26.01.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Salvador Illa ha abandonat finalment el Ministeri de Sanitat espanyol, en el pitjor moment de la pandèmia d’aquests darrers mesos, per a ser el candidat del PSC a les eleccions del 14 de febrer. El substitueix Carolina Darias, fins ara ministra de Política Territorial, que com Illa tampoc té coneixements de sanitat ni d’epidèmies. Darias assistia, amb Illa, a les reunions del Consell Interterritorial de Salut com a representant del govern espanyol davant els governs del país, el País Basc, Galícia i les autonomies espanyoles.
La gestió d’Illa ha estat molt controvertida i polèmica. Al començament de la pandèmia, va negar-se a tancar Madrid, que era el principal focus de contagis, tot deixant que el virus s’escampés per tot l’estat. Va haver-hi molts problemes amb la compra i distribució de material sanitari, en va requisar i va centralitzar les decisions amb un estat d’alarma autoritari, va comprar més de mig milió de proves defectuoses i va amagar-se rere els militars a les conferències de premsa diàries per a informar sobre la situació de la pandèmia. Tampoc hi ha hagut transparència en les xifres sobre les morts causades per la covid-19, i els registres civils reflecteixen una realitat molt diferent de les dades del ministeri. Posteriorment, no ha ajudat en la concessió d’ajuts als sectors més afectats de les restriccions, i tampoc no ha evitat que l’estat espanyol sigui un dels estats europeus amb més morts.
Pel que fa a la situació sanitària, la presidenta de les Illes, Francina Armengol, ha demanat al govern espanyol de poder aplicar confinaments domiciliaris, malgrat que fins ara la Moncloa ho ha descartat. Aquesta setmana les Illes han rebut un miler de dosis del vaccí de Pfizer menys de les previstes. A Catalunya, hi ha hagut indignació i sorpresa per l’anunci del govern que l’assistència a mítings electorals seria un pretext vàlid per a trencar el confinament municipal vigent. Al País Valencià, el govern i els cinc rectors de les universitats públiques han acordat de reduir al mínim la presencialitat a les aules durant el febrer. Per la seva banda, la Moncloa ha aprovat la pròrroga dels ERTO i de la prestació per cessament d’activitat dels autònoms fins el 31 de maig.
Als Països Baixos, hi ha hagut gairebé dos-cents detinguts en els aldarulls contra el confinament nocturn decretat pel govern. I a Itàlia s’ha obert una nova crisi de govern amb la dimissió del primer ministre, Giuseppe Conte, després d’haver perdut la majoria parlamentària per les discrepàncies en el pla de recuperació econòmica. Una darrera dada: avui s’ha arribat als 100.000 casos de covid-19 confirmats arreu del món.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 785.820 casos, 23.959 morts i hi ha 1.473 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 100.585.463 casos confirmats i 2.158.609 morts. Del total de casos, 72.514.205 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 25.893.795 casos i 432.541 morts;
–L’Índia, amb 10.689.202 i 153.722 morts;
–El Brasil, amb 8.,81.853 casos i 217.806 morts;
–Rússia, amb 3.756.931 casos i 70.482 morts;
–Regne Unit, amb 3.689.746 casos i 100.162 morts;
–L’estat francès, amb 3.079.943 casos i 74.106 morts.
–L’estat espanyol, amb 2.733.729 casos i 56.799 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘Les exportacions creixen per primera vegada d’ençà del febrer’
Les exportacions van créixer d’un 5,5% interanual a Catalunya el novembre del 2020. Vet aquí una notícia molt bona que no hauria de romandre en silenci. Després de vuit mesos de taxes interanuals negatives, finalment el novembre supera la xifra del mateix mes del 2019. Això significa un pas, només un pas, cap a la normalització dels mercats que tant s’espera. I comença a treure el nas allò que sempre ha passat en les crisis: que Catalunya fa una recuperació més forta perquè té un pes industrial més gran. Tanmateix, cal mirar la xifra en el context de l’estat espanyol. El mes de novembre les exportacions catalanes han estat un 26,6% del total de l’estat i han crescut d’un 5,5%, com dèiem. Bé, si fem un petit exercici i restem el pes de les vendes exteriors de Catalunya a les de l’estat espanyol, resulta que, al novembre, les exportacions a la resta de l’estat han davallat de gairebé un 4%. Una diferència molt notable en l’evolució, de gairebé 10 punts.
Val a dir que la diferència d’aquest mes envers els anteriors la trobem en els “vehicles de motor i altres materials de transport”, que agafen més del 70% de la variació, en termes absoluts, de les exportacions del novembre sobre l’any anterior. És un sector molt volàtil i en situació difícil, com demostra el fet que les exportacions acumulades fins al novembre hagin baixat d’un 25% en relació amb l’any anterior. Fent un pas més i concentrant-nos en el novembre, fa goig de contemplar els epígrafs d’activitat interanual: dels onze en què es divideix la informació estatística, només tres –agricultura, energia i tèxtil– apareixen amb signe negatiu, mentre que la resta ja el tenen positiu. Això vol dir que, al marge de la importància dels cotxes, la millora s’ha escampat en més sectors. Això és interessant, perquè, en mesos anteriors, la gran majoria de sectors –per no dir tots, llevat dels productes agroalimentaris– tenien nombres vermells.
Quant a la destinació geogràfica, la concentració de la variació també es palesa en el fet que entre Alemanya i la Xina capten el 60% de l’augment de les exportacions, el 34% i el 26%, respectivament. El cas de la Xina és espectacular, perquè el pes de les exportacions al novembre és gairebé del 5% sobre el total, molt a la vora del que te el Regne Unit. Quant al creixement acumulat fins al novembre, hi ha un augment del 58%. Per cert, és l’únic país en aquesta situació, perquè a la resta els creixements acumulats encara són negatius, llevat de Suïssa, on és del 0,7%. Cal afegir que la baixada més important acumulada és del 25% al Regne Unit.
Aquestes són les dades. Però n’hi ha per a fer salts d’alegria? Malauradament, sembla que no. Haurem d’esperar encara una mica més. Parlo amb Joan Romero, conseller delegat d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, i em comenta que les xifres del novembre s’han de valorar amb detall. “L’augment en la venda de cotxes a l’estranger, sobretot a Alemanya, té a veure amb el fet que durant el novembre van sortir moltes partides encallades i això ha fet créixer les vendes. Jo esperaria a veure com ha anat el desembre, per valorar si l’augment té continuïtat. Fins llavors, aconsellaria prudència per les bones xifres del novembre.” Sí que veu clar que la situació millora i que el 2021 les exportacions tornaran a créixer “a un ritme de dos dígits”. A tall de curiositat em diu que, malgrat que les estatístiques no se’n fan gaire ressò, la demarcació de Lleida és l’única de Catalunya que té una xifra acumulada d’exportacions fins al novembre superior a la de l’any 2019. “És només de l’1%, però em sembla molt important”, afegeix.
De l’altre punt important de les exportacions del novembre, el de les que van cap a la Xina, en parlo amb Marc Oliveras, responsable de l’Àrea de Coneixement i Estratègia de PRODECA, l’empresa pública del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. Em comenta que el creixement es deu als productes carnis, sobretot el porcí, a causa de la pesta que van tenir a la Xina a final de l’any 2019. “El cas és que a la Xina hi hem exportat productes per un total de 2.275 milions, dels quals un 52% correspon al sector carni. Cal valorar que les exportacions catalanes a la Xina de productes del porc han crescut d’un 153% durant aquests onze mesos”, em precisa.
En definitiva, cotxes i productes del porc acaparen el gruix del creixement de les exportacions del novembre. Però també és cert que la majoria de sectors ha exportat més que no l’any anterior. Com diu Joan Romero, encara no és hora de fer un castell de focs, però sí que sembla que la cosa s’encara una mica millor i, enmig de tantes males notícies, és bo, de tant en tant, de celebrar-ne una de bona.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Jaume Padrós: “Una quarta onada ara podria ser catastròfica”
–The Straits Times: El món no es prepararà per a la següent pandèmia? (en anglès)
–Le Figaro: Tot sobre la vaccinació: cita, calendari, diferència entre Pfizer i Moderna, efectes secundaris… (en francès)
–Deutsche Welle: La covid i la vista: la miopia augmenta durant el confinament (en anglès)
–Infobae: En quina situació es troba el mercat de Wuhan, la “zona zero” de la covid (en castellà)
– BBC: El coronavirus deu vegades més mortal que la covid-19 (en anglès)
–CNN: El desplegament dels vaccins deixen al descobert les profundes desigualtats al Llevant (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Indignació i sorpresa perquè el govern permeti de trencar el confinament municipal per anar a un míting
–Armengol reclama al govern espanyol de poder aplicar confinaments domiciliaris
–Salut diu que la majoria de rastrejadors de Ferrovial seran contractats pel departament a partir del febrer
–Les Illes han rebut aquesta setmana mil dosis del vaccí menys de les previstes
–El govern espanyol aprova la pròrroga dels ERTO i de la prestació per a autònoms fins al 31 de maig
–Salvador Macip demana de seqüenciar al màxim el coronavirus per trobar variants
–Més de 180 detinguts als Països Baixos pels aldarulls contra les restriccions de confinament
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)