05.10.2020 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
A l’estat francès, París ha entrat en alerta màxima, fet que significa el tancament de bars, piscines i gimnasos a partir de demà. En canvi els restaurants podran estar oberts. La ciutat ha superat els 250 casos per cada 100.000 habitants, i té més d’un 30% dels llits de les UCI ocupats. La situació preocupa a les autoritats. La incidència és especialment alta entre els joves de vint anys a trenta –amb més de 500 casos per cada 100.000 habitants–, i es preveu que en dues setmanes s’arribi a una ocupació superior al 50% a les UCI.
La Universitat Politècnica de València ha decidit de passar tota la formació del campus de Vera a la modalitat en línia arran dels resultats de les proves PCR fetes divendres. De moment, han trobat 120 casos positius arran de la macrofesta universitària que es va fer el 26 de setembre al col·legi major Galileo Galilei, que és dins el mateix campus, però de gestió privada. És el brot més gran detectat fins ara al País Valencià, segons que ha explicat la consellera de Sanitat, Ana Barceló. També, avui la Comissió Nou d’Octubre ha suspès la manifestació que s’havia de fer divendres a la vesprada als carrers de València a causa de les circumstàncies sanitàries. En compte de la tradicional marxa hi haurà un acte, però encara no se n’han concretat els detalls.
Al Principat, el Procicat ha aprovat un protocol específic per a regular les activitats extraescolars, les colònies i altres sortides dels centres. Per altra banda, hi ha noves restriccions a Tortosa, Amposta i Roquetes a partir de demà, arran del brot detectat a l’escorxador de Padesa, amb dos-cents trenta casos entre els treballadors, fet que ha disparat el risc de rebrot a les Terres de l’Ebre. Les mesures limiten en un 50% la cabuda interior i exterior en bars i restaurants, i també es limiten a la meitat actes com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 207.423 casos per PCR, 99.974 altes i 15.479 morts i hi ha 278 pacients a les UCI:
–Principat: avui hi ha 1.344 nous casos, 14 morts i 164 pacients a les UCI (en total, 147.207 casos per PCR, 40.948 altes i 13.415 morts);
–País Valencià, avui hi ha 529 nous casos, 1.105 altes, 5 morts i 60 pacients a les UCI (en total, 43.020 casos per PCR, 45.255 altes i 1.661 morts);
–Illes, avui hi ha 297 nous casos, 444 altes, 4 morts i 48 pacients a les UCI (en total,144.483 casos per PCR, 11.873 altes i 311 morts);
–Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total, 343 casos, 283 altes i 39 morts);
–Andorra, avui hi ha 260 nous casos i 75 altes i 4 pacients a les UCI (en total, 2.370 casos, 1.615 altes i 53 morts).
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 35.523.749 confirmats i 1.043.447 morts. Del total de casos, 26.721.090 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.646.516 casos i 214.707 morts;
–L’Índia, amb 6.650.456 casos i 103.005 morts;
–El Brasil, amb 4.918.022 casos i 146.417 morts;
–Rússia, amb 1.225.889 casos i 21.475 morts;
–Colòmbia, amb 855.052 casos i 26.712 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 810.807 casos i 32.086 morts.
*A l’estat francès hi ha 619.190 casos i 32.230 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘La recuperació fa un pas enrere al setembre ’
L’activitat no ha anat bé durant el setembre. El creixement econòmic del sector privat de la zona euro s’ha desaccelerat encara més, i s’ha acostat molt a l’estancament. De tota manera, cal dir que l’índex PMI Compost encobreix una economia de dues velocitats que cada vegada es fa més palesa. D’una banda, Alemanya ha registrat un alt ritme de creixement, amb un resultat molt superior al de la resta de la regió. Itàlia ha estat l’únic país que també ha marcat una expansió, tot i que l’alça ha estat marginal. Mentrestant, França i Irlanda han tornat a caure en el terreny de la contracció, i el fort deteriorament de l’activitat del sector serveis ha afectat intensament el comportament del sector privat d’Espanya. N’hi haurà prou amb la locomotora alemanya per a ajudar-nos a sortir de la situació?
Segons aquest indicador, l’estat espanyol ha registrat al setembre la contracció més gran de l’economia del sector privat en quatre mesos. I ho fa per segon mes consecutiu amb un ritme accelerat. No obstant això, l’índex mostra tendències clarament divergents en l’àmbit sectorial. En realitat, això ja ho podíem intuir divendres passat, amb les dades de desocupació i afiliacions a la Seguretat Social que vam comentar a la píndola. Mentre que la producció manufacturera ha continuat creixent –cosa que fa que l’actual període de creixement s’estengui a tres mesos– l’activitat del sector serveis ha registrat una contracció molt forta i accelerada.
Tenint en compte el repunt tècnic considerable que s’espera en el PIB del tercer trimestre, atesa la magnitud de la caiguda registrada en el segon, si hem de fer cas de les dades de l’índex PMI, és molt poc probable que la recuperació es mantingui en taxes prou fortes per a ajudar a disminuir com caldria la considerable bretxa d’activitat que es va obrir a la primera meitat de l’any.
La confiança sobre el futur dels empresaris ha millorat des de l’agost fins a arribar a la seva màxima de tres mesos (encara que es va mantenint molt per sota de la mitjana històrica). Les empreses que han indicat expectatives positives les vinculen a les esperances d’una forta reactivació de l’activitat i les vendes, una vegada que la pandèmia es mantingui sota control. Malgrat tot, algunes empreses han assenyalat una incertesa considerable sobre les perspectives i es mostren preocupades per l’impacte que pugui tenir la crisi a llarg termini en l’ocupació i el consum.
Em preocupa especialment el comentari final que fa sobre l’evolució de l’activitat de l’estat espanyol el director econòmic d’IHS Markit i responsable de l’informe. ‘A causa de l’augment de la destrucció d’ocupació, dels marges de beneficis sota pressió i de la possibilitat de creixents restriccions per evitar una major propagació de la covid-19, el risc que hi hagi l’anomenada “doble caiguda” va augmentant’. D’això, no se n’havia parlat fins ara, però l’evolució tan negativa de la pandèmia a l’estat espanyol d’aquestes setmanes – Madrid, sobretot–, fa que algú ja ho pensi. De fet, no és més del que asseguren molts analistes d’aquí, que l’economia estatal no resistiria un segon confinament, però que es comenti a Europa…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–The Guardian: La pandèmia de la covid posa de manifest la manca crònica de metges a Espanya (en anglès)
–Ràdio i Televisió d’Andorra: Intubats dos dels quatre malalts de covid-19 ingressats a l’UCI
–CNN: Coronavirus al Senegal: mantenir a ratlla la covid-19 (en anglès)
–Franceinfo: París en zona d’alerta màxima: què s’ha de saber de les noves mesures (en francès)
–Corriere della Sera: Les infeccions es disparen a Itàlia. Però hi ha risc d’un nou confinament? (en italià)
–South China Morning Post: Malàisia i Myanmar són els principals focus d’Àsia, mentre que Nova Zelanda diu que ha contingut una segona onada (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–La Comissió Nou d’Octubre decideix finalment de no convocar la manifestació a causa de la covid
–Troben 120 casos de covid-19 en les proves als assistents a la macrofesta que ha obligat a tancar la UPV
–Von der Leyen, en quarantena després d’haver estat en contacte amb un positiu de covid-19
–Tests ràpids, proves PCR i màscara dins la Sala Apolo: així es proposa l’estudi clínic d’un concert multitudinari
–El Procicat aprova un protocol específic per a les activitats extraescolars, colònies i sortides escolars
–Educació no permetrà que els alumnes de Mieres vagin a escola sense màscara
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)