Report diari sobre el coronavirus: el risc de rebrot preocupa especialment pocs dies abans del setembre

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

28.08.2020 - 19:50
Actualització: 28.08.2020 - 19:55

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El risc de rebrot al Principat continua augmentant i ja s’acosta a 200 (194,64) –per sobre de 100 es considera alt. La xifra actual, doncs, és comparable a la que hi havia a final del mes de març, quan feia poc que havia començat el confinament. Aquesta xifra preocupa les autoritats sanitàries perquè no s’aconsegueix de frenar –la setmana passada era de 175–, justament quan el setembre és a tocar i molta gent tornarà a treballar.

Per frenar el risc de rebrot i el nombre de contagis, aquesta matinada entrarà en vigor la mesura proposada pel govern català de limitar les reunions a un màxim de deu persones, tant en l’àmbit social com en el privat, per mirar de contenir els brots de covid-19 a Catalunya. La resolució inclou algunes excepcions, a banda les activitats laborals, com ara ‘les activitats de culte, actes religiosos com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres i els mitjans de transport públic’.

Al País Valencià el govern de Ximo Puig ha acordat amb Fòrum Educatiu Valencià, que la tornada a l’escola segui progressiva entre el 7 i l’11 de setembre. ‘És una mesura perquè en aquells casos que ho decidisquen tinguen les condicions òptimes per a fer pedagogia, tant a l’alumnat com a les famílies, sobre les dinàmiques de protecció i higiene als centres educatius’, ha explicat el conseller Marzà.

Avui s’ha anunciat que les primeres dosis del vaccí contra la covid-19 que desenvolupen la Universitat d’Oxford i la farmacèutica AstraZeneca seran disponibles ja a final d’any. La Comissió Europea ha fet una compra centralitzada de 300 milions de dosis d’aquest vaccí, i encara s’ha de dirimir quantes en pertoquen a cadascun dels estats que hi han participat, entre els quals l’espanyol.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 136.587 casos per PCR, 71.764 altes i 14.829 morts i hi ha 213 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 1.272 casos i 9 morts i hi ha 126 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 104.791casos per PCR, 40.948 altes i 12.994 morts);
–Al País Valencià, 690 casos, 441 altes i 3 morts i hi ha 40 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 22.725 casos per PCR, 24.629 altes i 1.509 morts )
–A les Illes, avui s’hi han afegit 185 casos, 223 altes 1mort i hi ha 43 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 7.650 casos per PCR, 5.011 altes i 238 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 3 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 323 casos, 283 altes i 35 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 1 pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.098 casos, 893 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 24.768.538 casos confirmats i 838.267 morts. Del total de casos, 17.194.459 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.063.589 casos i 185.191 morts;
–El Brasil, amb 3.772.945 casos i 118.988 morts;
–L’Índia, amb 3.454.513 casos i 62.669 morts;
–Rússia, amb 980.405 casos i 16.914 morts;
–Perú, amb 621.997 casos i 28.277 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 455.621 casos i 29.011 morts.
*A l’estat francès hi ha 259.698 casos i 30.576 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Baixa el nombre de noves hipoteques amb la pandèmia’

Aquest matí, a les nou en punt, l’INE feia pública l’estatística d’hipoteques del mes de juny i m’ha cridat l’atenció un fet curiós que, al cap d’una estona, he comprovat amb les dades que aporta l’Idescat. En xifres interanuals, el nombre d’hipoteques constituïdes per habitatges el juny a Catalunya ha baixat d’un 17,6%, però el capital només ha baixat d’un 10,3%. He fet un pas més i he analitzat què havia passat del març ençà: el nombre total ha baixat d’un 16%, però el capital només d’un 12%. Comptat i debatut, doncs, en aquests mesos s’han comprat menys habitatges, però més cars. I, segons que em diuen, els preus no han pujat, cosa que vol dir que hi ha hagut menys operacions, però d’habitatges de més nivell.

Cal parlar amb la gent del sector per a trobar-hi una explicació. ‘D’ençà del maig, notem que venem més els productes de nivell mitjà i alt i també sortides de Barcelona cap a la rodalia. Concretament, a Sant Cugat, hem notat que de l’any passat a aquest la mitjana de les operacions unitàries ens ha pujat gairebé d’un 10%, i no pas pels preus, sinó per la mena d’habitatges, que eren de més nivell’, em comenta Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliaris.

El confinament ha actuat en favor de la cerca de més espai lliure al nostre voltant. Llegia ahir que els habitatges amb piscina i jardí s’han revalorat a la ciutat de Barcelona, per exemple. El coronavirus ens ha canviat, en moltes coses…

Homedes em diu que on han vist molta rotació és en el lloguer. Un fet que em confirma Xavier Perramon, director de Finques Perramon, qui afegeix que l’ha sorprès un creixement important de renúncies de contractes, bé per a acabar el termini, bé per a deixar el pis. Això ha fet que hagi augmentat l’oferta. I hi ha més factors. Per exemple: ‘Al juliol no hem tingut estudiants buscant pis, potser per la incertesa de la universitat. També hi ha gent que senzillament no pot continuar pagant, hi ha moltes separacions i gent que compartia pis i que l’han deixat.’ I amb més oferta de pisos, s’abaixaran els preus? Perramon creu que sí. ‘Els de més de 1.100 euros a Gràcia, per exemple, ja no es col·loquen. A curt termini, i si continua aquesta tendència, els preus es trobaran pressionats a la baixa. Actualment, ens trobem que els pisos que comercialitzem es lloguen a preus iguals –en casos de lloguers anteriors ajustats–, o inferiors –en casos de lloguers que haguessin estat amb rendes altes.’

Tot plegat és una mica contradictori, coincideixen a dir tots dos experts. En uns moments en què la gent té por de lligar-se amb una hipoteca a quinze anys, sembla que hauria d’anar més pel lloguer i pressionar els preus a l’alça, però, per una altra banda, de moment, també hi ha una oferta creixent. En realitat, tot allò que ens envolta aquests mesos és contradictori i estrany. I el sector immobiliari no n’hauria de ser cap excepció.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Korea Times: Quan es produirà el pic de la pandèmia? (en anglès)
–Courrier International: Rècord mundial de nous casos diaris de la covid-19 a l’Índia (en francès)
–CNN: La crisi migratòria a Europa empitjora durant la pandèmia. La reacció ha estat brutal (en anglès)
–Franceinfo: Coronavirus: la màscara es fa obligatòria a tot París (en francès)
–South China Morning Post: El coronavirus arriba a una remota tribu de Gran Andaman, de la qual només resten 53 membres (en anglès)
–La Stampa: La revolta dels professors: deixarem les cadires buides (en italià)
–Stat: Por, temor i pànic: alguns supervivents de la covid-19 se senten encallats per la possibilitat de reinfecció (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Anuncien que les primeres dosis del vaccí d’Oxford contra la covid-19 arribaran el mes de desembre a l’estat espanyol
La fira Indilletres es blinda contra la covid-19 i la pluja per omplir de llibres l’Empordà
Marzà anuncia que la tornada a l’escola serà progressiva entre el 7 i l’11 de setembre
Entra en vigor al Principat la limitació de reunions fins a deu persones
Ford Almussafes proposa als treballadors un nou ERTO fins a final d’any


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor