31.03.2021 - 19:50
|
Actualització: 31.03.2021 - 19:58
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
La imposició de la màscara a tot l’espai públic, incloses les platges i les piscines, no ha agradat als governs de Catalunya i de les Illes. Fins ara, en aquests espais hi havia l’excepció a la norma general. La mesura s’ha discutit també al Consell Interterritorial de Salut, atès que el Ministeri de Sanitat espanyol va comprometre’s a estudiar-ne modificacions amb les autonomies. Tanmateix, abans, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ja havia encarregat un informe jurídic sobre si la normativa espanyola “col·lideix” amb la catalana. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, s’ha expressat sorprès i ha dit que no hi ha cap argument objectiu per a estendre l’ús vigent de la màscara. El govern balear ha fet un pas més i els seus serveis jurídics han interpretat que la normativa estatal no substitueix la que hi ha vigent a les Illes. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha assegurat que no hi haurà sancions i que no cal portar la màscara en platges ni piscines sempre que es mantingui la distància de seguretat. El Consell de Formentera considera que la mesura és “desproporcionada” i reclama que es reconsideri. Per una altra banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, diu que aquests espais a l’aire lliure són segurs i que les màscares no hi són necessàries.
Al Principat, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha advertit que podria tornar el confinament comarcal després de Setmana Santa, tot i que ha admès que això no s’ha debatut encara al comitè del PROCICAT. Les dades mostren un dia més el creixement de la pandèmia i l’augment de la mobilitat d’aquests dies el podria disparar les dues setmanes vinents. També ha dit que el confinament nocturn hauria d’acabar-se o relaxar-se a partir del 9 de maig, el dia en què expira l’estat d’alarma.
En relació amb la vaccinació, Pfizer ha assegurat que el seu vaccí té un 100% d’eficàcia en adolescents de dotze anys a quinze. L’afirmació es fonamenta en un estudi en què s’han vaccinat prop de 2.300 joves, i la farmacèutica ha avançat que demanarà l’autorització per a comercialitzar el vaccí en aquesta franja d’edat. Al nostre país, la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana ha assegurat que la setmana vinent haurà vaccinat amb una dosi tota la població més gran de vuitanta anys, i que demà començarà a enviar citacions als qui tenen entre 65 anys i 79.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 1.009.851 casos, 29.600 morts i hi ha 555 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 129.134.180 casos confirmats i 2.821.083 morts. Del total de casos, 104.159.173 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 31.109.108 casos i 564.399 morts;
–El Brasil, amb 12.664.058 i 317.936 morts;
–L’Índia, amb 12.220.618 casos i 162.959 morts;
–L’estat francès, amb 4.585.385 casos i 95.337 morts;
–Rússia, amb 4.545.095 casos i 98.850 morts.
–A l’estat espanyol 3.284.353 casos i 75.459 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: “El deute trenca el sostre i acaba l’any en el 120% del PIB”
Les previsions apuntaven que el deute de les administracions públiques a l’estat espanyol seria del 117% a final de l’any passat. La realitat les ha superades. Segons que ha fet públic el Banc d’Espanya aquest matí, el saldo a final del 2020 és de 1,346 bilions d’euros i la ràtio entre el deute i el PIB, del 120%, de manera que hi ha hagut un augment de 24,5 punts percentuals més que a final del 2019, quan era del 95,5%. Aquest creixement tan fort de la ràtio és el resultat de sumar el creixement del deute en valor absolut, del 13,2%, i el descens de l’11% en el PIB.
Cal dir un parell de coses prèvies. La primera és que és la xifra més alta de tota la història, en valor absolut i també en la ràtio sobre el PIB (uns 20 punts percentuals més que el màxim de la crisi anterior, el 2014). I la segona és que això equival a haver de treballar tots, a tot l’estat espanyol, durant un any per tornar-la i encara no n’hi hauria prou. O, si voleu, que a cada ciutadà de l’estat espanyol li toca un deute d’uns 28.000 euros, una xifra tampoc mai vista.
Quant a l’evolució del deute dels subsectors de les administracions públiques, el saldo del conjunt de l’administració estatal va pujar a 1,207 bilions d’euros el desembre passat, és a dir, un 107,6% del PIB. El creixement del deute d’aquest subsector el 2020 va ser de 146.000 milions d’euros, dels quals 34.000 són deguts a la reclassificació de la SAREB. Per una altra banda, el saldo del deute de la seguretat social fou de 85.000 milions, amb un creixement interanual del 55,1%.
M’aturo un moment en la SAREB, la societat que es va quedar tots els immobles que la banca es va espolsar del damunt per a poder ser reflotada a la crisi anterior. Quan es va crear, d’acord amb l’Eurostat, es va decidir de classificar la SAREB com a institució financera privada no controlada per les administracions públiques. A més del fet que la SAREB era majoritàriament propietat d’entitats privades, una de les condicions en què es va fonamentar aquesta decisió inicial va ser que les pèrdues, si n’hi havia, havien de ser relativament petites en comparació amb la mesura total dels passius.
Ara, això no ha anat per aquí. Qui la va fer, la previsió? No ho sé, però el cas és que d’ençà que es va crear, la SAREB ha tingut pèrdues significatives, que actualment signifiquen un volum apreciable en relació amb els passius, i això indica que part de les garanties públiques sobre aquests passius s’executaran en el futur. Finalment, a la Unió Europea, entitats similars en uns altres estats membres, que van ser originalment classificades fora del sector de les administracions públiques, han estat reclassificades en aquest sector per les autoritats estatístiques estatals. Tot plegat vol dir que l’augment del deute consolidat de les administracions públiques a conseqüència d’aquesta “reclassificació” de la SAREB, ha estat de 34.182 milions d’euros el desembre del 2020 i passa a ser deute públic. Déu n’hi do!
En relació amb les administracions territorials, el deute de les comunitats autònomes va créixer fins a 304.000 milions d’euros el desembre del 2020, cosa que equival a un 27,1% del PIB, amb un augment interanual del 2,9%. I el deute de les corporacions locals fou de 22.000 milions d’euros el quart trimestre del 2020, és a dir, un 2% del PIB i un 5,5% menys que el saldo registrat un any abans.
Lògicament, el gruix del creixement de l’endeutament de l’any s’ha localitzat a l’administració central de l’estat espanyol, que ha hagut d’encarar els estralls de la pandèmia. Molta més despesa i menys ingressos impositius formen un binomi explosiu que alimenta l’augment del deute. Dins l’innegable perill que significa aquest volum, és cert que l’estructura, segons el desglossament d’instruments, no és pas gaire dolenta, fruit de les successives reestructuracions. El desembre del 2020, per exemple, el deute s’havia materialitzat principalment en passius a llarg termini, car representava un 92,5% del total, i el percentatge del deute a curt termini era d’un 7,5%.
També aporta una certa –però fràgil– tranquil·litat el nivell dels tipus d’interès, que aquests darrers anys no ha deixat de baixar, per l’acció dels bancs centrals, amb l’objectiu d’animar l’activitat econòmica, fins a arribar als tipus negatius actuals. Fruit de tot això, en aquests moments el cost mitjà del deute públic espanyol és del voltant de l’1,85%, una xifra molt baixa, si pensem que el tipus mitjà que l’estat pagava per la seva cartera de deute era del 4,10% el 2010, enmig de la crisi anterior. Les previsions per al 2021 amb els refinançaments i nous endeutaments que s’hauran de fer, apunten a continuar rebaixant el tipus mitjà. La pregunta és: fins quan?
Si és ben cert que ara no es pot fer res més que insuflar diners al teixit productiu, perquè l’objectiu prioritari és salvar totes les empreses possibles, i que cal aconseguir tots els diners possibles –el govern espanyol no ha fet prou en aquest àmbit–, això no ens ha de fer passar per alt que, d’ací a un quant temps, el risc estarà en la inflació i en una pujada subsegüent dels tipus d’interès, juntament amb el fet que la permissivitat europea en aquest camp s’anirà acabant. De totes maneres, l’estat espanyol no serà pas l’únic en aquesta situació. França, Xipre i Bèlgica ara es troben a un nivell molt semblant, al voltant del 120%; Portugal és uns 15 punts més amunt; Itàlia, més de 40 punts; i Grècia, més de 80. És a dir, que el problema és global i serà global. I ja sabeu què diuen: si dec 100 euros el problema és meu, però si són 100 milions, el problema és del banc… Alguna cosa hauran de fer les autoritats europees sobre aquest punt.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Per què Lleida ja es troba en la cinquena onada?
–The Straits Times: Quant a les variants, la covid ha mostrat els seus millors trucs? (en anglès)
–Franceinfo: La pandèmia ha perdut trenta-sis anys d’igualtat entre dones i homes al món (en francès)
–Politico: L’ascens i la caiguda d’un “guariment miraculós” contra el coronavirus (en anglès)
–Público: Els EUA i tretze estats més critiquen l’informe de l’OMS sobre l’origen del coronavirus (en portuguès)
–The Atlantic: Hem de parlar sobre el vaccí d’AstraZeneca (en anglès)
–Euronews: La vaccinació dels nens és clau per a la immunitat de grup, diuen els experts. Quant falta perquè siguin vaccinats? (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Pfizer assegura que el seu vaccí és 100% eficaç en adolescents de dotze a quinze anys
–Salut encarrega un informe jurídic per a saber si la nova normativa estatal sobre màscares “col·lideix” amb la catalana
–Treball atribueix a l’atac informàtic al SEPE que el 32% de treballadors en ERTO encara no hagin cobrat l’ajut
–Sàmper avisa que es podria tornar al confinament comarcal després de Setmana Santa
–Les Illes no fan cabal del BOE i no exigiran l’ús de màscares en platges i piscines
–Formentera considera desproporcionat l’ús obligatori de la màscara a les platges
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Puc sortir de la meva comarca? Quins documents necessito?
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Setmana Santa 2021: quines restriccions hi haurà vigents?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)