Report diari sobre el coronavirus: Catalunya obre la vaccinació a la franja de 12 anys a 15. Ja hi ha 177 municipis amb confinament nocturn

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

03.08.2021 - 19:50
Actualització: 03.08.2021 - 19:58

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Departament de Salut català activa aquesta setmana la vaccinació d’adolescents entre 12 anys i 15. A partir de dimecres, els pares dels menors podran demanar hora a través de la pàgina web. Se’ls administraran els vaccins de Pzifer i Moderna, que són els que tenen l’autorització de l’Agència del Medicament per a ser injectats als menors. Salut recorda que els menors de 16 anys han d’anar a vaccinar-se acompanyats dels pares o el tutor legal.

A més, el govern català ha anunciat la pròrroga del confinament nocturn dues setmanes més. La mesura afectarà tots els municipis de més de 5.000 habitants que tinguin una incidència de més de 250 casos per cada 100.000 habitants aquests darrers set dies. Fins ara, la mesura s’aplicava als municipis que tenien una incidència de més de 400 casos per cada 100.000 habitants. La nova mesura afecta ara 177 municipis en total.

Alemanya oferirà una tercera dosi del vaccí contra la covid-19 a la població vulnerable a partir del setembre. Els ministres de Salut dels setze lands alemanys van aprovar ahir unànimement un pla per a començar a administrar una tercera dosi a la gent gran i als considerats de risc.

Avui també s’ha sabut que els més grans de seixanta-cinc anys que no han passat la covid i han estat vaccinats generen menys anticossos neutralitzants que no aquells que sí que han passat la malaltia. Els que no han estat infectats tenen nivells molt baixos d’anticossos protectors tres mesos després d’haver-se vaccinat completament, segons que diu un estudi de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Atenció Primària Metropolitana Nord.

Els investigadors diuen que els resultats posen de manifest la necessitat de fer un seguiment constant de la resposta immunitària del col·lectiu i, si cal, adaptar el calendari de vaccinació per aconseguir un nivell més alt d’anticossos que els protegeixin de la infecció. Això obre la porta del debat del tercer vaccí per a reforçar els nivells d’anticossos, una estratègia per la qual ja aposten Israel i Alemanya ho farà a partir del setembre.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.480.245 casos i 31.572 morts, i actualment hi ha 669 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 199.902.046 casos confirmats i 4.254.171 morts. Del total de casos, 180.308.147 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 35.902.925 casos i 629.927 morts;
–L’Índia, amb 31.732.703 casos i 425.388 morts;
–El Brasil, amb 19.953.501 i 557.359 morts;
–Rússia, amb 6.334.195 casos i 160.925 morts.
–L’estat francès, amb 6.151.803 casos i 111.936 morts;

–A l’estat espanyol hi ha 4.523.310 casos i 81.773 morts.


La píndola de Jordi Goula: “El 70% dels nous afiliats de l’estat espanyol del juliol són dels Països Catalans”

L’estacionalitat forta del mes de juliol fa que, en sectors molt vinculats directament al pic d’activitat turística, hi hagi creixements importants de l’ocupació. Enguany no ha estat una excepció. Els tres sectors en què les xifres d’afiliació han crescut més marcadament són l’hostaleria, les activitats sanitàries i el comerç. En hostaleria, l’augment va ser de gairebé 73.000 persones el juliol, fet que implica una millora per a un sector que encara és lluny de la situació pre-crisi –recordem que encara té 133.000 persones en ERTO. Les activitats sanitàries han tingut gairebé 50.000 afiliats més –és un sector que normalment fa reforços de plantilla a causa de l’afluència estacional de turistes–, i el comerç n’ha tingut gairebé 46.000 més el juliol gràcies als pics de vendes que d’aquests mesos per les rebaixes i el turisme.

En canvi, hi ha uns altres sectors que destrueixen ocupació durant els mesos d’estiu. El cas més significatiu és el de l’educació, que ha disminuït la xifra d’afiliats en 112.000 durant el juliol, als quals s’afegiran els del mes d’agost, en què també hi ha baixada. En definitiva, l’augment d’afiliació neta desestacionalitzada, ha estat de 133.500 persones, i els afiliats mitjans, 91.500. Farem servir aquesta darrera dada perquè és la que es publica per regions.

Randstad ha recollit aquestes dades per tot l’estat espanyol i, malgrat ser estacionalment bones, val a dir que aquest mes superen tots els anteriors. Quan he llegit el comunicat del Ministeri de la Seguretat Social espanyol, la cosa que m’ha cridat més l’atenció és que el 71% de les noves afiliacions de l’estat espanyol del juliol provenen dels Països Catalans –gairebé les tres quartes parts. Sembla obvi que el turisme ha estat decisiu, però no per això és menys destacable. Al Principat, s’han afiliat el 33,3% del total de l’estat espanyol; a les Illes, el 25%, i al País Valencià, el 12,5%. Malauradament no es pot aprofundir gaire més en les dades detallades perquè el ministeri no les publica i l’Idescat sempre triga uns dies a fer-ho.

El juliol ha estat un mes bo en el mercat laboral. En el cas català, també destacaria que els treballadors afectats per un ERTO han baixat d’un 31% respecte del mes anterior; que l’atur registrat ha caigut un 8,4% i que les afiliacions han pujat un 0,88%. La lectura que cal fer de totes tres dades és molt positiva. Vegem-la. Les 27.000 persones que han sortit de l’ERTO poden haver anat a la desocupació o tornat a l’empresa. Si la desocupació ha baixat de 37.500 treballadors, vol dir que hi poden haver anat uns quants, però, en tot cas, minoritàriament i molts més n’han sortit. Finalment, cal recordar que dins els 3,5 milions d’afiliats catalans hi ha inclosos els 62.000 que encara són en ERTO –tampoc no compten com a desocupats. El fet que el nombre d’afiliats hagi pujat de 30.500 vol dir que és gent nova. És a dir, el triangle clau de l’ocupació s’ha comportat molt positivament a Catalunya el juliol.

Cal fer algun comentari sobre aquestes dades per a situar-les al context correcte. Així, segons la nota de l’Observatori del Treball de la Generalitat, d’ençà de l’any 2010, la desocupació registrada ha tingut descensos el mes de juliol –excepte el 2019 (+0,4%)– i, enguany, registra la caiguda més intensa i voluminosa un mes de juliol de la sèrie històrica disponible –que comença el 1996. Cal valorar-ho.

En comparació amb el mes de juny, la desocupació ha caigut intensament en tots els col·lectius analitzats. Per sexe, els homes han tingut un descens més intens (-9,9%) que no pas les dones (-7,3%). Per edat, la població jove menor de vint-i-cinc anys té la reducció més intensa de tots els col·lectius (-21,3%). En canvi, el descens entre les persones de 25 anys i més és del 7,5%.

Encara tenim poques dades sobre les afiliacions a Catalunya, però l’Observatori del Treball destaca que d’ençà que va començar la sèrie històrica disponible –l’any 2004–, el mes de juliol sempre ha registrat creixements intermensuals d’afiliació; i el d’enguany és el segon més alt d’ençà del 2006, només superat pel de l’any passat.

Quant als treballadors afectats per ERTO, el juliol han estat l’1,8% del total d’afiliacions a final de mes a Catalunya i el 18,8% de tot l’estat espanyol –331.486 persones. També ha baixat molt el nombre d’empreses que tenen un expedient temporal obert. Concretament, d’un 24%. La mena d’empresa amb ERTO obert a Catalunya és més petita que no pas la mitjana de l’estat espanyol. Aquí, és de 3,5 treballadors, i a l’estat espanyol, de 5,3.

Però les xifres laborals bones del juliol no ens han de fer oblidar que tenim per endavant molts obstacles i molt seriosos. Tan sols un exemple. La directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, aquest migdia deia: “La desocupació de llarga durada afecta el 63,3% dels desocupats. Preocupa especialment l’augment de la durada mitjana de la demanda, que és de 14,8 mesos, més del doble respecte de l’any anterior i el valor més alt d’aquests darrers deu anys, amb una taxa de permanència més gran en les dones i que creix amb l’edat.” Però, tot i ser conscients d’aquesta i moltes dificultats més, el juliol ha estat un pas endavant en la recuperació…


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

A quins municipis del país s’ha decretat el confinament nocturn? Tota la informació
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Com demanar hora per a vaccinar-se? Tots els detalls


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor