Report diari sobre el coronavirus: Tornen les proves en massa i la vaccinació a l’estat francès ja té les fases detallades

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

30.11.2020 - 19:50
Actualització: 30.11.2020 - 19:52

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El pla de vaccinació de l’estat francès, tal volta un dels més detallats de la Unió Europea, s’ha concretat encara més avui amb les recomanacions de l’Alta Autoritat Sanitària. Segons el president Emmanuel Macron, els ciutadans podrien començar a rebre dosis molt aviat: a final de desembre o principi de gener. El pla preveu de no fer obligatori el vaccí per no sembrar més desconfiança. Tindrà cinc fases d’actuació, que ja han estat precisades. En la primera hi entrarà personal i gent gran de residències i treballadors d’UCI que siguin de risc. En la segona etapa, els més grans de setanta-cinc anys; seguint pels qui en tinguin entre 64 i 74 i malalties i, finalment, la gent d’aquestes edats sense malalties i els treballadors sanitaris amb malalties o més de 50 anys. En la tercera, es vaccinaran totes les persones de risc que no formin part de cap dels grups de les dues fases anteriors. I en la quarta i la cinquena serà el torn de la resta de la població, començant pels treballadors més exposats al públic.

Precisament, la farmacèutica Moderna ha anunciat que el seu vaccí contra la covid, l’ARNm-1273, ha superat la fase 3 del desenvolupament amb una eficàcia del 94,1% i que avui mateix tenien previst de demanar l’aprovació condicional de l’Agència Europea del Medicament i una autorització d’ús d’emergència de l’Administració d’Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA). La farmacèutica publicarà les dades de la fase 3 en una revista científica.

Al Principat, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director de la Unitat de Control del Coronavirus a Catalunya, Jacobo Mendioroz, han matisat les paraules del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que havia dit en una entrevista que per Nadal les reunions “seran de deu” persones i no pas de sis. “Això ja ho podem dir perquè és al nostre pla de reobertura”, ha dit. Vergés i Mendioroz han refusat de confirmar-ho clarament i han avisat que aquest canvi anirà supeditat al fet que els indicadors continuïn baixant. El departament encara delibera si els nens s’han d’incloure en aquesta limitació. Mentrestant, continua la represa de l’estratègia de les campanyes de proves en massa focalitzades en municipis. Avui, Vergés n’ha anunciades a Barcelona i a divuit municipis més.

En el terreny econòmic, avui el Fons Monetari Internacional ha empitjorat els pronòstics econòmics de l’eurozona per la segona onada de covid i ara preveu que els governs hagin d’aplicar les mesures fiscals de suport “generalitzat” a l’economia durant “més temps del que és previst”. La directora gerent de l’entitat, Kristalina Georgieva, ha instat els estats de la zona euro més endeutats, com ara l’espanyol, a aprofitar els fons europeus. A més, la CECOT ha alertat la ministra espanyola de Treball, Yolanda Díaz, que el 32% de les empreses que han presentat ERTO tenen personal que encara no ha cobrat. I el govern del Principat ha obert finalment el registre previ per als ajuts extraordinaris als autònoms, que encara s’han de perfilar.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 422.777 casos, 18.822 morts i hi ha 813 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 63.320.558 confirmats i 1.469.482 morts. Del total de casos, 43.787.101 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 13.760.186 casos i 273.160 morts;
–L’Índia, amb 9.457.551 i 137.517 morts;
–El Brasil, amb 6.317.049 casos i 172.866 morts;
–Rússia, amb 2.295.654 casos i 39.895 morts;
–L’estat francès, amb 2.218.483 casos i 52.325 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.646.192 casos i 44.668 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Menys demanda de personal per a aquestes festes’

La setmana passada vam saber que enguany El Corte Inglés no contractarà gent per a les festes de Nadal. Habitualment, a tot l’estat espanyol contractava per a unes setmanes uns 8.000 treballadors, i enguany ha dit que no. De fet, per aquestes dates, les contractacions ja s’havien tancat. La notícia és que no agafarà gent per Nadal per primera vegada a la seva història. L’empresa continuarà aplicant això que denominen “mobilitat funcional”, és a dir, el trasllat temporal d’alguns treballadors als centres on calgui per reforçar les tasques que ho requereixin. De fet, en aquests mesos, hi ha hagut moments en què han aplicat tancaments intermitents d’acord amb els sindicats. I si això ho fan aquests magatzems emblemàtics, cal pensar que són pocs els comerços que requereixin treballadors per a aquests dies.

Els motius són de dues classes, legals i conjunturals. Podríem dir que mentre un obliga a no contractar, els altres són arguments de pes per a no fer-ho. En anys normals, aquesta és una bona època per a l’ocupació, i els treballs estacionals solen millorar força les xifres globals. Però enguany les empreses que hagin recorregut a un ERTO no poden contractar nous professionals si volen mantenir els ajuts. Segons càlculs d’Adecco, aquesta campanya hi haurà vora un 15% de contractacions menys del que és habitual a tot l’estat espanyol, i també a Catalunya. Per Randstad, en canvi, la baixada serà més forta, vora un 34%.

Però aquest no és l’únic motiu per a no contractar. Per als comerços que no tinguin un ERTO també hi ha arguments de molt de pes. Un dels més importants és que, amb els centres comercials tancats a Catalunya –encara que s’espera que els obrin a partir del dia 7– hi ha moltes botigues que no fan calaix des de fa setmanes i que no tindran una motivació excessiva per a contractar. A més, queda l’aspecte de la cabuda reduïda, que afecta tot el comerç, i sense la perspectiva d’aglomeracions ni botigues plenes de clients per atendre, no té gaire sentit tenir més personal.

Moltes botigues sí que activaran tot o part del personal que tenen en l’ERTO durant unes setmanes i, després, el tornaran a incloure dins l’expedient. El president de RetailCat, Joan Carles Calbet, creu que, tal com van les coses, el més lògic seria que els ERTO continuessin després del 31 de gener. “Heu de pensar que gairebé un 90% d’establiments tenen obert un ERTO”, em diu. La directora general de Comertia, Elisabet Vilalta, per la seva banda, fa una matisació en aquest punt. “Molts supermercats i botigues d’alimentació bàsica contractaran personal de reforç durant aquestes festes, perquè les perspectives de feina que tenen en aquest sector concret són positives, gràcies a l’augment del menjar a les llars. També es contractarà més gent, d’un perfil diferent, per atendre el comerç en línia a altres sectors.”

I ja que parlo amb ells, no em puc estar de demanar-los com ha anat el Black Friday, del qual s’ha fet tanta propaganda. “Ha estat molt més fluix que l’any passat. Divendres per la pluja, dissabte hi havia més gent als carrers però poques vendes i diumenge van obrir pocs establiments. El confinament perimetral dels caps de setmana ha estat la cirereta del pastís, perquè molta gent ve de fora aquests dies a comprar i ara no ha pogut”, em diu Calbet. Vilalta és del mateix parer: “Fluix, molt fluix. Les compres d’aquest dia es concentren sobretot en moda, parament de la llar i electrònica i moltes botigues d’aquests sectors es troben en centres comercials que han estat tancats. L’únic que ha funcionat a les nostres empreses associades és el comerç en línia.” Les primeres estimacions que fa Comertia de vendes és d’una baixada del 36% respecte a l’any passat.

Així van les coses al comerç, tot esperant menys restriccions en la campanya de Nadal.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Guardian: La vida després de la covid: serà igual el nostre món? (en anglès)
–Franceinfo: Cinc coses que cal saber sobre el pla de vaccinació francès (en francès)
–Stat: Divisió entre els funcionaris nord-americans sobre quan seran disponibles les primeres dosis del vaccí i per a qui (en anglès)
–Corriere della Sera: El segon confinament ha funcionat millor, hem trobat la fórmula “correcta”? (en italià)
–Euronews: L’extrema dreta europea utilitza les restriccions contra la covid com a nova via d’agitació? (en anglès)
–BBC: L’antic comerç que ha sobreviscut a la covid (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Moderna demanarà avui autorització per a distribuir el vaccí, que afirma que té una eficàcia del 94,1%
Salut reforça l’estratègia de les campanyes de proves en massa i en convoca a Barcelona i a divuit municipis
Argimon assegura les trobades de deu persones durant les festes
El govern obre el registre previ per als ajuts extraordinaris als autònoms
La CECOT alerta que el 32% de les empreses que han presentat ERTO tenen personal que encara no ha cobrat


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Què passarà a partir del 23 de novembre? Així és el pla de reobertura a Catalunya
Nadal amb restriccions: deu a taula i confinament nocturn
Quan podré sortir del meu municipi el cap de setmana?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor