Report diari sobre el coronavirus: Europa tanca les fronteres per evitar la circulació de la nova variant

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

30.11.2021 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Els estats de la Unió Europea han augmentat les restriccions per a viatjar per a controlar la propagació de la nova variant òmicron, després d’uns mesos marcats per haver flexibilitzat progressivament les mesures a mesura que creixia el percentatge de vaccinats.

El govern espanyol ha decidit de restringir els vols procedents del con sud de l’Àfrica, que inclou Botswana, Eswatini, Lesotho, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica i Zimbàbue, a partir de demà passat i fins el 15 de desembre. Els vols seran restringits a passatgers de l’estat espanyol o Andorra. A més, a partir de demà, solament podran entrar a l’estat espanyol els britànics totalment vaccinats. L’estat francès va prohibir l’arribada de vols procedents de Sud-àfrica el 26 de novembre, una mesura que també van aplicar Itàlia i Grècia.

El Regne Unit ha endurit les mesures i ara requereix que tothom que hi arribi es faci una prova PCR abans del final del segon dia i que romangui aïllat fins que no en sàpiga el resultat. Àustria, que té aplicat un confinament, ha reforçat encara més les mesures i prohibeix totalment l’entrada de turistes almenys fins el 13 de desembre, mentre que Alemanya ha decidit que tan sols els ciutadans del país podran entrar en vols procedents de l’Àfrica i hauran de fer dues setmanes de quarantena, tant si estan vaccinats com si no.

Portugal també endureix les restriccions per a viatjar. Fins ara, demanava el certificat covid per a entrar-hi, amb una prova PCR o el certificat de vaccinació, però a partir de demà els vaccinats també hauran de presentar una prova negativa. Per la seva banda, Grècia sancionarà amb cent euros al mes els més grans de seixanta anys que no es vulguin vaccinar i diu que els diners recaptats seran invertits en la construcció d’hospitals.

Tot i les noves mesures de viatge, és molt probable que la variant òmicron faci temps que circula per la Unió Europea, perquè avui els Països Baixos han explicat que havien detectat la nova variant en una prova feta el 19 de novembre. A escala mundial, la prova més antiga en què s’ha detectat és del 9 de novembre i Sud-àfrica va alertar el món el dia 24. Per tant, les restriccions potser arriben massa tard.

D’ençà del primer avís, els estats han començat a identificar com més va més casos a través de les proves de seqüenciació gènica. De fet, avui s’ha comunicat que els dos casos sospitosos que hi havia a Barcelona molt probablement són de l’òmicron, malgrat que no se sabrà definitivament fins divendres.

A Andorra avui s’han anunciat noves mesures arran d’un augment d’infeccions que ha fet que la incidència acumulada d’aquests darrers catorze dies sigui de 1.558 casos per cada 100.000 habitants. El lleure nocturn es torna a tancar, es redueix el topall de comensals per taula en restaurants i bars a sis persones en interiors i deu en exteriors i la màscara serà obligatòria per als més grans de sis anys tant en interiors com en exteriors.

A més, es posarà el vaccí de reforç a tothom que faci més de sis mesos que va rebre la segona dosi, es donaran dues proves a tota la població durant el mes de desembre i es faran proves de franc i sense cita a l’antiga plaça dels Braus.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.661.966 casos i 33.630 morts, i actualment hi ha 256 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 262.726.231 casos confirmats i 5.229.445 morts. Del total de casos, 237.235.502 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 49.308.860 casos i 801.486 morts;
–L’Índia, amb 34.587.822 casos i 468.980 morts;
–El Brasil, amb 22.084.749 casos i 614.428 morts;
–Regne Unit, amb 10.228.772 casos i 144.969 morts.
–Rússia, amb 9.636.881 casos i 275.193 morts.

–L’estat francès, amb 7.628.327 casos i 119.016 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.164.184 casos i 88.052 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor