Report diari sobre el coronavirus: Els alumnes tornaran a classe dilluns. Els EUA registren un milió de contagis en un sol dia

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

04.01.2022 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Els governs del País Valencià, Catalunya i les Illes han confirmat que la tornada a classe serà dilluns, dia 10, en resposta a l’anunci del govern espanyol de mantenir la planificació actual sobre el retorn a les aules.

En la reunió d’aquest matí del consell interterritorial, els consellers Ana Barceló, Vicent Marzà i Carolina Pascual han ratificat la voluntat de tornar a les aules amb un 100% de presencialitat i han sol·licitat al Ministeri de Sanitat espanyol d’actualitzar el protocol sobre els aïllaments dels contactes estrets a les escoles per tal d’adaptar-se a l’evolució actual de la pandèmia. Marzà també ha insistit en la importància de la presencialitat a les aules tant des del punt de vista pedagògic com des del punt de vista de la salut pública.

Una opinió que ha compartit la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, qui ha descartat de fer cap canvi en el protocol sobre els aïllaments dels contactes estrets a les escoles. Per la seva banda, el conseller d’Educació de les Illes, Martí March, ha anunciat que aquest trimestre s’incrementaria la distància a les aules arran del repunt de casos de covid-19, però que ara per ara es descartava la semipresencialitat. A Andorra, la tornada també serà dilluns, tal com era previst. A Catalunya Nord els alumnes ja van tornar ahir.

D’altra banda, el govern de les Illes ha obert aquesta tarda la possibilitat de demanar hora per a vaccinar els infants de més de cinc anys. Els interessats han de demanar cita a http://citavacunacovid.ibsalut.es. En el cas dels menors amb alguna malaltia greu, no cal que demanin cita; es telefonarà directament a les famílies i es vaccinaran als hospitals.

Fora del país, els Estats Units van registrar ahir més d’un milió de casos de coronavirus, la xifra més alta a tot el món, marcada per la propagació de l’òmicron. A més a més, es van confirmar prop de 1.700 morts per covid-19 al país. Segons que detalla la Universitat Johns Hopkins, durant les darreres vint-i-quatre hores s’han registrat 1.083.948 contagis i 1.693 morts, la qual cosa eleva el còmput total a 56.191.523 positius i 827.749 defuncions als EUA.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 2.183.181 casos i 35.490 morts, i actualment hi ha 767 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: La pandèmia fa de la sanitat el creador més gran de feina

Les xifres del mes de desembre del 2021 en el mercat laboral català no han decebut i han estat molt positives. La mitjana d’afiliacions a la Seguretat Social ha estat de 3.519.131. És la xifra més alta a tancament d’any de la sèrie històrica disponible –que comença el 2004–, tot tenint en compte que s’hi inclouen els afectats per un ERTO. Les afiliacions han crescut d’un 4%, 135.469 més, de mitjana. I, per una altra banda, l’any s’ha acabat amb 369.158 desocupats inscrits a les oficines de Treball de Catalunya, la xifra més baixa d’ençà de la registrada el juliol del 2019. Això significa que s’intensifica el ritme de descens de la desocupació, que ha estat de 128.453 persones menys. Aquestes dues dades clau, publicades avui pel govern espanyol, ens diuen que probablement la creació de llocs de feina ha anat a un ritme molt semblant al del creixement de l’economia.

Però anem per parts i comencem per la desocupació. La xifra de baixada interanual ha estat la segona, en termes absoluts, dins l’estat espanyol, tan sols per darrere d’Andalusia. I, en termes relatius (-26%), ha estat tan sols per darrere de les Illes i ha baixat al mateix ritme de l’Aragó i sis punts més que no pas la mitjana espanyola. Això vol dir que la recuperació laboral a Catalunya evoluciona a un bon ritme.

Per una altra banda, vol dir que la xifra de desocupats ja és per sota de la que hi havia abans de la pandèmia. D’ençà del febrer del 2020 fins ara ha baixat d’un 6,5%, enfront del 4,3% de la corresponent a tot l’estat espanyol. Durant l’any 2021, els sectors que han fet baixar la desocupació no són cap sorpresa. Els serveis copsen el 75% del total, seguits de la indústria i la construcció, un 8% cadascuna, els qui no tenien feina abans, un 7%, i, finalment, l’agricultura, amb un 2%. Tots els grans sectors, doncs, han tingut un any positiu del punt de vista dels desocupats. Cal afegir que els estrangers que s’han esborrat de les llistes de desocupació s’hi han tret a un ritme més alt, concretament, del 36%. I ha estat particularment important en dos sectors: l’agricultura i la construcció.

Cal puntualitzar que les dades de desocupació per sectors cal interpretar-les amb cautela, especialment les interanuals, atès que un descens de la taxa pot no correspondre a la millora del sector, sinó, simplement, al desplaçament de desocupats cap a uns altres sectors o cap a la inactivitat.

Solament hi ha un aspecte, que ja he comentat unes altres vegades, que em sembla negatiu en l’evolució. Si observem quina és la baixada de la desocupació en tota la pandèmia, ens adonem que els grans beneficiats són els joves –de menys de vint-i-cinc anys–, amb una baixada del 36%, seguits dels del tram dels 25 anys als 45, amb un 14%, mentre que els més grans dels quaranta-cinc anys han augmentat d’un 2,3%. La recuperació, doncs, sembla que no va amb la gent que en té més de quaranta-cinc. I això és un gran problema.

Respecte de la creació d’ocupació, del punt de vista de l’afiliació a la Seguretat Social (SS), ja hem vist que ha estat positiva. La cosa més significativa és que ja som per sobre del nombre d’afiliats que hi havia abans de la pandèmia, gairebé d’un 2%, i que durant l’any 2021 han crescut a un ritme del 4%. Fins i tot comptant els treballadors que són en ERTO s’hauria superat.

I, ara que parlem dels ERTO, diguem que en total uns 27.000 treballadors són en aquesta situació, uns 22.000 dels quals a causa de la covid-19. La baixada ha estat molt forta respecte de començament d’any, quan n’hi havia uns 166.000.

En termes interanuals, l’augment de l’afiliació ha estat generalitzat, excepte el sistema especial de la llar (-1,1%). El total del règim general creix d’un 4,4%, l’especial del mar creix d’un 2% i l’especial d’autònoms, d’un 1,8%. El creixement més baix dels autònoms segurament té molt a veure amb les baixes que hi ha hagut durant l’any, atès que els càlculs es fan entre les xifres dels que estan donats d’alta a final d’any.

Comparant les xifres que hi havia abans de la pandèmia amb les actuals, per activitats, el resultat no sorprèn gaire. El sector de la sanitat és el que ha creat més ocupació, conjuntament amb l’administració pública –sense sanitat ni educació. Entre tots dos han creat una tercera part de la nova ocupació. Hi ha un fet curiós en totes dues activitats, si les comparem amb l’evolució que han tingut a tot l’estat espanyol. La sanitat ha creat el 13,5% dels llocs de feina del sector de tot l’estat espanyol i l’administració pública, el 22%. Goso aventurar que en el primer, Catalunya ja estava més ben dotada que no pas la resta de l’estat, mentre que en el segon, ací és on menys pes tenen els funcionaris i per això han crescut més.

Els qui més hi perden són l’hostaleria, la restauració i els bars, molt més enllà que no la resta, seguits del sector financer, en què no té res a veure amb la pandèmia, sinó amb la reestructuració interna i el tancament en massa d’oficines després d’aquestes darreres fusions.

En definitiva, entrem al 2022 amb uns ritmes de creixement d’ocupació i de disminució de la desocupació molt positius. Ara solament cal esperar que l’òmicron no esberli aquesta tendència.


A tot el món, les darreres xifres són de 293.826.186 casos confirmats i 5.468.993 morts. Del total de casos, 255.687.822 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 57.158.703 casos i 849.057 morts;
–L’Índia, amb 34.960.261 casos i 482.017 morts;
–El Brasil, amb 22.305.078 casos i 619.245 morts;
–Regne Unit, amb 13.641.520 casos i 148.941 morts.
–Rússia, amb 10.641.520 casos i 312.187 morts.

–L’estat francès, amb 10.317.819 casos i 124.212 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 6.667.511 casos i 89.573 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor