Report diari sobre el coronavirus: Augmenten els grups confinats al País Valencià i a Catalunya

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb

Redacció

24.01.2022 - 19:50
Actualització: 24.01.2022 - 20:05

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

A Catalunya, el Departament d’Educació ha nomenat 9.335 docents substituts des que es va reprendre el curs, el proppassat 10 de gener, i ha anunciat que els nomenaments s’allargarien durant aquesta setmana. La conselleria també ha indicat que, excepcionalment, s’han fet nomenaments cada dia, en lloc dels tres setmanals habituals. Els confinats als centres educatius catalans passen de 120.000, 40.000 més no pas que fa una setmana, dels quals més de 8.000 són professors i personal d’administració i serveis.

Al País Valencià, durant la tercera setmana de gener el 97,7% dels grups han seguit les classes presencials sense que s’hagi presentat cap incidència. Les autoritats sanitàries han determinat que divendres passat, 21 de gener, hi havia confinats un total de 903 grups de 422 centres educatius. Això vol dir que el 78,5 % dels centres educatius va acabar la setmana amb totes les aules en funcionament.

La setmana passada es va determinar el confinament de 787 grups de 374 centres educatius valencians, a més de 116 grups de 48 centres de setmanes anteriors. El 6,3 % del total de la població escolar d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat i FP és confinada, car al 3,1 % de l’alumnat que és positiu actiu cal afegir-hi que, amb l’aplicació dels protocols i les mesures de seguretat, Salut Pública ha establert l’aïllament preventiu d’un altre 3,2 % d’alumnes perquè han estat contactes estrets amb positius. Quant al personal docent, el 4,7 % és confinat.

A les Illes, els ciutadans podran fer-se la prova d’antígens a les farmàcies i només hauran de pagar el preu màxim que costa la mostra, és a dir, 2,94 euros. Fer-se la prova serà gratuït i, tot seguit, les farmàcies comunicaran el resultat al Servei Balear de Salut (Ib-Salut) i explicaran al pacient quins passos ha de seguir en cas de ser positiu.

Fora del país, el secretari de Transports del Regne Unit, Grant Shapps, ha confirmat que a partir de l’11 de febrer s’eliminaran els requisits de fer-se proves d’antígens durant els dies posteriors a l’arribada d’un viatger al país. En aquest cas, els viatgers vaccinats del tot hauran d’omplir un formulari de localització. Quant als viatgers no vaccinats, sí que s’hauran de fer una prova prèvia al viatge.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 3.223.311 casos i actualment hi ha 825 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: “L’exportació catalana, de rècord en rècord”

Els onze primers mesos del 2021, les exportacions catalanes de béns van créixer d’un 22% interanual sobre el mateix període de l’any anterior. Això vol dir que el ritme ha superat el total de l’estat espanyol (amb un augment del 21,2%) i ha tingut més intensitat que el registrat a la zona euro (16,7%). Entre les principals economies europees, les exportacions d’Alemanya van créixer d’un 13,8%; les de França, d’un 14,9%; i les d’Itàlia, d’un 18,4%. I fora de la UE, les del Regne Unit van pujar d’un 8,3% interanual; les dels Estats Units, d’un 23,4%; les de la Xina, d’un 21,8%, i les del Japó, d’un 21,9%. Segons aquestes dades de Statista i la Secretaria d’Estat de Comerç espanyola, Catalunya, en ritme de creixement, passaria per sobre dels principals països europeus i per sota dels EUA.

Probablement, ho certificarem el mes vinent, quan es tanqui el desembre: l’exportació haurà estat una de les magnituds de la nostra economia que haurà tingut més bon comportament el segon any de la pandèmia. Segons la Secretaria de Comerç espanyola, les exportacions catalanes foren el 25,6% del total exportat per tot l’estat espanyol, seguides de les de la Madrid, amb unes exportacions del 12,3% del total.

De totes maneres, d’ençà del mes de juny, quan el creixement acumulat va tocar sostre, amb un ritme del 28,2% a Catalunya, les taxes s’han anat alentint fins al 22% del novembre, arran de les dificultats que ha tingut la indústria –de les quals hem parlat a bastament aquests últims mesos– i de la menor incidència de les exportacions càrnies a la Xina (porc) aquests darrers mesos. Sigui com vulgui, com hem vist amb la comparació internacional, els factors principals que han afectat les nostres exportacions han estat generals.

Fins ara hem fet les comparacions amb l’any 2020, que no va ser bo, perquè les exportacions van caure més del 10% a Catalunya. Per tant, les comparacions correctes les hem de fer amb el 2019, quan vam tenir un rècord d’exportacions. Doncs bé, la situació es presenta molt favorable. Fins el mes de novembre, el creixement sobre el mateix període del 2019 era del 8%. I hi ha una dada espectacular: ja hem exportat una xifra equivalent a tot el 2019, més de 73.800 milions d’euros. És a dir, haurem tancat el 2021 amb un nou rècord exportador, com ja hem anat recollint en les píndoles mes a mes.

Malauradament, no disposarem de dades més detallades, que publica l’Idescat, fins demà passat, dia 26, per la qual cosa ens haurem de centrar en els tres principals sectors exportadors que publica el govern espanyol, és a dir, el químic, el de béns d’equipament i l’alimentació. Val a dir que entre tots tres sectors abasten el 61% de les exportacions catalanes, una concentració força important i que creix, perquè el 2019 aplegaven el 58%. El químic, amb gairebé el 30% del total, és el que més creix de tots tres, conjuntament amb l’alimentari.

Com a complement, avui la Secretaria de Comerç espanyola ha fet pública l’enquesta de conjuntura de l’exportació, corresponent al quart trimestre del 2021. Dissortadament, no ho detalla per comunitats, però crec que en aquest cas les respostes de tots els empresaris de l’estat espanyol no han de diferir gaire de les que s’han fet aquí.

Per mi, la part més interessant és el primer punt, que diu que la percepció del comportament de la cartera de comandes d’exportació al trimestre presenta un valor positiu, superior al del trimestre anterior. Això vol dir que la demanda continua estirant. Ara, malgrat aquesta apreciació, les expectatives de les empreses no són tan positives com el trimestre previ, tant amb vista a tres mesos com per als dotze mesos vinents. Ben segur que aquesta aparent contradicció té a veure amb les dues respostes que vénen a continuació. Les previsions a l’alça són la percepció dominant en l’evolució de preus, en gairebé la meitat dels empresaris; en canvi, en els marges d’exportació predomina la previsió a la baixa, en una proporció semblant a l’anterior. Més comandes i menys negoci, en definitiva.

Si la demanda és valorada com el factor més positiu, el preu de les matèries primeres és el factor més esmentat per la incidència negativa (85,5%), seguit del preu del petroli, al qual al·ludeixen el 72,9% dels empresaris. En definitiva, sembla que els preus són el factor decisiu en l’estat d’ànim més pessimista dels exportadors.

Tanmateix, cal dir que sembla que alguna cosa va canviant en un dels problemes que més han afectat la indústria aquests últims mesos: els retards en les trameses. Aquest matí s’ha sabut l’avanç del mes de gener de les opinions dels directors de compres (PMI). I la dada més important de la zona euro indica una baixada de certa importància del sector de serveis per la variant òmicron, i una recuperació de la indústria. El creixement econòmic del sector manufacturer es va accelerar al ritme màxim d’ençà de l’agost de l’any passat. Tot i que els problemes de mà d’obra van alentir la producció en algunes fàbriques, les dificultats de subministrament es van moderar, cosa que va ajudar a reforçar la producció en un gran nombre d’empreses. També s’informa de menys escassetat d’articles i d’indicis de millora de les demores en els enviaments. Al gener, conclou, “es va registrar un creixement als principals sectors manufacturers, i va ser el segon mes consecutiu d’augment de la producció al sector de l’automoció”. Vet aquí, doncs, una notícia esperançadora.

Hem començat parlant d’exportacions al novembre i hem acabat parlant de la indústria al gener, passant per les impressions dels exportadors amb vista als mesos vinents. Per mi és molt important això que apunten els PMI d’avui, perquè pot, si no canviar, sí matisar l’estat d’ànim dels exportadors i fer que en millorin les previsions. Però, tornant al punt central, aquí, a Catalunya, falta un mes per a tancar l’any en les exportacions, i ara sí: ara ja podem avançar amb total seguretat que hauran estat de rècord històric, en un any que no ha estat pas fàcil per a ningú.


A tot el món, les darreres xifres són de 353.271.632 casos confirmats i 5.617.588 morts segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 71.941.872 casos i 889.297 morts;
–L’Índia, amb 39.543.328 casos i 489.896 morts;
–El Brasil, amb 24.044.437 casos i 623.145 morts;
–L’estat francès, amb 16.692.432 casos i 128.629 morts;
–Regne Unit, amb 15.953.685 casos i 153.916 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 9.280.890 casos i 91.994 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor