contra la covid (en anglès)
–CNN: La potencial crisi de la covid del Nepal és pitjor que la de l’Índia (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–El TSJ de les Illes avala el confinament nocturn proposat pel govern quan s’acabi l’estat d’alarma
–Marcus, el fill d’una malalta de covid ingressada tres setmanes a l’UCI
–Moderna assegura que una versió “modificada” del seu vaccí protegeix de les variants de Sud-àfrica i Brasil
–L’hospital Vall d’Hebron assaja si filtrar la càrrega viral de la sang millora l’estat dels pacients crítics amb covid
–Els mandataris de la UE debatran demà l’alliberament de les patents dels vaccins
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)