Report diari sobre el coronavirus: La tornada a l’escola serà amb mesures més suaus. Catalunya anuncia el protocol nou

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

30.08.2021 - 19:50
Actualització: 30.08.2021 - 20:02

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El país començarà el curs escolar amb unes restriccions més flexibles respecte de l’any passat. Precisament, avui el govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat el protocol covid per al curs 2021-22 a les escoles i instituts. El conseller d’Educació, Josep González i Cambray, i el de Salut, Josep Maria Argimon, han detallat que moltes de les mesures del curs passat es mantenen: la presencialitat a totes les etapes, l’organització en grup bombolla estables, ventilació constant de les aules, rentada de mans freqüent i el moviment d’alumnes dins el centre en els fluxos de circulació establerts. Ara, hi ha unes altres mesures que es modifiquen respecte del curs passat. Per exemple, ja no caldrà mantenir una distància de seguretat d’1,5 metres entre alumnes de la mateixa bombolla. Tampoc no es prendrà la temperatura abans d’accedir al recinte i s’elimina l’interval obligatori de deu minuts entre cada grup per a entrar a classe. Quant a l’obligatorietat de dur màscara, el govern ha explicat que la mesura continuarà vigent llevat dels grups de convivència estable d’educació infantil. Tanmateix, quan estiguin en espais a l’aire lliure podran treure-se-la sempre que es relacionin amb el seu grup bombolla.

Un dels canvis més destacats d’enguany és que els adolescents que estiguin vaccinats del tot i hagin estat contacte estret d’un positiu, no hauran de fer cap mena d’aïllament i, per tant, podran continuar anant a classe. Ara, els alumnes que no estiguin vaccinats o només tinguin una primera dosi hauran de romandre a casa. Aquesta mesura no serà vigent a l’educació infantil i primària, en què tota la classe s’haurà de confinar si es confirma un positiu per covid.

Al País Valencià, els alumnes tornaran a classe el dimecres, 8 de setembre, i mantindran l’ús de la màscara, la ventilació a les aules i la neteja de mans. Els alumnes d’educació infantil, primària i especial s’organitzaran en grups de convivència estable, dins els quals no hauran de mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres. En canvi, a l’ESO, els alumnes de primer i segon sí que l’hauran de mantenir. També serà així per als alumnes de tercer i quart d’ESO, batxillerat i FP; però si empitjora la situació epidemiològica, es pot augmentar la distància.

L’endemà, el 9 de setembre, serà el torn dels alumnes andorrans de primera ensenyança. Els de primer cicle de segona ensenyança hi tornaran el 10 i els de segon cicle, el 13. De manera voluntària, s’oferiran proves d’antígens a tots els alumnes a partir del segon cicle de primera ensenyança o equivalent, docents i personal administratiu. La primera prova es farà el primer dia de classe i la segona, durant la setmana del 24. Durant el curs es faran proves en massa periòdiques, dirigides als alumnes que no estiguin vaccinats. Tanmateix s’organitzaran en unitats de convivència segons la disponibilitat d’espais.

A les Illes, les escoles i instituts obriran el 10 de setembre amb el repte de mantenir el bon registre del curs anterior, en què no va haver de tancar cap centre escolar. Com a la resta del país, serà obligatori l’ús de la màscara, neteja i ventilació. Quant a les relacions entre alumnes i la distància de seguretat, s’aplicarà el mateix criteri que al País Valencià.

Per una altra banda, el govern de la Generalitat de Catalunya també ha parlat de la reobertura del lleure nocturn, després de l’ultimàtum del TSJC per a justificar-ne el tancament. Pere Aragonès vol que el sector continuï tancat mentre Catalunya venç la cinquena onada i supera el començament del curs escolar. A més, ha dit que el govern no es proposava de demanar el passaport covid per accedir en alguns establiments, tal com passa en uns altres països europeus.

El curs 2021-22 començarà amb les activitats extraescolars permeses. Recomanen que comencin el mes d’octubre i tinguin un límit de deu alumnes per cada activitat, però segons l’espai la xifra pot ser de quinze. Totes les activitats esportives seguiran les mateixes mesures que les previstes per als esports de competició.

A les Illes, el govern ha aprovat de reduir una hora les limitacions nocturnes a Mallorca i ampliar l’ocupació a les taules: vuit persones a l’exterior i dotze a l’interior. Justifiquen les noves mesures per la millora de la situació de la pandèmia. Les reunions socials i les activitats de lleure estaran prohibides de 2.00 a 6.00 a partir d’avui, una hora més tard que no fins ara.

Quant als vaccins, la Unió Europea ha optat per tancar fronteres als viatgers procedents dels Estats Units que no estiguin vaccinats. La decisió coincideix amb un repunt de casos al país, que manté la porta tancada als ciutadans europeus d’ençà del començament de la pandèmia. Europa va reobrir fronteres amb els EUA el mes de juny i feia mesos que reclamava reciprocitat. La UE també restringirà l’entrada als no vaccinats provinents d’Israel, el Líban, Montenegro i la República de Macedònia del Nord.

Precisament, avui l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat d’un augment de contagis per coronavirus a Europa aquestes darreres setmanes. L’organització ho atribueix a la presència de la variant delta, que és més contagiosa, el relaxament de les restriccions i l’augment de la mobilitat durant les vacances d’estiu. El director regional de l’OMS a Europa, Hans Kluge, avisa que hi podria haver 236.000 morts fins el primer de desembre. Per una altra banda, ha lamentat que uns quants països europeus tenen uns índexs de vaccinació molt baixos, al voltant del 10%.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.539.524 casos i 32.464 morts, i actualment hi ha 593 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 217.491.796 casos confirmats i 4.519.208 morts. Del total de casos, 194.433.811 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 39.672.109 casos i 654.715 morts;
–L’Índia, amb 32.765.418 casos i 438.546 morts;
–El Brasil, amb 20.741.815 casos i 579.330 morts;
–Rússia, amb 6.901.152 casos i 182.429 morts.
–Regne Unit, amb 6.757.650 casos i 132.485 morts.

–L’estat francès, amb 6.742.488 casos i 114.210 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.847.298 casos i 84.146 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

A quins municipis del país s’ha decretat el confinament nocturn? Tota la informació
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Com demanar hora per a vaccinar-se? Tots els detalls


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor