05.05.2021 - 19:50
|
Actualització: 05.05.2021 - 19:53
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que la població entre 40 anys i 49 serà vaccinada al juny. Tot just ahir es va anunciar que dilluns vinent, 10 de maig, començarà la vaccinació de la franja entre 50 anys i 59. Vergés també ha dit que si la Unió Europea complia els compromisos de lliuraments de les farmacèutiques, veia “probable arribar al 70% de la població vacunada a l’agost”. El pronòstic de l’agost és contradictori amb el que féu ahir el vice-president Pere Aragonès, que va assegurar que si el calendari de lliuraments es complia, el 70% s’assoliria al juliol. Hores més tard, Aragonès ja va ser desmentit pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que va descartar que al juliol s’arribés a aquest llindar. El 70% de vaccinats és la xifra que es presenta en general com el llindar per a atènyer la immunitat de grup, tot i que depèn de més factors.
Vergés també ha explicat, en una entrevista a RAC1, que el govern ja havia enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la proposta de restriccions previstes per a entrar en vigor diumenge, quan l’estat d’alarma deixarà de ser vigent. La consellera ha reiterat la crítica que el govern espanyol “es treu la responsabilitat de sobre” amb el final de l’estat d’alarma, perquè a partir d’ara, totes les mesures anticovid hauran de ser avalades pels tribunals. Justament, avui el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha refusat de validar les mesures proposades pel govern perquè quan es van enviar al tribunal encara no s’havien aprovat al consell de govern. Arran d’això, Francina Armengol n’ha convocat un d’extraordinari per a aprovar-les i el govern les ha retornades al tribunal, que es pronunciarà les hores vinents.
Al País Valencià, els ciutadans de 55 anys a 59 anys començaran a vaccinar-se el 17 de maig, amb una reserva de 100.000 dosis. La setmana vinent tots els que en tenen entre 70 i 74 hauran pogut rebre si més no una dosi del vaccí contra la covid, segons la Conselleria de Sanitat. Els que en tenen entre 70 i 72 són citats per SMS als grans centres de vaccinació i els de 73 a 74, per telèfon als centres de salut.
Per una altra banda, el Principat i les Illes arrosseguen la caiguda de la desocupació durant l’abril, amb baixades d’un 1,72% i un 1,1% respectivament, i el País Valencià marca el contrapunt amb un augment de la desocupació de 389 treballadors, un 0,09% més que ara fa un mes. I, finalment, més de 4.500 milions d’euros són els beneficis que ha tingut la farmacèutica nord-americana Pfizer, encarregada de la distribució del vaccí contra la covid-19 de l’empresa BioNTech. Aquestes xifres signifiquen un augment del 45% dels beneficis en comparació amb el 2020.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 1.071.851 casos, 30.525 morts i hi ha 577 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 155.243.323 casos confirmats i 3.245.220 morts. Del total de casos, 132.675.555 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 33.279.375 casos i 592.511 morts;
–L’Índia, amb 20.764.074 casos i 226.720 morts;
–El Brasil, amb 14.860.812 i 411.854 morts;
–L’estat francès, amb 5.680.378 casos i 105.387 morts;
–Turquia, amb 4.929.118 casos i 41.527 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.551.262 casos i 78.566 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: “Les coses de la feina, ni fred ni calor”
“Em preocupa la taxa de creixement de la desocupació interanual de Catalunya, respecte del conjunt de l’estat, que és el triple”, ha dit aquest migdia Josep Ginesta, secretari general de PIMEC, tot comentant les xifres del mercat laboral català, publicades avui. I efectivament, és preocupant que a Catalunya la xifra de desocupats, en termes interanuals, pugi a un ritme del 6%, percentatge que a tot l’estat espanyol és del 2%. I ho és més perquè les dades són calculades sobre l’abril de l’any passat, quan la desocupació ja s’havia disparat. Penso que el pes que té el turisme a casa nostra, més fort que no pas a tot l’estat espanyol, explica aquesta dada. Ara, si la causa principal és aquesta, espero que aviat la millorarem, en cas que la vaccinació els mesos vinents vagi al ritme que ahir exposava el doctor Argimon. En canvi, no tinc tan clara una consideració que ha afegit el secretari de PIMEC: “Això constata una preocupant transformació progressiva de l’atur covid a un d’estructural.”
I no la tinc clara perquè, més enllà de les comparacions interanuals, les dades del març i l’abril semblen marcar una inflexió de to positiu. A l’abril, concretament, baixa el nombre d’afectats pels ERTO, de més de 21.000 persones. I on han anat? Tenen dos camins, o van a les llistes de desocupats o a mantenir-se a l’empresa. Doncs bé, si la desocupació ha baixat de 8.700 persones i els afiliats a la Seguretat Social han augmentat de 22.000, vol dir que van tornant a les empreses, la majoria. Recordem que els treballadors en ERTO no consten com a desocupats ni com a baixes de la Seguretat Social, i això vol dir que ha entrat gent de fora de les empreses a treballar i que s’han esborrat de les llistes de desocupats treballadors que no tenien ERTO. Evidentment, parlem de saldos, i per tant pot molt ben ser que alguns afectats d’ERTO hagin acabat sense feina, però no tants com han sortit per una altra banda.
Aquestes dades ens indiquen que el mercat laboral català es troba entre dues aigües. Per una banda, a llarg termini, mostra un pas molt feixuc, però sembla que a curt termini les coses van canviant. Tan sols això explica que a l’abril Catalunya hagi estat la segona comunitat en noves afiliacions a la Seguretat Social, darrere d’Andalusia, i també la segona en baixada de la desocupació, darrere de Galícia. I, quant als afectats per ERTO, a Catalunya a l’abril han baixat a un ritme del 4,9% i a tot l’estat espanyol al 4,6%. Sembla, doncs, que a curt termini portem una marxeta una mica millor que la resta de l’estat.
Més enllà d’aquesta dicotomia entre els terminis de l’anàlisi, hi ha dos fets que em preocupen. El primer és la constatació que continua augmentant sense parar la gent que cerca feina per primera vegada. Cal pensar que són persones en una situació difícil i que surten al mercat a cercar feina, perquè probablement qui portava les garrofes a casa ha perdut la seva. O ara, amb la pandèmia, no en porta tantes i la família necessita un ajut addicional. Hi ha 35.000 persones en aquesta situació, un 7% del total dels desocupats –que, diguem-ho de passada, han baixat de mig milió aquest mes–, que, com que no són majoritaris, tenen un tractament molt minso en les informacions laborals habituals. Abans de la pandèmia n’hi havia uns 24.000, de manera que han crescut d’un 44%, a un ritme molt més ràpid que no pas la desocupació general, doncs. I amb una diferència cabdal: mentre la desocupació general fa dos mesos que baixa, aquest segment continua a l’alça. De fet, és l’únic “sector” on a l’abril ha pujat la desocupació. I em fa l’efecte que continuarà pujant els mesos vinents i que no se’n farà gaire cas, perquè són “pocs” sobre el total.
I l’altre aspecte que em preocupa, del qual ja he parlat algun altre dia, és el de la gent de més de quaranta-cinc anys. Si mirem la baixada de la desocupació d’aquests dos últims mesos, ens adonem que són els que baixen a un ritme més lent entre tots els segments. Els joves desocupats de 16 a 24 anys han baixat d’un 7% (són els de pujades i baixades més ràpides); els de 25 a 44 anys, un 5%; i els més grans de 45 anys, només a un 0,1%. I això perquè el Departament de Treball fa el tall en els 45 anys. Ja m’agradaria veure què passa amb els de més de 50 o 55. Probablement, la situació és molt pitjor.
I ve’t aquí les dades de la desocupació registrada i les afiliacions del mes d’abril. No són xifres bones, però apunten més que no pas donen. És a dir, continuem en un estat crític, només cal mirar les dades a llarg termini. Tenim 100.000 desocupats més que abans de la pandèmia i 136.000 afectats per ERTO, uns quants dels quals es poden acabar derivant cap a les llistes de desocupació els mesos vinents. Però, com a contrapès, sembla que els dos darrers mesos han capgirat una mica la situació i això fa que mirem la vaccinació com a punt de referència clau per als mesos vinents, en els quals el turisme pot canviar el pessimisme en què ens hem instal·lat des de fa catorze mesos.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–BBC: Seychelles recupera les restriccions tot i l’èxit de la vaccinació (en anglès)
–Público: El Regne Unit administrarà una tercera dosi del vaccí contra la covid-19 a la tardor a les persones més vulnerables (en portuguès)
–The Straits Times: Les agències de viatges tailandeses ofereixen “tours de vaccinació” de la covid als EUA (en anglès)
–Franceinfo: Per què Dinamarca abandona el vaccí de Johnson & Johnson, després de la d’AstraZeneca (en francès)
–CNN: El món va enviar a l’Índia milions d’ajuts per la covid. Per què no arriba a qui més ho necessita? (en anglès)
–The Guardian: Els Estats Units no assoliran la immunitat de grup enguany. Llavors, com viurà amb la covid? (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Salut preveu de vaccinar les persones d’entre 40 i 49 anys al mes de juny
–El vaccí contra la covid dispara els beneficis milionaris de Pfizer
–Armengol convoca un consell de govern extraordinari per aprovar les mesures per a després de l’estat d’alarma
–Argimon corregeix la galivança d’Aragonès: el calendari és incert i els obstacles no se’n van
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)