25.02.2021 - 19:50
|
Actualització: 25.02.2021 - 19:54
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
“Estem millor però encara no estem bé.” El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que a partir de dilluns vinent es flexibilitzaran les restriccions al País Valencià, però ha alertat: “Que ningú no es relaxe, que ningú no es pense que açò s’ha acabat i que pot tornar a fer vida normal”. Les mesures més destacades: reobren les terrasses de bars i restaurants amb quatre persones per taula i fins a les sis de la tarda; s’augmenta a quatre persones el límit per a les reunions fora dels domicilis; s’elimina el tancament perimetral de les setze ciutats amb més de cinquanta mil habitants; s’amplia l’horari dels comerços fins a les vuit de la vesprada, amb una cabuda màxima del 50%; es flexibilitzen les restriccions de l’activitat física i l’esport i reobren parcs i jardins. A més, Puig ha demanat als ajuntaments que declarin lectius els dies festius associats a les festes de les Falles de Sant Josep i la Magdalena.
De manera semblant, el govern de les Illes aprovarà divendres la retirada a Mallorca de la prohibició de les reunions de persones de nuclis de convivència diferents. Ara podran ser de dos nuclis diferents i de sis persones a tot estirar. Així mateix, les terrasses de bars i restaurants mallorquins podran obrir fins a les 17.15 i amb cabuda limitada al 50%. Aquestes mateixes mesures continuaran en vigor, en canvi, a Eivissa i Formentera. A Menorca no s’hi havien arribat a implementar. Ho ha comunicat la presidenta, Francina Armengol, als responsables dels principals sindicats i patronals. Els canvis en les restriccions seran en vigor els quinze dies vinents pel cap baix. I finalment, el comitè del PROCICAT no decidirà encara si es modifiquen les restriccions contra la covid vigents a Catalunya. Segons fonts de Salut, s’ha decidit d’ajornar “unes hores més” la decisió per continuar analitzant dades i possibles mesures.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 956.974 casos, 28.213 morts i hi ha 939 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 113.304.773 casos confirmats i 2.512.907 morts. Del total de casos, 88.861.567 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 28.988.209 casos i 518.959 morts;
–L’Índia, amb 11.062.591 i 156.850 morts;
–El Brasil, amb 10.326.008 casos i 250.079 morts;
–Rússia, amb 4.212.100 casos i 84.876 morts;
–Regne Unit, amb 4.154.562 casos i 121.070 morts;
–L’estat francès, amb 3.661.410 casos i 85.321 morts.
–L’estat espanyol, amb 3.180.212 casos i 68.813 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: ‘El paquet arriba tard i és poc generós’
Tot just quan és a punt de fer un any de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, el govern espanyol activarà “les setmanes vinents” un paquet addicional d’ajuts per valor d’11.000 milions d’euros per a ajudar les empreses i els autònoms dels sectors més afectats a afrontar la difícil situació financera que travessen. Ho va dir ahir el president espanyol, Pedro Sánchez, al congrés, on va posar xifra, però no data, al paquet que fa setmanes que prepara el Ministeri d’Economia.
És una “quantitat important de recursos públics per a continuar donant suport durant les complicades setmanes que encara tenim davant, abans de superar la pandèmia, a sectors que creixien i eren competitius abans de la pandèmia i que ara es troben lògicament en una situació extremadament difícil i complexa”, va reconèixer Sánchez, qui va esmentar expressament com a destinataris el sector del turisme, l’hoteleria, la restauració i el petit comerç, entre més. I va afegir que l’objectiu era dedicar aquests 11.000 milions a “reforçar la solvència dels seus balanços i que, d’aquesta manera, puguin reprendre l’activitat econòmica, fer les inversions necessàries i contractar els treballadors que requereixen per a començar, en plenitud de facultats, la recuperació econòmica”.
I fins aquí puc llegir. Això no ho va dir, però ho va fer. És a dir, no va entrar en més detalls i no en sabem res més. Ni com es materialitzaran aquests milions, ni si els sectors que va anomenar seran els únics afortunats. Ara toca esperar unes setmanes, en què anirem parlant dels 11.000 milions cada dia, per una cosa o per una altra, i de tant de repetir-ho als titulars, al final semblarà que la xifra final sigui molt més alta. Com si es donessin moltes vegades els 11.000 milions, vaja.
Els empresaris i autònoms es demanen si finalment arribaran les subvencions que fins ara s’han negat a donar. Brussel·les ha beneït l’operació, però no queda clar quin camí seguiran. Perdonaran imposts? Perdonaran quotes? Es consideraran ajuts directes? Ara com ara tot són cabòries que no duen enlloc. Per exemple, el president de l’ATA, Lorenzo Amor, poc després de l’anunci de Sánchez, es va afanyar a donar la “benvinguda” al nou paquet de mesures, si bé va afirmar que arribava “tard per a molts dels autònoms que van haver de tancar”.
Segons que va dir, esperava un desemborsament més gran per part de l’estat espanyol i va fer comptes, el nivell de fiabilitat dels quals és directament proporcional al poc temps que va tenir per a pensar-los. Concretament, va dir que el nou paquet anunciat significarà que cada autònom rebi, més o menys, uns 11.000 euros d’ajuts. Però cal tenir en compte que, segons els seus càlculs, els treballadors per compte propi han perdut més de 21.000 euros de mitjana a causa de la pandèmia. És a dir, i d’acord amb els comptes que va fer el president de l’ATA, el nou pla econòmic de la Moncloa només serviria per a cobrir la meitat de les pèrdues que ha tingut el col·lectiu.
Les dades comparatives que hem anat sabent aquestes darreres setmanes apunten totes a la misèria que l’estat espanyol ha destinat en ajuts a les empreses i els autònoms. A la píndola d’ahir, encara parlava de la idea d’augmentar un 50% la recaptació per les quotes dels autònoms que porta de cap el govern espanyol. Fa unes setmanes, el Banc Central Europeu feia públic que l’estat espanyol era el que menys diners havia destinat a aquesta tragèdia amb càrrec al pressupost, només un minúscul 1,3% del PIB, mentre que la mitjana a la zona euro és del 4%, i en estats com Àustria i Itàlia han superat amb escreix el 5%.
També s’ha comentat que l’estat espanyol és el que, dins el paquet d’ajuts totals durant la pandèmia, ha destinat més en crèdits. Bé, és un dir, perquè els diners els ha posat la banca. L’estat ha avalat per mitjà de l’ICO, però no ha prestat ni un euro. Concretament, un 72% dels diners a les empreses per a fer front a la covid-19 han vingut per aquesta via, mentre que a la zona euro, de mitjana, els crèdits han representat pràcticament el 50%. La diferència és molt forta i significa que les empreses espanyoles tindran uns balanços amb molt més endeutament que els de la resta d’Europa, la qual cosa les posa en una situació de menys competitivitat i de més risc davant les seves col·legues europees.
Veurem com acaba definint-se el paquet, que, de moment, sembla que arriba tard i que és poc generós amb la xifra de diners, vist com s’ha fet als països del nostre entorn.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Un any que ens ha capgirat la vida: les dades de la pandèmia al país
–Time: Els vaccins contra la covid funcionen. Aquí teniu la prova al món real (en anglès)
–Público: Portugal passa en dues setmanes de ser el més afectat a ser el vintè amb més incidència (en portuguès)
–CNN: L’Índia estava en crisi fa uns mesos. Per què ara el nombre de casos ha caigut en picat? (en anglès)
–Le Figaro: Com serà la vaccinació als llocs de feina que comença avui? (en francès)
–The Straits Times: Com funciona el vaccí contra la covid-19 de Johnson & Johnson (en anglès)
–Politico: Des de Rússia amb amor: San Marino comença a vaccinar amb Sputnik (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Relaxament de les restriccions al País Valencià: reobren bars i restaurants i les reunions podran ser de quatre persones
–El Consell vol fer lectius els dies festius de les Falles i la Magdalena
–Les Falles preparen el seu programa virtual: un monument col·lectiu, ofrenes a casa i flama pels morts
–El vaccí CureVac preveu d’obtenir l’aval del regulador de la UE a final de maig o principi de juny
–Hi haurà vaga feminista aquest 8 de març?
–Quines són les restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
–Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?
–Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)