24.02.2021 - 19:50
|
Actualització: 24.02.2021 - 19:57
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
Demà es podrien anunciar petites modificacions en les restriccions vigents a Catalunya, amb l’objectiu de “donar una mica d’aire a sectors afectats” però “sense deixar de controlar l’epidèmia”, segons que ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés. Però no tothom veu clars aquests canvis. La cap d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, ha alertat que des del punt de vista sanitari no és moment de relaxar les restriccions. La doctora considera que fa uns dies es podia pensar que d’ací a unes setmanes s’arribaria a una situació de control, però que ara el context havia canviat, perquè la transmissió de la variant britànica, més contagiosa, ja és “molt alta”, i amb una flexibilització general de les mesures hi ha risc “d’una quarta onada que pot ser més perillosa que la tercera”. “No podem salvar Setmana Santa com vam salvar Nadal perquè ja hem vist el preu que n’hem pagat”, ha dit.
Les dades indiquen que situació epidemiològica no millora pas, a Catalunya. Avui mateix, la velocitat de transmissió del coronavirus ha superat el topall recomanat (1) i s’hi ha situat una centèsima per damunt, de manera que els contagis tornaran a créixer. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va admetre ahir que, de fet, aquest indicador ja havia superat el topall de l’1, però que les dades encara no ho reflectien perquè ara no es fan campanyes de proves en massa per a detectar asimptomàtics. A més, Argimon va indicar que la baixada de la pressió assistencial era molt lenta i també ho va atribuir principalment a la variant britànica del virus. Argimon, com Vergés, també va pronunciar-se a favor d’un cert relaxament de les restriccions. Així i tot, la consellera ha dit avui que calia “moure’s amb molta prudència” perquè eren “unes setmanes clau”.
On sí que es va consolidant la baixada de la pressió assistencial és al País Valencià. Avui, la Conselleria de Sanitat Universal ha ordenat als departaments de salut que comencin a recuperar els espais habilitats extraordinàriament per a ingressos i llits d’UCI durant la tercera onada. Són llocs tan diversos com cafeteries, gimnasos, unitats de reanimació i quiròfans, que han de tornar a ser utilitzats per a allò perquè van ser dissenyats. Andorra ha obert avui la població general la plataforma de registre voluntari per a rebre el vaccí, ja hi ha hagut set mil inscripcions. Finalment, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat al congrés que el seu executiu activaria “les setmanes vinents” un nou paquet d’ajuts per valor d’11.000 milions d’euros per a empreses, pimes i autònoms.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha 954.497 casos, 28.133 morts i hi ha 990 pacients a les UCI:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.
A tot el món, les darreres xifres són de 112.872.365 casos confirmats i 2.501.277 morts. Del total de casos, 88.468.384 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 28.909.158 casos i 515.491 morts;
–L’Índia, amb 11.046.432 i 156.742 morts;
–El Brasil, amb 10.260.621 casos i 248.646 morts;
–Rússia, amb 4.200.902 casos i 84.430 morts;
–Regne Unit, amb 4.144.577 casos i 121.747 morts;
–L’estat francès, amb 3.629.891 casos i 85.044 morts.
–L’estat espanyol, amb 3.170.644 casos i 68.468 morts.
La píndola d’en Jordi Goula: “L’estat espanyol ha d’escanyar encara més els autònoms?”
El cap de setmana passat va ser mogut, arran d’unes informacions del diari El Economista en què es posava data i sistema de reforma al Règim de la Seguretat Social dels Autònoms (RETA) i es calculava que l’estat espanyol volia augmentar d’un 50% el volum dels ingressos per quotes. Sens dubte, era una filtració interessada per a veure la reacció social, com ja es va fer a final de l’octubre passat. Aquest sistema de les filtracions és, per més que el vegem tan habitualment, indesitjable. Bé, i a més parlen d’autònoms, que és material molt sensible i inflamable en aquests moments. Per tant, en poques hores es va estendre com la pólvora i el president de la federació espanyola d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, va fer unes declaracions al mateix diari, dient que no n’hi havia pas per a esverar-se: “La reforma del RETA no elevarà la cotització dels treballadors autònoms de manera lineal. Encara més, aquesta mesura amb què el govern pretén implantar una cotització del col·lectiu, segons els seus ingressos reals, encara s’ha de negociar amb les associacions de treballadors pel seu compte i no és clar que es pugui aplicar el 2022.”
Però no tothom ho veu igual. La Cambra de Barcelona, per exemple, aquest matí ha fet una nota d’alerta, adduint que després de fer-se públics més detalls sobre la reforma del RETA que prepara el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i que es preveu que s’apliqui el 2022, pot haver-hi un augment fins a un 50% en la quota de centenars de milers d’autònoms de tot l’estat espanyol. I recorda que quan es va saber que el govern de Sánchez treballava en una reforma del sistema de cotització dels autònoms, la Cambra ja va manifestar que refusava un canvi de la normativa que en un context de crisi econòmica impliqués revisions a l’alça de les quotes. I, precisament, les informacions sabudes ahir confirmen aquesta intenció del govern espanyol.
“Les cambres de comerç, com a òrgans consultius, no hem estat consultades sobre aquest aspecte i no ens agrada assabentar-nos per la premsa d’una notícia que ens afecta directament. A la Cambra de Barcelona tenim més de 160.000 autònoms afiliats”, em comenta Jordi Martí, responsable d’autònoms de la Cambra. La posició de la institució barcelonina és ben clara en dos aspectes. El primer és que ara no és el moment de parlar d’augments de recaptació de l’estat mitjançant aquestes quotes, sinó d’ajudar els autònoms en tot allò que sigui possible. El segon és que quan es faci la reforma, estan d’acord que pagui més qui més ingressa, però no calculant les quotes per trams, sinó proporcionalment.
I això, per què?: “La fixació dels trams queda a les mans de les autoritats i això pot ser susceptible de molta arbitrarietat –diu Martí–. Entenc que es vulgui tendir a sistemes en què es cotitzi segons la facturació, per ser més equitatius, com ja fan alguns altres estats europeus, però no amb trams de quota com proposa el ministeri. Sembla que oblidem que els autònoms a Espanya ja paguen la quota més alta d’Europa.”
Segons la nota de la Cambra, la mesura preveu que a alguns centenars de milers d’autònoms de tot l’estat espanyol la quota de 289 euros mensuals se’ls pugui augmentar d’un 50%, fins a 433 euros. Aquest increment no serà generalitzat a tot el col·lectiu, perquè en realitat pot haver-hi uns dos milions del total de 3,2 milions que hagin de pagar menys que ara, segons el govern espanyol. Però la Cambra hi insisteix: “Proposar aquesta reforma justament en la situació actual fa pensar en un clar afany de recaptar més impostos a costa del col·lectiu d’autònoms.”
La situació del col·lectiu és dramàtica, segons les últimes xifres disponibles, confirmades pel ministre José Luis Escrivá. Unes 167.000 persones a tot l’estat es van afegir als afectats per ERTO entre l’11 de gener i l’11 de febrer. De manera que la tercera onada i les restriccions a l’activitat imposades per les diverses administracions públiques, han fet que hi hagi 878.000 persones en suspensió temporal d’ocupació a tot l’estat espanyol, alhora que més de 383.000 autònoms perceben actualment la prestació extraordinària per cessament d’activitat. Ara, d’aquests últims, tal com adverteix el president d’ATA, el 50% no podrà tirar endavant un cop es repleguin les ajudes del govern espanyol. És a dir, més de 190.000 autònoms podrien estar condemnats a tancar aquests mesos vinents… si no es fa res per evitar-ho, és clar.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–CNN: Ghana esdevé el primer estat que rep el vaccí contra la covid amb el programa COVAX (en anglès)
–Ouest-France: El confinament local pot ser suficient per a frenar els brots de virus? (en francès)
–Politico: Els estats pobres paguen un preu més elevat pels vaccins d’Oxford/AstraZeneca (en anglès)
–Infobae: El laboratori CanSino demana l’autorització a la Xina per comercialitzar el seu vaccí contra la covid (en castellà)
–Euronews: Hongria esdevé el primer estat de la Unió Europea que utilitza el vaccí xinès de Sinopharm (en anglès)
–The Atlantic: Estem redescobrint una estratègia contra la pandèmia del segle XIX (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–Vergés apunta a petites modificacions en les restriccions a partir de diumenge
–Campins: “No podem salvar Setmana Santa com vam salvar Nadal”
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
–Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?
–Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?
–[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
–Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)