Report diari sobre el coronavirus: Alemanya estudia retallar les quarantenes a cinc dies i Espanya frega el mig milió de contagis

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

04.09.2020 - 19:50
Actualització: 04.09.2020 - 20:00

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El viròleg encarregat de gestionar el control epidemiològic a Alemanya, Christian Drosten, ha proposat d’escurçar el període de quarantena per als infectats de covid-19, que actualment és de catorze dies, perquè, segons que argumenta, hi ha evidències científiques que el virus deixa de ser infecciós al cap de cinc dies després d’haver-se palesat el primer símptoma. La recomanació de Drosten ha sacsejat el panorama polític alemany en relació amb la pandèmia, i uns quants dirigents ja han demanat de reformar el protocol. Per exemple, Karl Lauterbach, el portaveu en qüestions sanitàries del Partit Socialdemòcrata (SPD), soci de govern de la cancellera Angela Merkel. La portaveu de polítiques de salut del partit de Merkel, la CDU, ha explicat que la qüestió s’estudiarà i se’n parlarà amb els socis europeus.

Els contagis de covid-19 s’han disparat a l’estat espanyol, que ja té les pitjors xifres de tot Europa. El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha reiterat que no té pensat d’ordenar cap nou confinament multitudinari, però aquest propòsit contrasta amb els 589 brots actius que hi ha a tot l’estat. Espanya és a punt d’arribar al mig milió de contagis (488.000), per sobre del Regne Unit (338.000), França (293.000) i fins i tot Itàlia (271.000), el país més afectat durant la primera onada, juntament amb l’estat espanyol. Quant a la xifra de casos en relació amb la població, l’estat espanyol continua clarament al capdavant, amb 10.448 contagis per milió d’habitants. VilaWeb ha explicat avui amb un seguit de gràfics aquestes notables diferències estatístiques.

Avui hi ha hagut una altra reunió de presidents autonòmics de l’estat espanyol. El president Quim Torra ha insistit a demanar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que reguli un permís d’incapacitat temporal ordinària per als pares que hagin de tenir cura dels fills si s’han d’aïllar durant el curs. Torra veu essencial que en aquests casos els pares es puguin acollir a una incapacitat temporal o bé a un subsidi, com va suggerir el vice-president Iglesias. La petició l‘ha subscrita la presidenta Francina Armengol, que ha proposat també que el personal educatiu sigui declarat servei essencial i ha demanat a Sánchez un tracte prioritari per a les Illes en el repartiment dels fons de recuperació, atès l’especial impacte que hi ha tingut la pandèmia. Al seu torn, el president Ximo Puig ha reivindicat la necessitat de mantenir els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i ha remarcat: ‘No som en una situació semblant a la de març; no pot haver-hi cap relaxació, però tampoc catastrofisme.’

D’una altra banda, el govern català invertirà enguany 46 milions d’euros i contractarà 1.979 professionals, d’acord amb el pla de reforç de l’atenció primària. D’aquesta manera, l’executiu vol garantir una bona resposta del sistema contra els possibles repunts de la pandèmia.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 150.417 casos per PCR, 77.150 altes i 14.927 morts i hi ha 245 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 1.315 casos i 10 morts i hi ha 125 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 112.956 casos per PCR, 40.948 altes i 13.061 morts);
–Al País Valencià, 714 casos, 786 altes i 8 morts i hi ha 59 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 26.746 casos per PCR, 28.118 altes i 1.529 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 230 casos, 298 altes i 1 mort i hi ha 58 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 9.192 casos per PCR, 6.892 altes i 249 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 324 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.199 casos, 909 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 26.571.647 casos confirmats i 874.847 morts. Del total de casos, 18.752.496 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.339.403 casos i 191.192 morts;
–El Brasil, amb 4.046.150 casos i 124.729 morts;
–L’Índia, amb 3.993.412 casos i 69.214 morts;
–Rússia, amb 1.015.105 casos i 17.649 morts;
–Perú, amb 670.145 casos i 29.405 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 488.513 casos i 29.234 morts.
*A l’estat francès hi ha 300.181 casos i 30.706 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Antoni Riera: ‘Ja m’agradaria que amb transferències i prestacions poguéssim travessar aquesta crisi, però això no basta’
–The Telegraph: Madrid dirigeix Espanya i Europa cap a una segona onada de la covid-19? (en anglès)
–Libération: Covid-19: per què cada vegada és més difícil de fer proves? (en francès)
–Aljazeera: El vaccí de Rússia indueix una resposta d’anticossos en els primers assaigs (en anglès)
–Les Echos: 22 centres escolars s’han tancat d’ençà de la tornada escolar a França (en francès)
–South China Morning Post: Com la pandèmia del coronavirus ha impulsat l’esclavitud moderna a la indústria de la confecció asiàtica (en anglès)
–Clarín: Vaccí contra el coronavirus: a Europa arribarà al novembre, i quan seria generalitzat al món segons l’OMS? (en castellà)
–Politico: Nou xoc a Bèlgica sobre la resposta al coronavirus (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern català contractarà gairebé 2.000 professionals d’atenció primària abans de final d’any
[GRÀFICS] Els contagis es disparen a l’estat espanyol, que té les pitjors xifres d’Europa
Tremosa diu que Aragonès no va fer costat a Torra per a demanar més recursos del MEDE
Torra no subscriu la declaració de presidents autonòmics per la negativa de Sánchez d’incloure-hi un permís de conciliació
Els Països Baixos suspenen les extradicions a Polònia per la manca d’independència judicial
L’Esquerra independentista convoca una manifestació estàtica a Barcelona per la Diada


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor