24.09.2020 - 19:50
|
Actualització: 24.09.2020 - 19:55
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
La situació al Principat no presenta gaires indicis de millora. Avui s’hi ha disparat novament el risc de rebrot, que ha superat el llindar dels 200 punts, fins a 206,57, com més va més per sobre dels 100, el límit recomanat. També augmenta un altre dels indicadors, la velocitat de contagi (Rt) que s’eleva fins a 1,21 (ahir era d’1,16). Tot plegat, malgrat que les mesures preventives continuen endavant i ampliant-se.
D’una banda, el Departament de Salut ha començat a aplicar un canvi d’estratègia sobre les campanyes de proves, que ja no seran generals sinó que se centraran en els centres educatius. En concret, ja s’han fet 372 PCR a l’entorn escolar d’Almenar, al Segrià, i s’ha començat la campanya a l’escola Puig-agut de Manlleu, atesa la gran incidència que es registra en tots dos municipis. A més, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat la pròrroga i ampliació de mesures a Canovelles, Granollers i les Franqueses del Vallès, tots tres municipis del Vallès Oriental, per frenar-hi un possible rebrot. S’hi recomana a la població no sortir de casa si no és per anar a treballar, desplaçar-se fins a serveis sanitaris i anar a l’escola, per exemple. També es limita al 50% la cabuda en bars i restaurants, i en actes religiosos com ara enterraments o casaments.
D’una altra banda, a Menorca, les limitacions en terrasses de bars i mercats i les restriccions per als usuaris de residències geriàtriques es rebaixen, atesa la millora de la situació epidemiològica. L’illa ‘presenta unes xifres que conviden’ a la mesura, per bé que encara cal mantenir la prudència i les mesures de seguretat, segons que ha dit la presidenta Francina Armengol. Les terrasses es podran omplir fins al 75% (ara, el límit era el 50%); els mercats amb menys de vint parades podran operar amb el 100% de cabuda i els que en tinguin més, amb el 75%. Els pacients en residències podran rebre visites i sortir del centre. ‘A les Balears hem passat en una setmana de 253,9 casos per cada 100.000 habitants a 103. Menorca és la que obté més bones xifres: ha passat de 42 casos a 19,6 per cada 100.000 habitants’, ha dit Armengol.
I al País Valencià, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha anunciat que s’han començat els tràmits per a adquirir mig milió de texts d’antígens, però no ha precisat quan es tindran disponibles. Els resultats d’aquestes proves s’obtenen en un temps que oscil·la entre els deu i els quinze minuts. No és necessària la intervenció de cap laboratori i, segons que ha dit la consellera, només són indicats per a aquelles persones que tinguen símptomes. Barceló també ha comunicat la pròrroga durant vint-i-un dies més de les mesures restrictives.
On la situació no millora és a la comunitat espanyola de Madrid. VilaWeb ha explicat avui que el professor d’epidemiologia de la Universitat de Harvard Miguel Hernán en desmunta les xifres oficials. Hernán explica que abans-d’ahir, segons les dades oficials, el 36% dels llits de les unitats de cures intensives de la comunitat madrilenya eren ocupats per malalts de covid-19, però en realitat la xifra és un 95%, un 112% en hospitals públics, de manera que les UCI sí que hi són saturades. A més, apunta que cal un confinament urgent i demana a la premsa de no difondre les dades que dóna el govern d’Isabel Díaz Ayuso.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 184.115 casos per PCR, 90.767 altes i 15.257 morts i hi ha 286 pacients a les UCI:
–Principat: avui hi ha 913 nous casos, 17 morts i 140 pacients a les UCI (en total, 133.240 casos per PCR, 40.948 altes i 13.283 morts);
–País Valencià, avui hi ha 707 nous casos, 688 altes, 8 morts i 72 pacients a les UCI (en total, 36.895 casos per PCR, 37.525 altes i 1.603 morts);
–Illes, avui hi ha 140 nous casos, 165 altes, 6 morts i 67 pacients a les UCI (en total,12.850 casos per PCR, 9.986 altes i 286 morts);
–Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total, 338 casos, 283 altes i 39 morts);
–Andorra, avui hi ha 72 nous casos, 39 altes i 2 pacients a les UCI (en total, 1.753 casos, 1.203 altes i 53 morts).
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 32.246.557 confirmats i 984.180 morts. Del total de casos, 23.783.826 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 7.153.419 casos i 206.974 morts;
–L’Índia, amb 5.788.037 casos i 91.691 morts;
–El Brasil, amb 4.627.780 casos i 139.065 morts;
–Rússia, amb 1.128.836 casos i 19.948 morts;
–Colòmbia, amb 784.268 casos i 24.746 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 704.209 casos i 31.118 morts.
*A l’estat francès hi ha 481.141 casos i 31.459 morts.
La píndola de Jordi Goula: ‘Ja tenim regulat el teletreball, i ara què?’
El teletreball ha estat sens dubte una de les grans troballes per a continuar fent la feina i evitar els riscs de la feina presencial. Evidentment, quan ha estat possible. Ha servit a molta gent per a continuar treballant i mantenir moltes empreses actives; altrament, amb un confinament dur, haurien hagut de tancar. Aquests mesos s’ha escrit de tot sobre les meravelles d’aquest sistema de feina que permetia de conciliar millor la feina i la família, si bé també es feia notar qui assegurava que així es treballaven més hores perquè la frontera entre temps de feina i família es difumina molt. Cal regular-ho, perquè això és el futur!
I s’ha regulat. Abans-d’ahir hi havia fumata blanca en l’acord entre el govern espanyol, els empresaris i els sindicats. Tots van haver de cedir. Els sindicats van haver d’acceptar que la llei només sigui aplicable quan el treballador dediqui més del 30% al teletreball, és a dir, un dia i mig setmanal, per bé que ells volien que aquest mínim fos de l’1%. I els empresaris hauran de pagar els estris de feina al teletreballador. De totes maneres, hi ha coses que cal tenir molt clares.
Per començar –i molt important– a qui no s’aplica. Doncs a tothom qui continuï teletreballant a conseqüència de mesures sanitàries de la covid, que es continuarà regint per la legislació anterior. Per entendre’ns, la nova llei regula el teletreball del futur i prou. És a dir, és pensada per a les pròximes situacions del teletreball en ‘temps normals’. El cas de les despeses és claríssim: les pagarà l’empresa. Ara, la determinació d’aquest cost i la manera de compensar-lo als treballadors s’ha de negociar als convenis. La llei no arriba al detall. Tot això caldrà establir-ho a cada empresa…
La nova regulació del teletreball al sector privat, doncs, només és aplicable que abasti un 30% del total de la jornada: dotze hores la setmana. En certa manera, doncs, allò que ha portat a regular la situació és la causa última de la llei, però qui l’ha forçada amb la seva feina pionera no se’n podrà aprofitar. No deixa de ser curiós, oi? I més veient com van les coses de la salut, ara com ara…
Per acabar, voldria fer una referència a una notícia que vaig llegir a Bloomberg la setmana passada i que em va sorprendre. Resulta que el banc d’inversió JP Morgan s’ha adonat que amb la majoria de gent treballant a casa, la productivitat hi ha disminuït. Curiosament, diuen que la productivitat se’n va ressentir més el dilluns i el divendres. Tot plegat, unit a la preocupació que la feina a distància no pugui substituir la interacció orgànica, ha fet que el banc nord-americà més gran del món hagi instat els seus treballadors a tornar a les oficines les setmanes vinents. JP Morgan és un cas aïllat? L’excepció que confirma la regla?
Penso que això obre un interrogant important. Tot i que els estudis pre-pandèmics han demostrat que els treballadors a distància són tan eficaços com els de les oficines, això és igual si el temps és gaire llarg? I és igual en cas d’aïllament obligatori, és a dir, forçat per la pandèmia?
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Javier Padilla: ‘No és que a Madrid no hi hagi metges, sinó que se’n van’
–The New York Times: Perdre cabell podria ser una altra conseqüència de la pandèmia (en anglès)
–Le Monde: Tancament de bars i restaurants a Marsella: la vila reclama ajornar-lo sis dies (en francès)
–Time: El vaccí de Johnson & Johnson passa a fase 3 (en anglès)
–La Stampa: Anthony Fauci: ‘No tornarem a la normalitat abans del Nadal de 2021’ (en italià i anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–El risc de rebrot creix dotze punts en un sol dia a Catalunya i passa el llindar dels 200 punts
–La trampa flagrant d’Ayuso amb les xifres de Madrid, desmuntada per un professor d’epidemiologia de Harvard
–Radiografia del començament de curs: més del 90% dels centres escolars no tenen cap incidència
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
–[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
–Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
–I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
–Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
–Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
–Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
–Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)