05.01.2022 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat un acord perquè les farmàcies notifiquin a la Conselleria de Sanitat els casos positius detectats en proves d’antígens. La mesura començarà a funcionar la setmana vinent a les farmàcies que s’hi adhereixin, amb l’objectiu de descongestionar la pressió assistencial de l’atenció primària. Precisament, el govern de les Illes ha anunciat que enllesteix una plataforma perquè les farmàcies també comuniquin els casos positius. El president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes, Antoni Real, ha explicat que les setmanes vinents podria estar llesta l’aplicació, ja que ha de ser segura per a comunicar dades sensibles, encara que ha insistit que es detectaran els casos constatats en el mateix establiment.
D’altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat de prorrogar dues setmanes més les restriccions dictades per la Generalitat per a mirar de contenir la sisena onada de la pandèmia. El tribunal ha donat el vist-i-plau al confinament nocturn, la limitació a un màxim de deu persones en les trobades socials i la limitació de la cabuda en els llocs de culte. A diferència de fa dues setmanes, la fiscalia no s’ha oposat a la petició de la Generalitat. Sobre la justícia, el president Ximo Puig ha anunciat la possibilitat de col·laborar amb la fiscalia en cas d’amenaces, diu, de grups negacionistes. En aquest sentit, ha garantit al sector hoteler i al del lleure nocturn el suport del Consell per a fer complir l’exigència del certificat covid. També ha recordat que la mesura és vigent fins el 31 de gener.
Sobre vaccins, el Departament de Salut de Catalunya ha anunciat la campanya “És un match!” a Tinder per a incentivar la vaccinació entre les persones de 20 anys a 49. Els anuncis de Salut simularan el perfil a la xarxa social del vaccí contra la covid-19 i faran servir el llenguatge propi de Tinder. En cas que l’usuari cliqui l’anunci, el dirigirà a la web vacunacovidsalut.cat, on podrà demanar hora per a rebre el vaccí. Ho ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que també ha destacat que els més grans de 50 anys que no estaven vaccinats tenien 3,5 vegades més de probabilitats de ser hospitalitzats per la covid-19. I 7,2 vegades més de probabilitats d’ingressar a l’UCI.
L’Associació de Mútues d’Accidents de Treball, AMAT, ha xifrat en vora 7.300 les persones que van estar de baixa laboral per covid-19 el desembre a les Illes; un 270% més que al novembre, quan hi va haver unes 1.900 baixes per aquest mateix motiu. Per a ajudar a descongestionar el col·lapse de l’atenció primària i evitar d’allargar les baixes, l’AMAT ha sol·licitat que els comunicats de baixa i alta laboral per covid-19 s’emetin simultàniament en el mateix acte mèdic.
Fora del país, el president de la República francesa, Emmanuel Macron, ha anunciat que farà la guitza als ciutadans no vaccinats i limitarà tant com sigui possible les activitats socials. “Tinc moltes ganes de fotre els no vaccinats. I continuarem fent-ho, fins al final. Aquesta és l’estratègia”, ha dit.
Els positius per covid-19 menors de 65 anys podran rebre la dosi de reforç del vaccí tan sols un mes després d’haver-se infectat. El Ministeri de Sanitat espanyol ha optat per escurçar el termini en l’actualització de l’estratègia de vaccinació, publicada avui. La nova indicació s’aplicarà sempre que hagin passat sis mesos de la darrera punxada, si es tracta de Moderna o Pfizer, o bé tres mesos en cas que s’haguessin vaccinat amb AstraZeneca o Janssen.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 2.232.148 casos i 35.590 morts, i actualment hi ha 759 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 296.490.807 casos confirmats i 5.477.957 morts. Del total de casos, 256.471.268 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 58.047.187 casos i 851.475 morts;
–L’Índia, amb 35.018.358 casos i 482.551 morts;
–El Brasil, amb 22.323.837 casos i 619.426 morts;
–Regne Unit, amb 13.835.334 casos i 149.284 morts.
–L’estat francès, amb 10.589.505 casos i 124.563 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 6.785.286 casos i 89.689 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–The Guardian: Els microcoàguls podrien ajudar a explicar el misteri de la covid persistent (en anglès)
–Infobae: Israel registra el seu pic de contagis diaris d’ençà del començament de la pandèmia (en castellà)
–The Straits Times: Òmicron versus celta: què en sabem, fins ara, de les variants de la covid-19 (en anglès)
–Le Monde: Per què som a les fosques per a mesurar el progrés d’òmicron (en francès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
–On i quan cal mostrar el passaport covid?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)