Report diari sobre el coronavirus: El País Valencià avala el certificat covid, Catalunya el reactiva i les Illes en demanen l’ampliació

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

29.11.2021 - 19:50
Actualització: 29.11.2021 - 19:58

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El TSJ del País Valencià ha autoritzat avui l’aplicació del certificat covid als establiments del lleure nocturn i de restauració amb una cabuda de més de cinquanta comensals. Així mateix, també serà necessari per a assistir a festivals de música, actes i celebracions de més de cinc-centes persones i per a visitar pacients o interns en hospitals i residències. El requeriment del certificat començarà el 3 de desembre i s’allargarà durant un mes.

El govern de les Illes ha demanat al TSJ l’ampliació del certificat covid i vol que sigui obligatori per a tots els locals de lleure nocturn, per a entrar als restaurants amb una cabuda de més de cinquanta persones i celebracions de més de cinquanta persones on se serveixi menjar o es consumeixi alcohol. Ara com ara s’ha de mostrar per a entrar a discoteques i residències. A més, quan una illa es trobi en el nivell 2 d’alerta o superior també es demanarà per a entrar en establiments turístics amb habitacions d’ús compartit, com ara albergs, refugis i habitacions compartides. En el nivell 3 el certificat covid també afecta gimnasos, cinemes i circs d’envelat.

Menorca, l’illa amb més mala situació epidemiològica, entrarà dilluns vinent al nivell 2 d’alerta perquè les dades hi són molt negatives. Ara mateix hi ha una incidència acumulada d’aquests últims catorze dies de 444 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana de les Illes és de 248. Tot i el canvi, no hi haurà noves restriccions més enllà de l’enduriment preceptiu del certificat covid en aquest nivell.

A Catalunya, divendres es reactivarà l’ampliació del certificat covid, que, a banda del lleure nocturn, serà obligatori per a entrar en establiments de restauració, gimnasos i residències de gent gran. La mesura havia de començar-se aplicar la setmana passada, però es va haver de suspendre per problemes informàtics a la Meva Salut.

Fora de l’àmbit del país, l’OMS ha advertit avui que un informe sobre la nova variant òmicron indica que té un risc molt alt, perquè potencialment és més resistent a la immunització i es transmet més de pressa. L’estat espanyol ha anunciat un cas de la variant, l’estat francès té vuit possibles infeccions i dins de la Unió Europea ja n’han confirmat casos Bèlgica, Itàlia i Alemanya.

Després de la descoberta de la variant òmicron a Sud-àfrica, el president de la Xina, Xi Jinping, s’ha compromès a proporcionar mil milions de dosis del vaccí a l’Àfrica amb l’objectiu d’estimular-hi la immunització contra la malaltia. Xi Jinping diu que vol atènyer la fita de la Unió Africana (UA) d’arribar al 60% de la població vaccinada.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.658.162 casos i 33.616 morts, i actualment hi ha 253 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: Òmicron, el nou entrebanc per a la recuperació

Divendres les borses europees es van deixar al voltant del 5% del valor, quan se sabé l’existència de la variant òmicron de la covid. Plovia sobre mullat. La por es va escampar molt de pressa, tot pensant en la possibilitat més negativa que es podia presentar. És a dir, que la nova mutació fos immune als vaccins existents i haguéssim de tornar a entrar en una etapa de restriccions importants a la vida normal. I això passa mentre hi ha confinament a Àustria i a Eslovàquia i no es descarta del tot a Alemanya. La qualificació de “preocupant” que hi va atribuir l’OMS i el tancament total i immediat d’Israel van fer créixer el sentiment de por, que encara augmentà quan les línies aèries aïllaven Sud-àfrica, així que la mutació començava a circular per Europa.

El cap de setmana, hi ha hagut temps de reflexionar i d’aclarir una mica les coses. I, per què no dir-ho, de tranquil·litzar una mica els ànims. El fet més destacat han estat les notes publicades pels fabricants de vaccins i el BCE sobre què es pot fer.

Moderna, per exemple, explicava en un comunicat: “Una dosi de reforç d’un vaccí autoritzat és l’única estratègia disponible actualment en aquesta situació.” I per això diuen que treballen ràpidament per provar la capacitat de la seva per neutralitzar la variant. I va arribar a assegurar que es podria tenir enllestit a principi del 2022 un vaccí pensat específicament per a òmicron. Pfizer, Janssen, Novavax i AstraZeneca també van dir que analitzaven contra rellotge l’efectivitat de sengles productes arran d’aquesta modificació del virus. Pfizer, fins i tot, va avançar que, si era el cas, podia tenir el preparat adaptat d’ací a cent dies. És a dir, per la banda farmacèutica, la cosa sembla encaminada i elimina les previsions més catastrofistes que es podien fer divendres.

El temps és molt important. I vet aquí que ahir el professor Àlex Arenas feia un piulet aclaridor. “Estem intentant guanyar temps per a poder parlar amb rigor de la variant òmicron. Necessitem dades de neutralització in vitro (una setmana), estimar transmissibilitat (unes dues setmanes) i entendre la gravetat dels casos (aproximadament un mes).” Delimitar el termini és un altre punt per a ajudar a descartar l’opció catastrofista.

I hi ha un tercer aspecte que em sembla decisiu per a allunyar la pitjor hipòtesi, en què, a més de restriccions de moviments i de producció, hi hauria un rerefons molt diferent del de fa un any i mig. Llavors la inflació era del 0% o negativa i ara la tenim entorn del 5%. Concretament, l’avanç de l’IPC per a l’estat espanyol que hem sabut avui és del 5,6%, un creixement de dues dècimes sobre el del mes passat. I la inflació subjacent (la total menys energia i aliments no elaborats) ha pujat de quatre dècimes, fins a l’1,7%. Aquesta diferència en el comportament dels preus ara podria dificultar molt més als bancs centrals de mantenir una política monetària tan laxa com l’actual. Per això el vice-president del BCE, Luis de Guindos, deia aquest matí que allò que més el preocupa ara com ara és la inflació, si bé afegeix que creu que és transitòria.

A més, avui, Isabel Schnabel, membre del consell de govern del Banc Central Europeu, ha dit al canal alemany ZDF que la inflació havia assolit el màxim al novembre i que s’espera que disminueixi l’any vinent, amb la qual cosa ha suggerit que seria prematur d’augmentar els tipus. Així mateix, el governador del Banc de França, François Villeroy, ha indicat que és poc probable que la nova variant d’òmicron canviï significativament les previsions econòmiques. I la presidenta del BCE, Christine Lagarde, deia ahir al vespre a la RAI italiana: “Ara coneixem el nostre enemic i sabem quines mesures prendre. Tots anem més ben equipats per a respondre al risc d’una cinquena onada o la variant òmicron.” Són tres opinions de pes que d’alguna manera ajuden a amorosir la tensió d’aquests primers dies després de la notícia. Per això els mercats de valors s’han calmat i han acabat el dia pujant, si bé han recuperat sols una vuitena part (cas de l’Ibex-35) del que van perdre divendres.

No cal insistir en el fet que situació és molt complexa. Crec que mentre no puguem saber del cert què pot fer l’òmicron, cal prudència, però atorgant en les previsions menys probabilitats a l’opció catastrofista que no es donaven divendres passat.

Tanmateix, hi ha dos fets addicionals que ens haurien de fer pensar en aquests moments de la pandèmia. El primer me’l suggereix una nota de l’OMS d’ahir que demanava als països del primer món que no tanquessin fronteres aèries amb Sud-àfrica. La raó que dóna és ben senzilla. Si no hi ha transparència dels països, compliquem molt més les coses a escala mundial. És a dir, si Sud-àfrica denuncia allò que ha descobert i la resposta immediata és aïllar el país entre tots –castigant-lo econòmicament–, quan aparegui alguna mutació en un altre lloc li sortirà més “rendible” a curt termini no dir res. I això cal evitar-ho.

La segona la recordava ahir la CNN. Deia que molts dels països més rics del món han passat l’últim any acumulant vaccins contra el coronavirus, comprant-ne prou dosis per a vaccinar la seva població unes quantes vegades i sense complir la promesa de compartir dosis amb els països en via de desenvolupament. L’Organització Mundial de la Salut ja ha manifestat que l’enfocament era “contraproduent” i “immoral”. Els científics saben prou bé que és molt més probable que el virus muti a llocs on la vaccinació és baixa i la transmissió alta. I també apuntava, que, probablement, aquesta variant ha sorgit en un altre país i s’ha detectat a Sud-àfrica, que té una capacitat de seqüenciació genòmica molt bona… Llavors d’on ve el brot?

Malauradament, no ho sabem. Segons l’Organització Mundial de la Salut, només el 7,5% de les persones de països de baixos ingressos han rebut almenys una dosi del vaccí. I als vuit països més afectats per les prohibicions de viatge relacionades amb la variant òmicron, la proporció de població que n’han rebut almenys una dosi oscil·la entre el 5,6% de Malawi i el 37% de Botswana.

I, per acabar, cal dir que la doctora que va alertar les autoritats sud-africanes sobre l’aparició de la nova variant òmicron, va explicar dissabte: “Els afectats desenvolupen una malaltia lleu que es reflecteix en símptomes com el dolor muscular i el cansament durant un dia o dos de malestar, si bé els símptomes de la nova variant són inusuals.” Ho deia en una entrevista al diari britànic The Telegraph. Sobre aquestes declaracions, restant gravetat a la nova variant descoberta, sempre hi pot haver dubtes. Han estat voluntàries o forçades per les autoritats, arran de l’allau de problemes que queien sobre el país que l’havia denunciat?

En definitiva, penso que ens trobem en un moment molt delicat. Cal extremar la prudència en l’aspecte sanitari, però no podem caure en el parany d’imaginar-nos la hipòtesi més catastrofista amb vista al futur econòmic. Anàlisi científica de la nova variant, treball a fons sobre els vaccins i aclarir accions de política monetària són les claus per a les setmanes vinents. Un desequilibri i una mala actuació en qualsevol d’aquests tres pilars pot fer-nos ploure pedres sobre la nostra teulada. Vénen dies difícils, però és qüestió que tots plegats sapiguem aprofitar les experiències que hem après en aquest any i mig de patiment. Fins ara, millor o pitjor, n’hem estat capaços…


A tot el món, les darreres xifres són de 262.082.865 casos confirmats i 5.221.223 morts. Del total de casos, 236.682.905 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 49.105.604 casos i 799.443 morts;
–L’Índia, amb 34.580.832 casos i 468.790 morts;
–El Brasil, amb 22.080.906 casos i 614.314 morts;
–Regne Unit, amb 10.189.059 casos i 144.810 morts.
–Rússia, amb 9.604.233 casos i 273.964 morts.

–L’estat francès, amb 7.620.048 casos i 118.894 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.153.923 casos i 88.008 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor