29.09.2020 - 19:50
|
Actualització: 29.09.2020 - 19:55
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, fins ara havia evitat de pronunciar-se sobre la situació de Madrid, però avui ha parlat clar. ‘El virus circula a Espanya, a Europa i a Madrid i com que Catalunya no és cap illa, si no es fa res a Madrid tots tindrem un problema’, ha dit. Ha afegit que no demanava pas de tallar connexions, ‘però sí de prendre decisions, perquè des de fa una setmana llarga es mareja la perdiu’.
També ha anunciat que allarga quinze dies més les restriccions a Girona i Salt per frenar els contagis de la covid-19. Les restriccions impliquen, per exemple, de reduir al 50% la capacitat de bars i restaurants, prohibir el consum a la barra i limitar clients als comerços.
Avui s’ha sabut que la velocitat de contagi havia baixat per sota d’1 a Catalunya: és de 0,94, segons l’últim balanç del Departament de Salut. Fa 24 hores era d’1,07. El risc de rebrot també ha disminuït fins a 163,43, nou punts menys que no ahir.
Finalment, els sindicats i la patronal han acceptat la proposta del govern espanyol d’allargar els ERTO, que s’aprovarà demà al consell de ministres. Les empreses de sectors més afectats podran acollir-se a la renovació dels expedients amb unes exoneracions de les quotes de la Seguretat Social que oscil·laran entre el 75% i el 85%, segons si són grans o petites. A més, s’adapten els ERTO per a companyies que tinguin restriccions per motius sanitaris, amb exoneracions del 70% al 100% i dues modalitats d’ERTO: d’impediment i de limitació. El prolongament d’aquest mecanisme d’hibernació de l’ocupació inclou la prohibició de fer acomiadaments durant sis mesos.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 195.025 casos per PCR, 95.158 altes i 15.355 morts i hi ha 279 pacients a les UCI:
–Principat: avui hi ha 1.865 nous casos, 9 morts i 139 pacients a les UCI (en total, 138.785 casos per PCR, 40.948 altes i 13.328 morts);
–País Valencià, avui hi ha 903 nous casos, 761 altes, 7 morts i 74 pacients a les UCI (en total, 40.125 casos per PCR, 41.743 altes i 1.637 morts);
–Illes, avui hi ha 89 nous casos, 341 altes, 2 morts i 59 pacients a les UCI (en total,13.809 casos per PCR, 10.919 altes i 298 morts);
–Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 5 pacients a les UCI (en total, 340 casos, 283 altes i 39 morts);
–Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i 2 pacients a les UCI (en total, 1.966 casos, 1.265 altes i 53 morts).
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 33.639.519 confirmats i 1.007.993 morts. Del total de casos, 24.946.839 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.371.240 casos i 210.058 morts;
–L’Índia, amb 6.156.722 casos i 96.468 morts;
–El Brasil, amb 4.748.327 casos i 142.161 morts;
–Rússia, amb 1.167.805 casos i 20.545 morts;
–Colòmbia, amb 818.203 casos i 25.641 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 748.266 casos i 31.411 morts.
*A l’estat francès hi ha 542.639 casos i 31.808 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘L’amanida d’ERTO ja és servida, però amb retard’
A tot l’estat espanyol hi ha entorn de 700.000 treballadors afectats per ERTO. La feina d’aquesta gent perilla. Al darrer moment hi ha hagut acord –amb cessions del govern de Sánchez– per a mantenir obert el paraigua de l’estat quatre mesos més. N’hi haurà prou? Crec que no, però ja ho veurem. El cas és que el consell de ministres d’avui ha prorrogat un reguitzell d’ERTO, que superen els que va aprovar al començament de la crisi de la covid-19 per protegir el manteniment de les empreses i la renda de les famílies mentre durés la pandèmia.
El govern espanyol ha aprovat un reguitzell de mesures acordades amb els sindicats i els empresaris, amb l’objectiu que el panorama per als quatre mesos vinents no sigui tan incert. El fet que la pròrroga s’acabi el 31 de gener i no el 31 de desembre té una lògica econòmica evident: intentar de protegir la temporada de Nadal, un dels moments més importants de l’any per a molts sectors de l’economia.
Ara, costa d’entendre que hagin esperat fins tan tard a aprovar-ho, si era una cosa cantada. És cert que tots miraven de treure’n més beneficis, però en definitiva allò que hi havia en joc era un bé global i, per tant, el govern havia d’haver estat més flexible des de bon començament, perquè ha acabat cedint, com no podia ser altrament. Esperem que abans del 31 de gener, quan sectors clau com els que voregen el turisme continuïn amb el mateix problema, no els facin esperar tant a l’hora de fer una pròrroga. Costa d’imaginar-se l’angoixa dels subjectes passius que han hagut de patir gratuïtament per l’estira-i-arronsa de la negociació d’última hora.
Al final, sembla que tots n’estan força contents, si més no per les declaracions públiques que s’han afanyat a fer. Els empresaris hi han assolit allò que volien, tret del manteniment de la prohibició d’acomiadar la gent dels ERTO durant els sis mesos posteriors a l’acabament. Els sindicats han aconseguit d’allargar el temps, millorar els cobraments prevists dels treballadors i estendre’ls a tots els sectors. I el govern espanyol s’erigeix en garant del compliment d’allò que li han demanat, per mirar que no tanquin més empreses i evitar que hi hagi una pujada espectacular de desocupats.
L’excepció és l’hoteleria, que exigeix un rescat del sector i demana al govern que fomenti el consum per a afrontar els mesos vinents. Realment és el sector que ho té més malparat, segons com continuïn els rebrots de la pandèmia. I els autònoms també entren a la colla de ‘contents’. Les organitzacions ATA i UPTA calculen que més de 700.000 treballadors pel seu compte es beneficiaran de la nova pròrroga d’ajuts al col·lectiu acordada amb el govern.
Entre les novetats, hi ha els nous ERTO per a salvaguardar els treballadors fixos discontinus i els ERTO de limitació d’activitat, que afectaran tots els territoris en què hi hagi alguna restricció d’activitat o moviments sense que sigui obligatori el tancament total dels negocis. De totes maneres, malgrat el pas que s’ha fet avui, es mantindran les dificultats de milers i milers de famílies, que fins que no es consolidi això que anomenen ‘la nova normalitat’ no començaran a veure la llum. Com a fet marginal, cal afegir que, durant quatre mesos més, continuarem sense saber la situació real al mercat laboral català i de l’estat espanyol i quanta desocupació real continua encoberta pels ERTO.
En definitiva, tenim el paraigua assegurat per a quatre mesos més, un paraigua que protegeix treballadors que eren a sota i alguns de segments d’activitat que fins ara no hi eren. Tenim també una mica més de complexitat administrativa amb els nous tipus d’ERTO que s’engeguen i només cal demanar que la burocràcia administrativa funcioni una mica millor que fins ara i la gent que ha de cobrar, senzillament, cobri, amb un marge d’error mínim. Però això potser ja és demanar massa…
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–BBC: L’experiment esgarrifós que va crear el primer vaccí (en anglès)
–Público: Com va entrar el coronavirus a Portugal? Una variant procedent d’Itàlia, que circulava sense control (en portuguès)
–Time: Dades alarmants mostren que hi ha una tercera onada de la covid-19 a punt d’arribar als Estats Units (en anglès)
–Euronews: Detecten casos de covid-19 en la tripulació del primer creuer grec post-confinament (en anglès)
–Franceinfo: Mont-real i el Quebec passen a ‘alerta vermella’ durant vint-i-vuit dies després de l’augment dels casos de covid-19 (en francès)
–The Straits Times: La pandèmia de covid-19 empenyerà enguany milions de persones a tota l’Àsia oriental i el Pacífic a la pobresa (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Es cancel·la la Fira del Llibre de València d’enguany
–Compromís demanarà al senat espanyol la normalització dels serveis retallats per RENFE durant la pandèmia
–Armengol, partidària d’una auditoria sobre la gestió de la pandèmia
–Acord entre sindicats, patronal i govern espanyol per a allargar els ERTO
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)