Report diari sobre el coronavirus: Entren en vigor les noves restriccions i el confinament causa una fugida de París

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
30.10.2020 - 19:50
Actualització: 30.10.2020 - 19:54

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui ha començat el tancament perimetral de Catalunya i del País Valencià i el confinament de Catalunya Nord. Gran part del país s’encamina a dues setmanes de restriccions severes per a mirar d’aturar la segona onada de la covid-19 i rebaixar la pressió sobre els serveis sanitaris. A Catalunya, el 52% dels llits d’UCI ja estan ocupats per pacients de covid-19. La velocitat de propagació (Rt) ha baixat lleugerament, de l’1,32 a l’1,28, i el risc de rebrot ha pujat gairebé cinquanta punts, fins als 882. Al matí, el Departament de Salut ha obert la porta a un possible confinament domiciliari si les restriccions no funcionaven, per a la qual cosa caldria demanar autorització al govern espanyol.

A primera hora de la tarda, el departament ha informat que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, havia sortit de l’hospital perquè l’evolució era favorable, si bé haurà de continuar el tractament a casa els dies vinents.

Al vespre, diversos grups de manifestants, amb molta presència de joves, s’han concentrat contra les restriccions a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i s’han enfrontat als Mossos. La policia ha carregat contra els manifestants i els ha dispersat.

A París, hores abans de l’entrada en vigor del confinament, hi ha hagut un col·lapse impressionant a les carreteres per a sortir de la ciutat, amb 700 quilòmetres de cues a l’Illa de França.

Avui, el Consell ha aprovat el pressupost més expansiu de la història del País Valencià amb l’objectiu de combatre els efectes devastadors de la crisi econòmica. Serà de 25.627,55 milions d’euros, dels quals 14.000 milions es destinaran a la sanitat, l’educació i la igualtat.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 313.045 casos per PCR, 117.171 altes i 16.335 morts i hi ha 691 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 5.413 nous casos, 34 morts i 447 pacients a les UCI (en total, 227.984 casos per PCR, 40.948 altes i 14.008 morts);
País Valencià, avui hi ha 1.517 nous casos, 807 altes, 9 morts i 172 pacients a les UCI (en total, 61.642 casos per PCR, 58.006 altes i 1.824 morts);
Illes, avui hi ha 280 nous casos, 100 altes, 6 morts i 50 pacients a les UCI (en total,18.353 casos per PCR, 14.557 altes i 372 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 12 pacients a les UCI (en total, 401 casos, 283 altes i 56 morts);
Andorra, avui hi ha 98 nous casos, 117 altes, 2 morts i 10 pacients a les UCI (en total, 4.665 casos, 3.377 altes i 75 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 45.697.577 confirmats i 1.190.665 morts. Del total de casos, 33.139.247 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 9.247.512 casos i 234.614 morts;
–L’Índia, amb 8.130.040 casos i 121.599 morts;
–El Brasil, amb 5.499.875 casos i 159.104 morts;
–Rússia, amb 1.599.976 casos i 27.656 morts;
–L’estat francès, amb 1.282.769 casos i 36.020 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.264.517 casos i 35.878 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘El PIB de l’estat espanyol recupera el 59% de la caiguda per la covid-19’

El creixement del PIB de l’economia de l’estat espanyol ha estat del 16,7% intertrimestral, superior a les previsions oficials i dels gabinets privats, que eren al voltant del 13%. Aquest augment, més alt de l’esperat, sembla que respon a l’empenta forta del consum privat, amb un 20,7% de creixement, que ha sorprès els analistes, sense dubte, perquè les estimacions eren més baixes. També la inversió s’ha portat més bé que no es preveia, si més no, la part que no té a veure amb la construcció i l’habitatge.

És una bona notícia, però tampoc n’hi ha per a fer salts d’alegria. Ho dic perquè ja he vist mitjans que titulen que ‘Espanya ha sortit de la recessió’, com a fet concloent. Tot i que és veritat –no s’han superat més de dos trimestres de creixement negatiu– també ho és que el començament del quart trimestre, amb confinaments per tot arreu, no anima gaire a pensar que milloraran les previsions per a tot l’any, situades al voltant del -12% (el govern, un -9%). Ni tampoc que la recuperació sigui en forma de V, com ja hem comentat altres vegades. Sí que és clar que en el tercer trimestre s’ha recuperat un 59% del que s’havia perdut durant el primer semestre de l’any amb la covid-19. Això vol dir que encara queda un bon tros per a arribar als nivells d’abans de la pandèmia.

He fet alguns comptes sobre els sectors que permet l’avanç de l’INE i les dades de recuperació del terreny perdut –que són les més interessants– i són molt diferents els uns dels altres, si no he errat els càlculs. Així, per exemple, malgrat l’impuls del consum privat del tercer trimestre, ha recuperat el 59%, igual que el PIB, és a dir, que encara és molt enrere del punt de referència. Com a fet més positiu, hi ha la indústria manufacturera, que ha recuperat un 82%, de manera que és el sector que ha evolucionat més bé després de la forta caiguda del segon trimestre –llevat de l’agricultura, que ha continuat pujant.

La resta de sectors romanen a uns nivells de recuperació molt més baixos. La construcció, per exemple, és a un 60% d’abans de la pandèmia. Els tres sectors que estan més malament són: el d’activitats artístiques i recreatives, amb un 51%; el d’activitats professionals (molt lligat a l’activitat general) que presenta una recuperació del 50%; i el de comerç, transport i hostaleria, només amb un 42%. En aquests darrers és on els problemes són més forts, perquè tenen un denominador comú, el turisme, que ha desaparegut a l’estiu.

Tot plegat ha repercutit en l’ocupació. Això es veu en termes d’hores treballades, cosa que dóna una idea més adient que el de persones de l’EPA. Així, l’ocupació de l’economia, en termes interanuals d’hores treballades, ha disminuït un 6,2% i els llocs equivalents a temps complet decreixen un 5,5%, fet que significa un descens d’1,01 milions de llocs de feina equivalents a temps complet en un any.

La situació de l’estat espanyol tampoc no surt gaire ben parada de la comparació amb els nostres veïns en el creixement del tercer trimestre sobre l’anterior. Hem de partir de la base que, en el segon trimestre, a l’estat espanyol, la davallada va ser la més gran de la zona euro, la qual cosa significa partir d’una base més baixa. Doncs bé, així i tot, l’estat espanyol ha crescut menys que el francès (18,2%) i pràcticament igual que l’italià (16,7%) i més respecte a la mitjana europea (12,7). I dic que no n’ha sortit gaire ben parat perquè, en taxes interanuals, la caiguda del PIB és del 8,7%, mentre que la mitjana europea és la meitat (-4,3%). I també gairebé dobla Itàlia (-4,7%) i França (-4,3%).

En definitiva, la dada del creixement presentada per l’INE és millor de la que s’esperava –suposant que no canviïn aquest avanç–, però veient com van les coses aquests dies, només podem dir que som a la cua d’Europa i que ens queda molt per fer.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Fernando González Candelas: ‘En aquesta segona onada, el virus no és menys letal, però n’hem après el comportament’
–BBC: Les incògnites més grans d’un món laboral post-pandèmic (en anglès)
–Franceinfo: Covid-19: i si el pangolí no hi tingués res a veure? (en francès)
–The Economist: La pandèmia pot conduir a menys nadons als països rics (en anglès)
–Infobae: Per què hi ha persones amb la covid19 que no tenen cap símptoma? (en castellà)
–The Local: A tot Europa: el ressorgiment implacable del coronavirus causa malestar i desesperació (en anglès)
–The Guardian: Lliçons d’Estònia: per què destaca en l’aprenentatge digital durant la covid (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

María José Carcelén: ‘Ens donen un tracte de delinqüents!’
El Consell aprova els pressupostos més expansius de la història per afrontar les conseqüències de la pandèmia
Gemma Humet: ‘La cultura queda tocada de mort’
[VÍDEOS] Aldarulls al centre de Barcelona en una protesta contra les restriccions per la covid-19
Argimon deixa l’hospital una setmana després i continuarà el tractament a casa
Què has de tenir en compte si fas les proves del C1 de la JQCV
Salut instarà l’estat a considerar el confinament domiciliari si les restriccions no funcionen
S’ajorna l’Assemblea de Representants del Consell per la República
Col·lapse històric a París hores abans del segon confinament


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor