03.12.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Les imatges de cues multitudinàries per a vaccinar-se són com més va més freqüents a mesura que s’activa el certificat covid a tot el país. Avui, al punt de vaccinació mòbil instal·lat a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València s’ha desbordat la previsió i han hagut de reposar tots els vaccins que s’hi havien dut. També hi ha instal·lats punts similars al centre comercial la Salera de Castelló, al centre Plaça Mar d’Alacant i a l’Aljub d’Elx.
A Barcelona s’han vist situacions similars, amb llargues cues a la Fira de Barcelona, l’Hospital de Sant Pau i la Maquinista, on hom pot vaccinar-se sense cita. Si fa un parell de setmanes, entre el 9 i el 15 de novembre, es van posar 26.713 dosis (11.886 primeres i 14.827 segones), entre el 23 i el 29 de novembre se n’han posades 73.413 dosis, de les quals 28.050 són primeres dosis i 45.363 segones.
Aquesta mitjanit, entra en vigor el certificat covid al País Valencià, i el Consell ha previst multes que van de 60 euros a 30.000 en cas d’incompliment. A Catalunya, ja ha entrat en vigor l’ampliació de l’ús del certificat covid, que des d’avui també afecta restaurants, bars, gimnasos i residències, a més del lleure nocturn. Aquests darrers dies s’han descarregat dos milions i mig de certificats.
I a les Illes, el certificat covid es començarà a demanar demà a restaurants i bars. Ell govern de Francina Armengol ha informat que la web per a verificar el certificat covid ja s’ha activat. El sistema permet d’escanar el codi QR del certificat covid i comprovar que és autèntic. A Mallorca, Eivissa i Formentera hi ha decretat el nivell 1 i el certificat es demana a residències, lleure nocturn i bars i restaurants de més de cinquanta persones, mentre que a Menorca s’ha passat al nivell 3 i, per tant, també es demanarà a cinemes, gimnasos, circs i acadèmies de ball. A Menorca preocupa especialment la situació a les escoles, amb uns vuit-cents alumnes confinats.
Avui, la Conselleria de Salut ha confirmat el segon cas de la variant òmicron a les Illes. Un home de trenta-un anys procedent de Sud-àfrica que es troba aïllat a l’hotel pont Palma Bellver, on farà quarantena durant deu dies, atès que no té residència a Mallorca.
Per una altra banda, ni València ni Palma ni Barcelona no faran cap gran celebració de Cap d’Any, amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. Aquell vespre, la plaça de l’Ajuntament de València es tancarà a les 23.00 per evitar que s’hi facin celebracions espontànies. Tampoc hi haurà cap festa multitudinària a la plaça de Cort de Palma ni a Barcelona, que preveu de fer celebracions descentralitzades.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 1.678.059 casos i 33.682 morts, i actualment hi ha 282 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
La píndola de Jordi Goula: Treure els estalvis del mitjó i sortir, socialitzar, comprar…
Pocs anys recordo haver vist una campanya publicitària tan intensa i extensa com s’ha fet enguany per al Black Friday. Un divendres teòric, perquè moltes empreses van allargar-lo una setmana o, fins i tot, un mes. S’ha volgut escalfar el consum. Els grans ho necessitaven perquè tenien molt d’estoc. Però em sembla que no calia engrescar gaire el personal, perquè molta gent tenia ganes de viure un esclat consumista, abans no torni a aparèixer una experiència negativa –la por hi és–, com la que avui viuen els austríacs confinats, per exemple. Sortir, socialitzar, comprar i treure del mitjó una part dels estalvis fets forçadament durant molts mesos. Era això. I sembla que els publicistes han fet diana.
Així ho diu l’indicador de vendes dels establiments de Comertia, que ha fet un salt espectacular, amb un creixement del 7,2% aquest novembre en comparació amb el mateix mes de l’any 2019. Aquestes dades es reparteixen entre un 60% d’empreses que ha augmentat les vendes, un 5% que les ha mantingudes i un 36% que les ha disminuïdes. En aquest creixement tan important, hi té un pes decisiu el darrer Black Friday, que ha tancat amb un increment de vendes estimat del 16,6% respecte del 2019. Un creixement molt alt que segurament ha superat les expectatives de molts empresaris de Comertia. Són dades que han fet públiques aquest migdia i que aporten informació interessant sobre la situació actual.
El repartiment sectorial de l’alça no ha estat uniforme. Respecte del mateix mes del 2020, veiem que es manté un clar auge del consum en àrees que porten implícit el fet de gaudir de la vida, com la restauració, que ha triplicat les vendes en relació amb el mateix mes de l’any anterior (320,1%), o el lleure i la cultura, amb un creixement de tres dígits, també (174,5%). L’augment destacat en altres sectors com la moda (80,4%) l’alimentació no bàsica (42,5%) i els complements de la persona (28,3%) també segueixen aquest mateix esperit de recuperar el temps perdut.
Dit això, em sembla important la comparació que es fa dels sectors envers el novembre del 2019. D’aquesta manera, es pot observar que som a punt de recuperar la normalitat en el consum previ a la pandèmia: només falta la restauració, amb unes vendes un -3,8% per sota del mateix mes de l’any 2019, dada que pot ser explicada per la manca de turisme. Tota la resta de categories, en canvi, presenta creixements respecte del mateix mes de l’any anterior a la covid-19.
Les vendes en línia han continuat tenint el seu paper, amb un creixement de mitjana del 149% el mes de novembre respecte del mateix mes del 2019 i duplicant les vendes del mes anterior. En conjunt, el pes de la venda en línia de les marques de Comertia representa, de mitjana, un 6,7% sobre la facturació total. Concretament, per categories, pesen més en la moda (9,8%) que continua essent el sector capdavanter, seguit de la restauració (5,7%), els complements de la persona (5,4%), l’automoció i serveis (4%), la llar (3,9%), l’alimentació (3,5%) i el lleure i la cultura (3,2%).
Arribats a aquest punt, cal demanar-se si les fortes vendes d’aquestes darreres setmanes es notaran a la resta de la campanya de Nadal. La resposta és desigual. Hi ha de tot. Per al pont de la Puríssima, la previsió del 50% dels empresaris és mantenir les vendes de l’any 2019; un 25% considera que seran bones, però que notaran el descens de turisme; l’11% augura unes vendes molt bones perquè el calendari del pont acompanya, i, per últim, un 14% creu que seran fluixes perquè la gent ja ha fet compres durant el Black Friday. I quant a la previsió de vendes per la campanya de Nadal, el 34% dels empresaris es mostra menys optimista, sobretot per l’arribada de la nova variant del virus i els problemes amb els subministrament. Tanmateix, el 38% de les empreses estima que mantindrà estables les vendes i el 28% restant assegura que els anirà millor que l’any 2019.
A tot el món, les darreres xifres són de 264.798.834 casos confirmats i 5.254.353 morts. Del total de casos, 238.711.967 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 49.718.525 casos i 806.409 morts;
–L’Índia, amb 34.615.757 casos i 470.115 morts;
–El Brasil, amb 22.118.782 casos i 615.225 morts;
–Regne Unit, amb 10.379.647 casos i 145.424 morts.
–Rússia, amb 9.736.037 casos i 278.857 morts.
–L’estat francès, amb 7.773.530 casos i 119.330 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.202.958 casos i 88.159 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Politico: Us expliquem les restriccions de viatge país a país d’Europa (en anglès)
–Euronews: Els estats avancen cap a la vaccinació obligatòria? (en anglès)
–Infobae: Per als científics sud-africans, els vaccins protegeixen contra els quadres greus d’òmicron (en francès)
–Vox: Per capturar variants com l’òmicron, el món ha de seqüenciar molts més gens de virus (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
–Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
–Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)